USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Merkel’in teklifleri beklentinin altında

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan, Merkel’in Türkiye ziyareti üzerinden BM’nin tutumu, AB ile Türkiye ilişkileri ve Türkiye’nin Suriye politikasına dair önemli açıklamalarda bulundu. Erhan, Merkel’in tekliflerinin beklentinin altında olduğunu s

Merkel’in teklifleri beklentinin altında
26-10-2015 12:04
Google News

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan, Merkel’in Türkiye ziyareti üzerinden BM’nin tutumu, AB ile Türkiye ilişkileri ve Türkiye’nin Suriye politikasına dair önemli açıklamalarda bulundu. Erhan, Merkel’in tekliflerinin beklentinin altında olduğunu söyledi. PaylaşTweetlePaylaşGönderYorum Yap
26 Ekim 2015 08:52

5 yılı aşkın süredir devam eden Suriye iç savaşıyla beraber dünya kamuoyunun gündeminden düşmeyen göç sorunu, gelinen noktada Avrupa’nın merkezine kadar sıçradı. Çoğunlukla Türkiye ve Ürdün’e göç eden Suriyeli sığınmacıların rotayı Avrupa’ya çevirmesi, Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in yolunun aniden Türkiye’ye düşmesine neden oldu. Merkel’in ziyareti üzerinden Birleşmiş Milletler’in (BM) tutumu, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye ilişkileri ve Türkiye’nin Suriye politikasına dair önemli açıklamalarda bulunan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan, Merkel’in tekliflerinin Türkiye’nin beklentilerini karşılayacak düzeyde olmadığını söyledi. Merkel’in Türkiye ziyaretini Avrupa Birliği’ni temsilen gerçekleştirdiğini belirten Çağrı Erhan, uluslararası toplumun Suriyeli mülteciler konusunda son 2 aylık gelişmelere kadar herhangi bir farkındalığa sahip olmadıklarını ifade etti.

“BM VE AB’NİN KATKISI YOK DENECEK KADAR AZ”
Büyük güçlerin birbiriyle çıkar çatışması yaşadığı konularda Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin etkisiz kaldığına dikkat çeken Erhan, “BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, göçmenlerin durumlarını iyileştirmek ve göç etmelerine sebep olan şartları ortadan kaldırmak için çalışıyor. Fakat komiserlik, büyük güçlerin birbiriyle çıkar çatışması yaşadığı konularda etkisiz kalıyor ve sadece mültecilerin kamplardaki hayat şartlarının iyileştirilmesi için katkı sağlayabiliyorlar. Ancak gelinen noktada BM, Suriye kökenli mültecilerin yoğunluklu olarak bulunduğu Ürdün ve Türkiye’deki kamplardaki hayat şartlarını düzeltmek için de gerekli yardımı yapmıyor. Türkiye’nin bugüne kadar kabul ettiği mülteci sayısı resmi rakamlara göre 2 milyon, öz kaynaklarından yaptığı yardım ise 7 milyar dolar. BM ve AB’nin katkısı yok denecek kadar az” dedi.

SURİYELİLER AVRUPA’YA GİDİNCE…
Uluslararası toplumun Suriyeli mülteciler konusunda son 2 aylık gelişmelere kadar bir farkındalığa sahip olmadığını söyleyen Çağrı Erhan, “Suriyeli mülteciler, son 2 aydır Türkiye üzerinden çeşitli Avrupa ülkelerine gitmeye başladıktan sonra Avrupalı liderler bu konuda acil toplantılar yapmaya başladı. Bu doğrultuda Angela Merkel de Türkiye’yi ziyaret etti. Merkel, Almanya Başbakanı sıfatıyla değil, Avrupa Birliği’ni temsilen geldi ve Türkiye’ye birtakım teklifler getirdi. Ancak bu teklifler, kesinlikle Türkiye’nin beklentilerini karşılayacak düzeyde değil” diye konuştu.

GARP KURNAZLIĞI!
“Vize muafiyetini getireceklerini, müzakerelerde 6 yeni faslı açacaklarını ve 3 milyar avro yardım yapacaklarını söylediler” diyen Çağrı Erhan, Merkel’in Türkiye’ye sunduğu teklifleri ‘Garp Kurnazlığı’ olarak nitelendirdi. Prof. Dr. Erhan, “‘Avrupa’daki mültecilerin bir bölümünü geri alırsanız vize muafiyetini getiririz’ diyorlar fakat bu ikisinin birbiriyle hiç ilgisi yok. Bu tamamen Garp Kurnazlığı’dır. Açmayı teklif ettikleri fasılların, zaten bugüne kadar çoktan açılması gerekiyordu. Son olarak teklif ettikleri 3 milyar avroluk rakamın iki katından fazlasını Türkiye bugüne kadar zaten harcadı. Bundan sonra harcanacak rakam da katlanarak artacak. Bir tarafta Türkiye tek başına 7 milyar dolar para harcarken diğer tarafta 28 ülke bir araya gelip 3 milyar avro para öneriyorlar. Burada bir insafsızlık sözkonusu” dedi.

“SADECE MÜLTECİ MESELESİ KONUŞULMALI”
Türkiye ile Avrupa Birliği arasında müzakere sürecine hiç girmeden sadece mülteci meselesinin konuşulması gerektiğini söyleyen Çağrı Erhan, “Suriye’deki kriz çözülürse ve barış ortamı sağlanırsa mülteci sorunu da kısa sürede çözülür. Ama kanayan yara devam ettiği müddetçe bu sorun da artarak devam edecek” dedi.

SURİYE POLİTİKASINI İNCE AYAR
Türkiye’nin Suriye politikasına ince bir ayar vermesi gerektiğini belirten Çağrı Erhan, “Türkiye, 6 aylık bir süre için Esad’ın iktidarda kalmasına ‘evet’ demeye başladı. Türkiye hali hazırda çıkan durumu fırsata çevirme imkanına sahip. 5 yıl önce Türkiye’nin takındığı tavırda var olan şartlar şu an mevcut değil. Türkiye, Suriye politikasını belirlerken Rusya diye bir aktör yoktu ancak şu an Suriye denklemine Rusya aktörü eklendi. Bu durumda Türkiye, ‘Yeni koşullar çerçevesinde Suriye politikama ince bir ayar veriyorum. Bugüne kadar ki pozisyonumu ilkesel bazda korumakla birlikte kendi sınırlarımı korumaya yönelik, mülteci sayımızı azaltmaya ve koşullarını düzeltmeye dönük bir politika takip edeceğim. Suriye’de bu kadar aktif bir siyaset izlemeyeceğim’ diyebilir. Çünkü bu Türkiye’nin Rusya ile karşı karşıya kalmasına da sebep oluyor” dedi.

BANU EZBER-HÜSEYİN ÇAKMAK

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ