İSTANBUL
Anadolu Ajansı (AA) İstanbul Haberleri Editörü Hüseyin Altınalan, Medipol Üniversitesi Kavacık Yerleşkesinde düzenlenen "Sahadan Sayfaya Haber" konulu söyleşide, medyanın yargı, yasama ve yürütmeden sonra dördüncü kuvvet olarak tanımlandığını aktararak, basının gücüne dikkati çekti.
Medyanın olumlu ya da olumsuz biçimde toplumları yönlendirme konusunda son derece etkili bir araç olduğunu dile getiren Altınalan, "Medyanın bu denli etkili olmasında en önemli faktör de gazetecilerin oynadığı roldür. Bir yerde gazeteciler haber yaparsa medya güçlü olur. Yaptığımız öyle haberler vardır ki toplumu etkilemenin yanı sıra devletlerin iç ve dış politikasının belirlenmesinde önemli rol oynar." diye konuştu.
Altınalan, buna ilişkin örnekler de vererek, Batı dünyasının sığınmacılara yönelik duyarlılığının, Aylan bebeğin sahile vuran cansız bedeninin fotoğraflanarak servis edilmesinin ardından arttığını söyledi.
Hüseyin Altınalan, "Burada DHA muhabiri arkadaşımız olmasaydı, bu fotoğraf çekilmeyecekti ve bu dünyayı etkilemeyecekti. Bunun üzerine Batı toplumu bu trajediye sessiz kalmaya devam edecekti. Çünkü insanlık hala arzu edilen duyarlılık eşiğine kendiliğinden ulaşmadı. Başta AB olmak üzere, istenilen düzeyde olmasa da bu fotoğrafın ardından harekete geçti." ifadelerini kullandı.
Danimarkalı bir polisin sığınmacı kızla oyun oynamasının yansıtıldığı fotoğraflara ilişkin de Altınalan, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bu fotoğraflar medyanın nasıl algı operasyonu yaptığının çok çarpıcı örneğidir. Bu polis memurunun tavrının, Danimarka'nın insani imajına çok olumlu etkisi oldu. Oysa aynı Danimarka, göçmenlerin tüm değerli eşyalarına el koyan karar çıkarıyor ve o karar uygulanıyordu. Ama o anda bu öyle bir anlatıldı ki müthiş bir biçimde Danimarka'ya övgüler yağdırıldı ve tüm dünya medyasında bu fotoğraflar geniş biçimde yer aldı. Almanya'nın da bir yılda 800 bin mülteciyi kabul edeceği haberleri ajanslara düştü. Bu haberlerin ardından Merkel'in Nobel'e aday gösterilmesi gerektiği vurgulandı. Oysa Suriyeli sığınmacılara kucak açan biziz. Türkiye bütün imkanlarını seferber ederek onları ağırlıyor ama bizim yardımlarımız görmezden gelindi."
"Medya 15 Temmuz'da çok olumlu rol oynadı"
Medyanın 15 Temmuz darbe girişimi sırasında da çok olumlu rol oynadığını vurgulayan Altınalan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Gerçekten bu şekilde yayınlar yapmamış olsaydı tüm medya, biz bambaşka biz 16 Temmuz'a uyanabilirdik. Medya darbeye ve darbecilere karşı kahramanca direnmiştir. Darbecilerin planlarını medya bozdu. Herkese 'Siz başarabilirsiniz, darbeciler zor durumda. Darbeye karşı durabiliriz' diyerek insanları teşvik etmiştir."
Hüseyin Altınalan, AA'nın tarihine ilişkin de bilgi vererek, ajansın Türkiye'nin en önemli haber kaynağı olduğunu söyledi.
AA'da hiçbir haberin teyit edilmeden abonelerine servis edilmediğini vurgulayan Altınalan, "Bizim haberlerimiz mahkemelerde delil kabul edilebilecek niteliktedir. Hiç kimse hangi fikirde olursa olsun asla haberlerimize ideolojilerini karıştırmaz." dedi.
"Haberlerimiz Türkiye ve dünya medyasında kullanılıyor"
AA'nın günde bin 190 haber, bin 900 fotoğraf, 310 video ürettiğini ve 11 dilde tüm dünyaya yayın yaptığını dile getiren Altınalan, AA'nın fotoğraflarının yüzde 63'ünün, haberlerinin yüzde 40'ının Türkiye ve dünya medyasında kullanıldığını aktardı.
Altınalan, "Haber siteleri de kullandıkları haberlerin yüzde 89'unu bizden almaktalar. Şu anda dünyanın en etkin 10 haber ajansından birisiyiz. 7 gün 24 saat çalışmaktayız. 35 ülkede ofis, 86 ülkede temsilciliğimiz, 45 ülkeden de abonelerimiz var. 74 ülkeden çalışanımız var." diye konuştu.
Ajansın kurumsal yapısına da değinen Altınalan, AA'daki görevlendirmelerin her gün yapılan gündem toplantılarıyla belirlendiğini ve muhabirlerin uzmanlık alanına göre haber çalışması yaptığını söyledi.
Altınalan, sıcak haberde de hızlıca bilgi paylaşımı yapılarak, görevlendirmelerin sağlandığını örnekler üzerinden anlattı.
Söyleşinin ardından Altınalan'a plaket takdim edildi.
Muhabir: Hatice Şenses Kurukız