Elazığ Belediyesi'nin sosyal belediyecilik anlamında hizmete soktuğu ve birincilik ödülü alan market gibi "Hayır Çarşısı" 16 ayda yaklaşık 40 bin aileye destek oldu. Her ay ortalama 3 bin ailenin faydalandığı çarşıya gelen aileler, kendilerine verilen 250 kontörlük kartlarla yaklaşık bin liralık gıdadan, beyaz eşyaya kadar evinin ihtiyacına göre alış veriş yapıyor. Ürünlerin çoğunluğu Elazığ Belediyesi tarafından tedarik edilirken, alan ile veren elin buluşturulduğu çarşı, verilen yardımları da Alo 153 Beyaz Masa aracılığıyla kabul ederek, ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.
Sosyal belediyecilikte önemli bir proje
Elazığ’da sosyal belediyecilik alanında devreye sokulan en önemli projelerden bir tanesinin Hayır Çarşısı olduğunu belirten Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, “Biz kimsesizlerin kimsesi olalım. Ana gayemiz budur. Ben bu akşam evime ekmek götüremedim diyecek hiç kimse kalmasın diye bu projeyi devreye soktuk. Sosyal belediyecilik anlayışında çok örnek olan bir projedir. 12 Şubat 2016 tarihinde devreye soktuk. Burada gıda, giyim, konfeksiyon, ayakkabı, beyaz eşya ve mobilya başta olmak üzere bir evin ihtiyacı olan her şeyi var” dedi.
Hayır çarşısı birincilik ödülü aldı
Sistematik bir çalışma yaptıklarını aktaran Başkan Yanılmaz, “Öncelikle aile, ihtiyacı olduğunu belediyemizin 153 nolu telefonuna bildiriyor. Daha sonra bizim sosyal araştırma komisyonumuz onları araştırıyor, evine, gelirine ve giderine bakıyor. Eğer gerçekten ihtiyaç sahibiyse ona sosyal kart veriyor. O sosyal karta her ay 250 kontör yüklüyoruz. Onla gelip buradan alışverişini yapıyor. Bu proje özellikle altın kentler yarışmasında sosyal belediyecilik anlamında birincilik ödülünü aldı" diye konuştu.
"Veren el ile alan elde bir köprü görevi görüyoruz"
Hayır çarşısına bağışta bulunanların evlerinden kullanmadıkları ama bir başkasının ihtiyacını giderebilecek olan malzemeleri ekiplerin aldığını anlatan Başkan Yanılmaz, "Ayrıca bu bir geri dönüşüm projesidir. Yıkanması gerekenleri yıkıyor, ütülenmesi gerekenleri ütülüyoruz. Ardından onları ihtiyaç sahibine veriyoruz. Biz veren el ile alan elde bir köprü görevi görüyoruz. Tarihimizde hep bu vardır. Veren el ile alan elin görünmesini çok arzu etmeyiz. Harput’taki Sara Hatun Camii'deki sadaka taşı tam bu görevi görür. Bizde sadaka taşını oradan aldık, adını hayır çarşısı koyduk ve veren ellerden alıyoruz, alan ellerde geliyorlar ve burada bir market alışverişi yapar gibi alışverişlerini yapıyorlar. Hemşehrilerimizin ilgisi, yardım ve katkıda bulunanlar fazla. Hem il içi hem de il dışı yardımda bulunanlar var. Ancak çoğunluğunu belediye olarak biz karşılıyoruz. Eksilen malzemelerin yerini dolduruyoruz. Her gün ihtiyaç sahipleri geliyorlar ve buradan alışverişlerini yapıyorlar” ifadelerini kullandı.
Bağışta bulunmak isteyenler 153'ü arasın
Çarşıda devamlı bir sirkülasyon olduğunu vurgulayan Yanılmaz, “Şu anda 3 bin 103 ailemiz buradan alışveriş yapıyor. 1 yıllık süre içinde yaklaşık 13 bin kilogram şeker 9 bin 500 kilogram sıvı yağ ve bir o kadar da çay dağıtmışız. Bu tüketimin ağırlık maddelerini gösteriyor. İhtiyaçlara göre bunları karşılıyor ve hemşehrilerimize veriyoruz. Hayır Çarşısı için bağışta bulunmak isteyenler 153 arıyorlar ve adreslerini bırakıyorlar. Çarşı bünyesinde oluşturduğumuz ekibimiz aracıyla birlikte evine gidiyor. Oradan bir tutanak karşılığında oradan alıyor ve çarşıya getiriyor. Tüm hemşehrilerimize ve Türkiye’deki yardım sever insanlara seslenmek istiyorum. Hayır Çarşımızı arasınlar. Biz yardımları alır ve buraya getiririz” şeklinde konuştu.
Kamil Can Kılıç-Halil İbrahim Varlı
Kaynak: IHA
dikGAZETE.com