MOSKOVA - ÖZEL
Rusya eski Başbakanı Dmitri Medvedev, mevcut durumu geçmiş yıllardaki krizlerle karşılaştırdı. Ona göre, bazı problemler geçicidir ve bu nedenle ekonominin toparlanma süreci hızlı olabilir.
Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev "Rusya Global Politikada" dergisi için, koronavirüs pandemisiyle bağlantılı olarak ortaya çıkan çeşitli sorunlar hakkındaki görüşlerini özetleyen bir makale yazdı. Eski Başbakan, küresel kriz ortamında Rusya'nın üç ekonomik şokun etkilerini yaşadığını kaydetti.
Medvedev'e ilk şok, petrol fiyatlarındaki düşüş. Medvedev, "Bu ana şok olmakta, çünkü iç ekonomi bu doğal kaynak ihracatına bağımlı kalıyor.. Son 20 yılda Rusya bu tür darbelere üç kez dayandı. 20. yüzyılın sonunda, 2008-2009'da ve 2014-2015'te… Bu şokun ekonomi üzerindeki etkisini hesaplamak ve olumsuz sonuçları azaltmak için en etkili önlemleri belirlemek lazım" dedi.
Medvedev'e göre ikinci şok, devletin koronavirüs pandemisinin yayılmasını önleme girişimi ile ilgili aldıüı kararlar. Eski başbakana göre, gerileme, düzenleyici kararların geçerlilik süresi ile sınırlı olabilir. Ve olası yeni salgın dalgaları bunu engellemezse ekonominin toparlanması oldukça hızlı bir şekilde başlayacak.
Medvedev'e göre Rus ekonomisi için üçüncü şok şu: Rus ürünlerine dış talepteki düşüş. Ve bu da 2008-2009 küresel mali krizinde yaşananlarla karşılaştırılabilir. Medvedev'e göre ancak bu sorunlar, geçicidir, çünkü ihracattaki düşüş kısıtlayıcı tedbirlerle ve ekonomik ve lojistik bağların geçici olarak kopmasıyla ilişkilidir.
Medvedev şu uyarıda da bulundu: Yeni bir salgın durumunda dünya ekonomisi sadece dünya savaşlarıyla karşılaştırılabilir bir ciddi darbe yaşayabilir.
.
Fuad Safarov, dikGAZETE.com