Üniversite eğitimi için ikinci ve son aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavı'nın ilk oturumlarının gerçekleşmesine çok az bir süre kaldı. Bu kadar az bir süre kala öğrencilerin bu süreçte nasıl bir yol izleyeceğine dair Plato Meslek Yüksekokulu LYS adayları için psikolojik danışmanlardan bilgi aldı. "Son hafta adaylar biyolojik saatlerini de ayarlayabilmeleri için her sabah sınav saatinde son beş yıl içinde çıkmış LYS sorularını sınav süresinde olduğu gibi çözmelidirler" diyen Uzm. Psikolojik Danışman Ercan Sezer, "Bu şekilde sınav soru tiplerine ve soru kalıplarına alışacakları için bir anda sınav esnasında şok yaşamadan sınava adapte olup daha iyi anlayarak soruları çözeceklerdir.
Biraz dinlenip vakit geçirdikten sonra akşama doğru aklına takıldığı ya da merak ettiği konulara tekrar bakabilirler. Öğrenciler stres yapmaktan korkmamalıdırlar az stres insanı aynı zamanda motive eder. Hedeflerini düşünerek motive olmaları iyi olacaktır" dedi.
"DAHA ÖNCE KULLANMADIĞINIZ STRATEJİYİ SINAVDA KULLANMAYIN"
Sınav esnasında nasıl bir yol izlenmesi gerektiği hakkında da bilgiler veren Uzm. Psikolojik Danışman Sezer, "Sınav sırasında daha önce hiç kullanmadığınız bir stratejiyi ilk defa denemekten kaçının. Standart bir kodlama yöntemi belirleyin ve sınav boyunca onu uygulayın. Bazı öğrenciler her sorudan sonra kodlama yapıp yeni bir soruya geçmeden önce zihnini tazelemeyi tercih ederken bazı öğrenciler ise karşılıklı iki sayfayı tamamladıktan sonra kodlama yapmayı tercih eder. Hangi yöntemi uygularsanız uygulayın dikkat etmeniz gereken kodlamayı asla son ana bırakmamaktır. Kaydırma yapmamak için doğru seçeneği işaretlerken kontrollü kodlama yapabilirsiniz: 14. soru 'B', 15. soru 'D' gibi. Dikkatleri dağıldığı zaman bir noktaya belirli bir süre bakıp sonra soruları çözmeye tekrar başlayabilirler" şeklinde tavsiyelerde bulundu.
"SINAV KARAKTER ÖLÇMEZ, BİLGİ ÖLÇER"
Velilerin bu süreçte neler yapması gerektiğine değinen Psikolojik Danışman Ozan Çetiner, "Veliler, çocuklarının bu süreci en normal şekilde geçirmelerine yardımcı olabilmek için, bu sınavın onların muhteşem karakterlerini ölçmediğini, sadece bilgi ölçen bir sınav olduğunu hatırlamaları gerekiyor. Bilgi bu sene olmasa bile gelecek sene telafi edilebilir.
Fakat yaşanacak aile içi travmaların zaman içinde telafisi olmayacaktır" ifadelerini kullandı. "Sınav için yapılacak tüm çalışmalar sonlanmak üzere" diyen Psikolojik Danışman Çetiner, "Ancak bundan sonrasındaki tercih dönemi ayrı bir maraton. Bu süreçte öğrencilerin en çok unutmaması gereken şey puanlarda değişme her zaman olacaktır ama sıralamalar çok fazla oynamaz. Tercihlerini yerleştirme sıralamalarına göre yapmaları ve mutlaka bir uzmandan destek almaları çok önemli" şeklinde konuştu.
dikGAZETE.com