Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) uygulamaya koyduğu orman içi ve orman kenarı meralarda mera ıslahı çalışmalarına hız verdi. Bakanlık tarafından 2015 yılı sonu itibariyle 2 milyon dekar alanda çalışma yapıldı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, OGM, mera ıslahı çalışmaları kapsamında 2014 yılında 100 bin dekar olan programa karşılık 163 bin 830 dekar sahada çalışma gerçekleştirdi. 2015 yılı programında ise 100 bin dekara karşılık 238 bin 430 dekar sahada mera çalışması yapıldı. 2015 yılı sonu itibariyle de orman teşkilatı tarafından toplam 2 milyon dekar alanda çalışma yapıldı.
Mera ıslahına yönelik çalışmalar OGM, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve ilgili taşra birimlerince işbirliği içinde yapılıyor.
"Mera ve çayırlar, insanlara gıda, hayvanlara ise yem üretiyor"
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, meraların doğal zenginlik ve biyolojik çeşitlilik kaynağı olduğunu belirtti.
Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:
"Ormanla ilişkili meralar orman ekosisteminin bir parçası olup et-tırnak misali birbirinden ayrılmaz ekolojik değerlerdir. Mera ve çayırlar aynı zamanda toprağın mutlak koruyucusu olarak, toprağı verimli kılan ana unsurları içerisinde barındırıyor. Ayrıca sıkı bir çim kapağı oluşturarak yüzeysel akışın hızını keserek, yağış sularının daha fazla tutulmasına yardım ediyor. İnsanlara gıda, hayvanlara ise yem üretiyor."
Ormancılık faaliyetlerinin bir plan ve proje doğrultusunda, düzenli ve aksamadan yürütülebilmesinin, orman içi köylüsünün ekonomik durumunun iyileştirilmesine ve dolayısıyla ormanlık alanlar üzerindeki hayvan otlatma baskısının en aza indirilmesine bağlı olduğuna dikkat çeken Eroğlu, "Bu çerçevede Orman Genel Müdürlüğümüz düzensiz otlatmanın ormanlar üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için bir dizi yasal ve idari tedbirler alarak son yıllarda mera ıslahına ve yönetimine dair çalışmaları hızlandırdı." ifadesini kullandı.
dikGAZETE.com