USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

Mardin Artuklu Üniversitesi’nde 14 akademisyenin işine son verildi

Mardin Artuklu Üniversitesi’ndeki 14 yabancı uyruklu akademisyenin sözleşmelerine son verildi. PaylaşTweetlePaylaşGönderYorum Yap 30 Haziran 2015 16:23 Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) bünyesinde görev yapan yabancı uyruklu bazı akademisyenlerin sözleşme

Mardin Artuklu Üniversitesi’nde 14 akademisyenin işine son verildi
30-06-2015 21:20
Google News

Mardin Artuklu Üniversitesi’ndeki 14 yabancı uyruklu akademisyenin sözleşmelerine son verildi. PaylaşTweetlePaylaşGönderYorum Yap
30 Haziran 2015 16:23

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) bünyesinde görev yapan yabancı uyruklu bazı akademisyenlerin sözleşmelerinin feshedilmesine dair yapılan açıklamaların, kamuoyunu yanıltıcı özellikte olduğu belirtildi.
MAÜ'de görev yapan 14 yabancı uyruklu akademisyenin sözleşmelerinin feshedilmesi üzerine Bağımsız Üniversite Platformu üyeleri rektörlük binası önünde basın açıklaması yaptı. Eylemin ardından bir açıklama da Mardin Artuklu Üniversitesi'nden geldi.

MAÜ'den yapılan açıklamada ise üniversite bünyesinde görev yapan yabancı uyruklu bazı akademisyenlerin sözleşmelerinin feshedilmesine dair yapılan spekülasyonlar kamuoyunu yanıltıcı özellikte olduğu belirtildi. Yükseköğretim kurumlarında yabancı uyruklu öğretim elemanı çalıştırılması esaslarına ilişkin Bakanlar Kurulu kararınca belirlenen ve “İstihdam edilecek yabancı uyruklu öğretim elemanı sayısı dolu öğretim elemanı kadrosu sayısının yüzde 2’sini geçemez” kuralına rağmen bu oranın üniversitede yüzde 10.32’ye ulaştığı belirtilen açıklamada, 'Üniversitemiz, Yüksek Öğretim Kurumu tarafından, bu duruma dikkat çekilerek, uyarılmış olup, ihtiyaç fazlası yabancı uyruklu öğretim üyesi istihdamının azaltılması talep edilmiştir.

Ne yazık ki, yabancı uyruklu öğretim elemanı istihdamı politikası üniversitemizce şu ana kadar yanlış uygulanmış olup yılda sadece bir ya da iki gün Türkiye’ye giriş yapanlara dahi, yıllarca yine tam zamanlı çalışmışlar gibi ücret ödemesi yapılmıştır. Her çeşit bilimsel araştırma, yayın ve akademik faaliyetlerinden faydalanmak hedefiyle yabancı uyruklu çalıştırılmasına esas teşkil eden kriterlerden gerektiği gibi verim elde edilememiş ve mevzubahis 14 yabancı uyruklu öğretim elemanı arasından, üniversitemiz adına şu ana kadar sadece bir akademik yayın yapılmıştır' denildi.

BAĞIMSIZ ÜNİVERSİTE PLATFORMU’NDAN KINAMA

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Bağımsız Üniversite Platformu, üniversitede görevli 14 yabancı uyruklu öğretim üyesinin görevine son verilmesini rektörlük önünde yaptığı basın açıklamasıyla kınadı.
MAÜ'de görev yapan 14 yabancı uyruklu akademisyenin bir kısmının sözleşmelerinin uzatılamadığı bir kısmının da sözleşmelerinin feshedildiği belirtildi. Bağımsız Üniversite Platformu, işine son verilen 14 hocanın 6'sı batılı ülkelerden, 5'i Kürt ve birinin de Arap olduğu, bunlardan 8'inin ise kadın olduğunu açıkladı. Yabancı akademisyenlere destek için MAÜ Bağımsız Üniversite Platformu üyeleri rektörlük binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya üniversitede görev yapan akademisyenler, öğretim üyeleri, üniversite öğrencileri ve kimi sivil toplum örgütü temsilcileri katılırken yabancı uyruklu akademisyenlerin ise katılmaması dikkat çekti.

Burada grup adına açıklama yapan platform sözcüsü Doç. Dr. İbrahim Bor, yabancı uyruklu 14 öğretim görevlisinin görevinden uzaklaştırıldığını ileri sürerek bunu keyfi bir uygulama olduğunu belirtti. Bor, öğretim üyelerinin sözleşmeleri henüz bitmeden görev sürelerine son verilmesiyle ilgili olarak kendileriyle görüşülmediğini ifade ederek, öğretimin en az yüzde 30'u İngilizce olan sanat tarihi bölümündeki hocaların işten çıkarılması durumunda İngilizce sanat tarihi programının da son bulacağına dikkat çekti. Bağımsız Üniversite Platformu olarak uygulamayı kınadıklarını açıklayan Bor, 'Bu kararın bir an evvel düzeltilmesini ve hocalarımızın görevlerine yeniden iadelerini sağlayacak düzenlemelerin yapılmasını talep ediyor ve meslektaşlarımızla dayanışma içinde olduğumuzu saygıdeğer kamuoyuna duyuruyoruz' dedi.

İşlerine son verilen öğretim görevlilerinin üniversiteden ayrılmaları halinde bazı bölümlerin kapatılma riski ile karşı karşıya kalacağını savunan Bor, 'Özellikle İngilizce eğitim veren bölümlerde öğrencilerin İngilizce eğitim hakları ellerinden alınacağı için uluslararası hocaların bölümlerinden çıkarılmalarına itiraz etmektedirler. Örneğin öğretiminin en az yüzde 30’u İngilizce olan sanat tarihi bölümünde hocaların işten çıkarılması durumunda İngilizce sanat tarihi programı son bulacaktır' diye konuştu.
Bor, Bağımsız Üniversite Platformu olarak uluslararası meslektaşlarına yönelik antidemokratik, keyfi ve buyurgan uygulamayı kınadıklarını aktararak, bu kararın bir an evvel düzeltilmesini ve hocaların görevlerine yeniden iadelerini sağlayacak düzenlemelerin yapılmasını talep ettiklerini sözlerine ekledi.

MEHMET SALİH KESKİN

dikGAZETE.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ