TBMM - MELDA ÇETİNER
Meclis, bu hafta iki önemli düzenleme için mesai yapacak.
TBMM Genel Kurulunda, geçen hafta görüşülmeye başlanan eğitim alanını düzenleyen yasa tasarısına devam edilecek.
"Temel kanun" olarak üç bölüm halinde görüşülen 76 maddelik Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının görüşmelerine, 29 Kasım Salı günü devam edilecek.
Tasarı, önemli düzenlemeler içeriyor. Tasarıyla; MEB'de görev, yetki ve teşkilata ilişkin değişiklikler yapılması; çıraklık eğitimi ve staj altyapısının güçlendirilmesi; Yükseköğretim Kurulu ile Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Başkanlığına ilişkin düzenlemeler içeriyor.
MEB'de müsteşar yardımcısı sayısı 5'ten 7'ye çıkarılıyor. Öğrencilere özel barınma hizmeti veren kurumların iş yeri açma ve çalışma ruhsatı Milli Eğitim Bakanlığınca verilecek, mevzuata aykırılık tespit edilirse bakanlıkça kapatılabilecek. Kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde boş kadrolarda sözleşmeli öğretmen istihdam edilebilecek, öğretmenler 3 yıl süreyle başka yere atanamayacak.
Devlet ve vakıf yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanları, memur ve diğer personeline uygulanabilecek disiplin cezaları, uyarma, kınama, aylıktan veya ücretten kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması veya birden fazla ücretten kesme, üniversite öğretim mesleğinden çıkarma ve kamu görevinden çıkarma cezaları yeniden düzenleniyor. Yükseköğretim kurumları içinde siyasi parti faaliyetinde bulunmak veya siyasi parti propagandası yapmak aylıktan veya ücretten kesme cezasını gerektiren fillerden sayılacak.
28 maddesi geçen hafta kabul edilen bu tasarının yasalaşmasının ardından Sınai Mülkiyet Yasa Tasarısı ele alınacak.
Genel Kurul, 5 Aralık Pazartesi günü başlayacak 2017 yılı bütçe görüşmeleri öncesinde bu iki düzenlemeyi yasalaştırmak için 2 Aralık Cuma günü de çalışma kararı aldı.
Mecliste, siyasi partilerin grup toplantıları salı günü yapılacak.
Meclisin gündemindeki diğer önemli konu ise AK Parti'den MHP'ye giden anayasa değişikliği teklif taslağıyla ilgili değerlendirmeler olacak. MHP'nin taslakla ilgili görüşlerini iletmesinin ardından, AK Parti Genel Sekreteri ve Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül ile MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak'tan oluşan komisyonun çalışmalarını sürdürmesi bekleniyor.
Komisyonlar
Meclisteki ihtisas ve araştırma komisyonları da gündemlerindeki konuları ele alacak.
FETÖ'nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu da çalışmalarını sürdürecek. Komisyon, 30 Kasım Çarşamba günü TÜRKSAT, Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı, Ankara Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürlüğünü ziyaret ederek yerinde incelemelerde bulunacak.
dikGAZETE.com