USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Markalı alabalıklar' doğaya uyum sağladı

DKMP Genel Müdürü Taş, "Üretim çalışmaları neticesinde bu yıl içinde 4 milyon 274 bin alabalık salımı gerçekleştirildi. Salınan alabalıklar markalanarak tabiata uyum yönünden de takip ediliyor." dedi.

'Markalı alabalıklar' doğaya uyum sağladı
03-12-2017 22:37
Google News

ANKARA - Zehra Aydın Tuparoğlu

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürü Nurettin Taş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatıyla milyonlarca alabalığın üretilip tabiata salındığını belirtti.

"Doğal Alabalık Üretimi, Yetiştirilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi" kapsamında Trabzon Altındere, Mersin Çamlıyayla ve Bolu Abant Üretme istasyonlarındaki çalışmaların devam ettiğini anlatan Taş, "Üretim çalışmaları neticesinde bu yıl içinde 4 milyon 274 bin alabalık salımı gerçekleştirildi. Salınan alabalıklar markalanarak tabiata uyum yönünden de takip ediliyor." dedi.

Taş, habitatına yerleşimi, sürdürülebilirliği, adaptasyonu, renklenmesi, beslenmesi, büyüme periyotları, damızlık boya ulaşan bireylerin yumurta performansı ve yumurta çapının izlenmesi amacıyla alabalıkların pilot uygulama olarak ilk kez Trabzon Uzungöl'de 2014'te tabiata salındığını dile getirdi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesiyle iş birliği içinde markalı alabalıkların belirli aralıklarla yakalanarak tabii ortama adaptasyonlarının izlendiğine dikkati çeken Taş, şöyle konuştu:

"Son olarak, ilk salımdan 3 yıl 3 ay 15 gün (toplam bin 203 gün) sonra, 16 Kasım'da yapılan ve dördüncü yaşına ulaşan markalı alabalıkların izlenmesi çalışması, oldukça sevindirici gelişmeler olduğunu gösterdi. Yakalanan balıkların boy ve ağırlıklarının arttığı, sert kış aylarını geçirerek tabiata adapte oldukları tespit edildi. Markalı balıkların tabii balıklar ile aynı ortamı paylaştığı ve birlikte yaşamaya devam ettikleri gözlendi.

Bu bilgilerin en önemlisi, markalı dişi ve erkek alabalıkların üreme yeteneklerinin oluştuğu ve bu sayede tabii hayata, alabalık popülasyonlarına katkı vermeyi sürdürdüklerinin ispat edilmesi oldu."



Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ