USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

Mecliste 'engel' kalmadı

TBMM, bir yanda engellilerin yaşama eşit koşullarda, tam ve etkin katılımını sağlamak için yasal çalışmalar yaparken, diğer yandan bu yasaların da ilk uygulamacısı oluyor. - Anadolu Ajansı

Mecliste 'engel' kalmadı
30-06-2017 17:52
Google News

TBMM-İsmail Çimen

TBMM, bir yandan engellilerin yaşama eşit koşullarda, tam ve etkin katılımını sağlamak için yasal çalışmalar yaparken, diğer yandan bu yasaların da ilk uygulamacısı da oluyor. Meclis kampüsü içerisindeki fiziki şartlar, tüm engelli gruplar için erişilebilir olarak tasarlanıyor.

Engellilerin temel hak ve özgürlüklerden faydalanması, toplumsal hayata diğer bireylerle eşit koşullarda tam ve etkin katılımlarının sağlanması için yasaları yasaların düzenlendiği TBMM, bu yasaların ilk uygulamacılarından oluyor ve kampüs içerisinde bu kapsamda yaptığı çalışmalarla örnek kurum olarak gösteriliyor.

Mecliste, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün de görüşleri alınarak, engellilerin erişebilirliğinin sağlanmasına yönelik düzenlemelere ilişkin inceleme raporu hazırlandı ve bu doğrultusunda 2012 yılında personele yönelik çeşitli eğitim faaliyetleri gerçekleştirildi.

Fiziksel çevreyi engellilerin kullanımına uygun hale getirmek, engelli ziyaretçilere davranış ve dünyayı onların gözüyle algılamayı hedefleyen eğitim faaliyetleri sonucunda, fiziksel erişebilirliğin sağlanmasına ilişkin düzenlemelere gidildi.

TBMM kampüs alanı genelinde mevcut kaldırım rampaları yüzde 8 eğim ile hazırlanırken, görme engellilere yönelik hissedilebilir yüzey kullanılarak standartlara uygun hale getirilip ilave rampalar yapıldı.

Kampüs içinde 28 kaldırım rampasının yanı sıra yeni personel hizmet binası girişine 1, ziyaretçi kabul salonuna 2, Dikmen nizamiye girişi yoluna 3 ve cami önüne yüzde 6 eğimli engelli rampaları yapılarak ortopedik engellilerin kullanımına uygun hale getirildi.

Ana binadaki basın salonu iniş merdivenlerinde, platform tipi merdiven asansörü kullanılarak engellilerin binaya girişleri, buradan özel dinleyici locası ve kordiplomatik dinleyici locaları ile basın açıklama salonuna ulaşmaları sağlandı.

Binanın tarihi dokusuna zarar vermemek için iç mekanın bazı bölümlerinde portatif rampalar kullanıldı. Ayrıca ana binanın batı yönündeki bahçe giriş kapısı butonlu olarak, otomatik açılır hale getirilerek, engellilerin girişi için düzenlendi.

Kampüs içerisinde düzenlenen engelli otoparkları ve engelli giriş kapıları yön tabelaları ile belirlendi. Ana binanın batı cephesindeki engelli asansörü ile katlara ulaşım sağlandı. Mevcut asansörlerde, görme engelliler için sesli uyarı sistemi ve Braille Alfabesi kullanıldı. Engellilere ciddi bir kolaylık sağlayan panoramik asansörün de yakın zamanda hizmete açılacağı bildirildi.

Sosyal hizmet binasındaki konferans salonu sahnesine engellilerin erişimini sağlamak için engelsiz erişim sistemi tasarlandı.

Ziyaretçi kabul binasında 1, Halkla İlişkiler binasında 2, Ana binada 3, Yeni personel hizmet binasında 3, Otoparkta 4 olmak üzere, toplam 13 adet, standartlara uygun engelli tuvaleti yapıldı. Dikmen nizamiye girişi, ziyaretçi kabul salonu ve TBMM ek hizmet binasında görme engelliler için klavuz iz uygulamaları yapıldı."

Özel hizmet bankosu

TBMM'nin ziyaretçi kabul salonunda engelli, hamile, gazi ve şehit yakınları ile yaşlı ve hasta vatandaşların farklı ve özel hizmet alabilmeleri amacıyla, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'nde yer alan evrensel tasarım ilkesine uygun olarak "Özel Hizmet Bankosu" hizmete açıldı.

Engelli dostu hat

İşitme ve konuşma engelli vatandaşlar için cep ve ev telefonlarının mesajlaşma özelliği ile TBMM hizmetlerine erişimin sağlanması da gerçekleştirildi.

Bu engel grubunun sorunlarına çözüm, taleplerine cevap vermek amacıyla "Engelli Dostu "420 75 00" hattı kullanıma açıldı. İşitme ve konuşma engelli vatandaşlar tarafından bu numaraya gönderilen kısa mesajlar görevliler tarafından değerlendirilip cevaplandırılıyor. Hattın devreye girmesiyle 3 milyonu bulan işitme ve konuşma engelli vatandaşın sosyal hayata katılmasına katkı sunulması amaçlandı. Bu kapsamda, engelli vatandaşların milletvekillerinden ya da idari teşkilat birimlerinden randevu talebinde bulunması durumunda çağrı merkezindeki operatörler, randevu taleplerini ilgili sekretaryaya iletip, randevu talebine dair vatandaşlara bilgilendirme yapıyor.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ