Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencisi Bedirhan Gergin ve Serhat Arıkan, radyasyona karşı yaptıkları yüzde yüz yerli zırh ile TÜBİTAK bölge birinciliğini elde etti. Alfa Sepiyolit (lületaşı) adlı projeyle büyük bir takdir toplayan Gergin ve Arıkan, maksatlarının larının yüzde 100 yerli malzeme olan lületaşını uzayda, uydu sistemlerinde, sağlık alanlarında, kıyafetlerde ve evlerde kullanmak olduğunu ifade etti.
Zırhlama malzemeleri olarak dünyada sağlık alanlarında kurşun, uzayda da alüminyum kullanıldığını, ancak bu malzemelerin birçok olumsuz tesiri olduğunu belirten öğrenciler, “Araştırmalarımız neticesinde lületaşının bir türü olan alfa sepiyolitiyi bulduk. Çok hafif ve şekil verilebilmesi kolay bir ürün. Dünya üzerinde lületaşının yüzde 70’i Türkiye'de bulunuyor. Ama maalesef bu milli kaynağımız giderek değerini kaybediyor. Süs eşyası dışında hiç bir yapılmamış. Bu sepiyolit maddemizi ilk imalatçıdan aldıktan sonra toz haline getirip 15 mikrona düşürdük ve buna gama radyasyon testleri uyguladık. Gama radyasyon testinde sadece 1 santimetrelik bir kalınlıkla yüzde 50’sini, yüzde 90’ını ise sadece 3 santimetrelik bir kalınlıkta tutmayı başardık” diye konuştu.
Türkiye’de yeni gelişmeye başlayan uzay ve havacılık alanında kullanımı mümkün olan bu projenin kendilerine umut verdiğini belirten öğrenciler, “Mesela kurşun çok pahalı bir madde, keza alüminyum da öyle. Ama alfa sepiyolite bu zırhlama maddelerinden 6-7 kat daha ucuz, hafif ve sağlığa hiçbir zararı yok. Radyasyonu geçirmeme özelliği bakımından da kurşuna çok yakınken, alüminyumun üç katından daha başarılı bir sonuç elde ettik” dedi.
Lületaşının bebeklerin beşiklerinden kıyafetlerine, odaların boyalarından camlarına kadar birçok alanda kullanılabileceği açıklandı.
dikGAZETE.com