USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

Macron merkez sağla ortaklık yapmak zorunda kalabilir

Fransa Cumhurbaşkanı seçilen Macron'un önümüzdeki ay yapılacak milletvekili genel seçiminde Ulusal Meclis'in çoğunluğunu alarak güçlü bir iktidara kavuşması muhtemel görünmüyor.

Macron merkez sağla ortaklık yapmak zorunda kalabilir
09-05-2017 15:09
Google News

PARİS (AA) - MURAT ÜNLÜ - Fransa Cumhurbaşkanı seçilen Emmanuel Macron'un önümüzdeki ay yapılacak milletvekili genel seçiminde Ulusal Meclis'in çoğunluğunu alarak güçlü bir iktidara kavuşması muhtemel görünmüyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turunda Macron'a verilen aşırı sağ karşıtı emanetçi oyların asıl destekledikleri partilere dönmesiyle, henüz bir yıllık bir siyasi mazisi olan Macron'un hareketi milletvekili genel seçiminden birinci olarak da çıksa tek başına hükümet kuracak çoğunluğu yakalayamıyor.

Son anketlere göre, ikinci tur oylamada yüzde 66 ile rakibi aşırı sağcı Marine Le Pen'e karşı ezici bir çoğunlukla cumhurbaşkanı da olsa Macron'a verilen oyların yüzde 43'ü emanetçi oy. Bu da yaklaşık 20 milyon 700 bin oy almış olan Macron'un asıl oyunun 11 milyon 800 bin civarında olduğunu gösteriyor.

Diğer taraftan Nicolas Dupont-Aignan ile koalisyon kurarak oylarını konsolide eden Marine Le Pen'in ise oy oranı 10 milyon 600 civarında görünüyor.

Macron'un Yürüyüş Hareketi veya Marine Le Pen'in Ulusal Cephe partisinin, bu oy potansiyelleriyle 11 Haziran'da salt çoğunluğun aranacağı ilk tur oylamayla seçimi kazanamasalar da, ilk turda yüzde 12,5 barajını geçen partilerin yarışacağı 18 Haziran'daki ikinci turu önde bitirecekleri tahmin ediliyor.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda aldıkları oylara bakıldığında geleneksel merkez sağ Cumhuriyetçiler partisinin yaklaşık 7 milyon 200 bin, aşırı solcu Jean-Luc Melenchon'un Boyun Eğmeyen Fransa hareketinin ise yaklaşık 7 milyon 50 bin oyuyla 577 sandalyenin paylaşılacağı Ulusal Meclis seçimlerinde paylaşıma ortak olacakları öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı seçiminde ilk tur oylamada yaklaşık 2 milyon 300 bin oy almış olan Sosyalist Partinin ise oylarının halihazırda ikinci tur cumhurbaşkanı seçiminde Macron'a kaymış olduğu, bu kaymada Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Macron yanlısı tavrının etkili olduğu düşünülüyor.

Bu dört parti veya hareket dışında seçimlere henüz bir ay kalmışken Ulusal Meclis'e başka parti ya da hareketin gireceği tahmin edilmiyor.

Ulusal Meclis'e girebilecek bu parti ya da hareketlere verilmesi olası oylar toplandığında 36 milyon 650 oyla cumhurbaşkanı seçiminde rengini belli eden yaklaşık 36 milyon seçmene yakın bir oy oranı çıkıyor.

Koalisyon zorunlu

Bu oranlar milletvekili sayılarına döküldüğünde ise 577 milletvekilliğinin bulunduğu Ulusal Meclis'te Yürüyüş Hareketi 186, Ulusal Cephe partisi 167, Cumhuriyetçiler partisi 113 ve Boyun Eğmeyen Fransa hareketi 111 milletvekili çıkarabiliyor.

Bu dağılım dikkate alındığında hükümet kurabilmek için Macron'un önünde, merkez sağ Cumhuriyetçiler partisi dışında çok fazla bir koalisyon şansı kalmıyor.

Marine Le Pen'le bir ittifak yapma ihtimali bulunmayan Macron'un, kendisini en çok eleştirenlerden biri olan, liberal ekonomi politikaları ve AB karşıtı aşırı solcu Jean-Luc Melenchon'la da bir araya gelme olasılığı yok denecek kadar az.

Cumhuriyetçilerin cumhurbaşkanı ön seçiminde çok az farkla François Fillon'a kaybetmiş olan eski başbakanlardan Alain Juppe, Macron'un cumhurbaşkanı seçilmesinin hemen ardından yaptığı açıklamada, milletvekili seçimlerinde merkezle merkez sağın beraber çalışması gerektiğini belirtmişti.

Daha önce de başbakanlık karşılığında Cumhuriyetçilerle Macron'un ittifak yapabileceği yönünde Cumhuriyetçi partisi içinden açıklamalar kamuoyuna yansımıştı.

Ancak diğer taraftan Cumhuriyetçiler partisinin milletvekili seçimi kampanyası liderliğini yürütecek olan François Baroin, seçimde Macron'a karşı yarışacağını belirterek, kapıyı en azından şimdilik seçim öncesi bir ittifaka kapamış görünüyor.

Macron'un ekibinde yer alan merkez sağ politikacı François Bayrou ise, Fransız halkının duyarlı olduğu ve milletvekili seçimlerinde Macron'a destek olacağını düşündüğü yönünde açıklamalarda bulunarak, merkez sağ seçmenin ilgisini Yürüyüş Hareketi'ne çekmeye çalışıyor.

Macron'un kararını Senato seçimi de etkileyecek

Macron'un kiminle ittifak kuracağı, bunu Ulusal Meclis seçimi öncesinde mi yoksa sonrasında mı açıklayacağı konusu aslında biraz da Senato'nun yarısı için eylül ayında yapılacak seçimin stratejisine bağlı olacak.

Macron burada özellikle Sosyalist Partinin zayıflamasıyla doğan boşluğu doldurmaya çalışacak.

Aslında Macron, Sosyalist Partinin bazı bakanlarına kabinesinde yer vereceğini açıklayarak, kemik oylarının sosyalistlerden geldiğini de ortaya koymuştu.

Başbakan adayını açıklayacak

Macron, başbakan adayını 14 Mayıs'ta cumhurbaşkanlığı görevini François Hollande'dan devraldıktan hemen sonra açıklayacağını bildirdi. Macron'un başbakan adayları genellikle sağcı isimlerden oluşuyor. Hatta pek çoğu Juppe ile çalışmış politikacılar.

Macron'un olası başbakan adayları arasında şu isimler bulunuyor:

- Pau Belediye Başkanı 65 yaşındaki François Bayrou

- Le Havre Belediye Başkanı 46 yaşındaki Edouard Philippe

- Hauts de France Bölgesi Başkanı 52 yaşındaki Xavier Bertrand

- Lyon Belediye Başkanı ve Senatör 69 yaşındaki Gerard Collomb

- Finistere Bölgesi Milletvekili 54 yaşındaki Richard Ferrand

Diğer taraftan cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte yoğun bir ulusal ve uluslararası gündemi de olacak Emmanuel Macron'un bir an önce hareketini partileştirip, kendisini iktidara taşıyan gençlerle, deneyimli kadroları bir araya getirecek bir seçim ekibini oluşturması gerekiyor.

11-18 Haziran'da yapılacak milletvekili seçimleri adaylık başvuruları 19 Mayıs'a kadar sonuçlanacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ