USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

'Meclise güvenli toplantılar için yeni bir bina yapılması planlanıyor'

TBMM Başkanı Kahraman, Mecliste eski halkla ilişkiler binasının olduğu yere ihtiyaçların karşılanması için yeni bir bina ve burada Genel Kurulun acil durumlarda güvenli bir şekilde toplanabileceği yeni bir mekan yapılmasının planlandığını belirtti.

'Meclise güvenli toplantılar için yeni bir bina yapılması planlanıyor'
31-10-2017 19:02
Google News

TBMM

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Sayıştay ve Kamu Denetçiliği Kurumunun 2018 yılı bütçeleri görüşülüyor.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, TBMM'nin 2018 bütçesine ilişkin açıklamalar yaptı.

Kahraman, "TBMM'nin 2018 yılı Bütçe Tasarısı 1 milyar 255 milyon 124 bin lira olarak Komisyona sunulmuştur. Bütçenin yüzde 49'unu personel giderleri, yüzde 6,3'ünü SGK devlet primi giderleri, yüzde 13'ünü mal ve hizmet alımı giderleri, yüzde 12,5'ini cari transferler, yüzde 19'unu sermaye giderleri ve binde 2'sini de sermaye transferleri oluşturmaktadır." dedi.

TBMM'ye bağlı Kamu Denetçiliği Kurumuna da Hazine yardımı olarak 22 milyon 703 bin lira pay ayrıldığını ifade eden Kahraman, bu tutarın toplam TBMM bütçesinin yaklaşık yüzde 2'sine denk geldiğine dikkati çekti.

Kahraman, 2018 yılı bütçesinde, 2017 yılı başlangıç ödeneğine göre yüzde 27,9'luk yaklaşık 273 milyon 500 bin lira, revize bütçe ödeneğine göre ise yüzde 20,3'lük yaklaşık 211 milyon 571 bin lira artışın söz konusu olduğunu söyledi.

İsmail Kahraman, bütçedeki artışa, milletvekili ödenek ve yollukları, personel maaşları, tedavi giderleri, mal ve hizmet alımları, elektrik, su, yakıt ve telefon giderleri gibi cari gider kalemlerindeki yaklaşık 145 milyon lira ile yeni hizmet binası yapımı ile büyük bakım onarım, donatım, makine-teçhizat, bilişim giderleri gibi yatırım kalemlerindeki 128 milyon 500 bin liranın neden olduğunu belirtti.

"Durumumuz dikkate alındığında bir camiye ihtiyaç olduğu aşikardır"

Anayasa değişikliğiyle milletvekili sayısının 600'e çıkması sebebiyle ilave oda ve koltuk ihtiyacının doğduğunu, sivil savunma şartlarına uygun sığınak ihtiyacı bulunduğunu ve bu ihtiyaç için yeni bir bina yapılmasına karar verildiğine değinen Kahraman, şöyle devam etti:

"İhtiyaçların karşılanması için eski halkla ilişkiler binasının olduğu yere yeni bir bina yapılması planlanmaktadır. Bina içerisinde Genel Kurulun acil durumlarda güvenli bir şekilde toplanabileceği yeni bir mekan planlanmaktadır. Kulislerdeki yoğunluğu azaltmak ve girişi kontrol altında tutmak için fonksiyonel ve çok gayeli komisyon toplantı salonları, okuma salonları, bahçeli restoran ile milletvekilleri için uygun mekanlar oluşturulması düşünülmektedir.

Eski cumhurbaşkanlarımızdan rahmetli Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde arka bahçemizde bir cami inşa edilmiştir. İhtiyacın büyük bir kısmına cevap veren bu camiyi Meclise kazandıran merhum Turgut Özal'ı rahmetle yad ediyorum. Bu caminin Tarihi ve Kültürel Varlık sayılması noktasında Ankara Mimarlar Odası tarafından açılan dava Danıştay Genel Kurulunca oy birliği ile reddedilmiştir. Meclisimizin yıl ortalaması olarak günlük ziyaretçi sayısı 3 bin civarındadır. Bu sayıya Meclis personelimiz dahil değildir. Durumumuz dikkate alındığında bir camiye ihtiyaç olduğu aşikardır. Mevcut caminin durumunun yeniden ele alınması ve ihtiyacın nasıl karşılanacağı konularında bir karara varılması gerekmektedir."

İsmail Kahraman, 27'nci dönemden itibaren TBMM'nin çalışmalarının yasama ve denetim odaklı olacağını vurgulayarak, yeni sistemde kuvvetler ayrılığı ilkesi gereği kanun tekliflerinin milletvekilleri tarafından verileceğini, milletvekillerinin yasama faaliyetlerine daha etkin bir şekilde katılımının sağlanacağını ve böylelikle Türkiye'nin milli iradenin güçlendirildiği, halkın tercihlerinin ön plana çıkarıldığı bir sisteme kavuşacağını belirtti.

Muhabir: Kadir Karakuş-Seval Güler

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ