USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Genel

Lübnanlı Şii alim Tufeyli: Türkiye İdlib'den çıksaydı sorunları kendi topraklarına çekmiş olacaktı

Lübnan'daki Şii alimlerden Şeyh Tufeyli, "Türkiye, İdlib'den çıksaydı sorunları kendi topraklarına çekmiş olacaktı. Türkiye, İdlib'den çıkması durumunda milyonlarca savunmasız Suriyeliyi de topraklarında kabul etmek zorunda kalacak." dedi.

Lübnanlı Şii alim Tufeyli: Türkiye İdlib'den çıksaydı sorunları kendi topraklarına çekmiş olacaktı
03-03-2020 19:54
Google News

BEYRUT (AA) - Lübnan'daki Åžii alimlerden ve Hizbullah örgütünün ilk genel sekreteri Åžeyh Subhi Tufeyli, Suriye'nin Ä°dlib bölgesindeki geliÅŸmeler ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) baÅŸlattığı Bahar Kalkanı Harekatı'nı AA'ya deÄŸerlendirdi.

Türkiye için Ä°dlib'de zafere imza atmaktan baÅŸka seçenek kalmadığına iÅŸaret eden Tufeyli, "Türkiye, Ä°dlib'den çıksaydı sorunları kendi topraklarına çekmiÅŸ olacaktı. Türkiye, Ä°dlib'den çıkması durumunda oradaki milyonlarca savunmasız Suriyeliyi de topraklarında kabul etmek zorunda kalacak. Türkiye, bunun sonucunda masum siviller arasında parayla suç iÅŸleyen çok sayıda örgütün de eylemlerine maruz kalabilir." deÄŸerlendirmesini yaptı.

Ä°ran'ın Suriye ve bölge politikası

Tufeyli, Ä°ran'ın bölgesel politikalarına da deÄŸinerek, Suriye'ye yönelik tutumunu Lübnan ve Irak'ta da uyguladığını vurguladı.

"Tahran yönetiminin Suriye'deki politikası, bedeli ne olursa olsun, katil BeÅŸÅŸar Esed iktidarını korumaktır. Ä°ran bunu, Suriye halkının göç ve katliam yoluyla yok olmasına ve haçlı Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin'in ülkeyi ele geçirmesi pahasına sürdürüyor." ifadelerini kullanan Tufeyli, Putin'in, ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın tutarsız, zayıf rolünü ve Beyaz Saray'daki politik kaosu fırsata dönüÅŸtürerek Ä°dlib bölgesini ele geçirmeye çalıştığını söyledi.

Tufeyli, Ä°dlib GerginliÄŸi Azaltma Bölgesi'ne yönelik tüm anlaÅŸmaları ihlal eden yoÄŸun saldırıların, Türkiye'yi "teslim olmaya" ve Suriye'den çıkmaya zorlamayı hedeflediÄŸinin altını çizdi.

Türkiye'nin kararlı duruÅŸu

Türkiye'nin kararlı duruÅŸundan sonra Putin'in geri adım atma ve Soçi mutabakatına baÄŸlı kalmanın dışında seçeneÄŸi olmadığını ifade eden Tufeyli, ÅŸöyle devam etti:

"Ä°nsaflı olan herkes, Türkiye'nin kararlı duruÅŸu, basiretli öngörüsü ve baÅŸkalarının mümkün görmediÄŸi baÅŸarıları saÄŸlayan gücüyle, her türlü saygıyı hak ettiÄŸini görür. Türkiye aynı zamanda baÅŸkalarına, kazanımlarına saygı duyma konusunda dayatmalarda bulunabilir."

Güçsüzlük bahaneleriyle Batı'ya özenen Arap yöneticilerin CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ı örnek almaları temennisinde bulunan Tufeyli, "ErdoÄŸan'ın hikmetiyle güçsüzlükten güç çıkarabildiÄŸine" iÅŸaret etti.

İran'ın yıkıcı politikaları

Tufeyli, Suriye krizi baÅŸladığında mezhepçi radikal gençlerin, Ä°ran basın organlarının propagandasıyla Suriye'ye bazı köy ve türbeleri koruma düÅŸüncesiyle gittiÄŸini söyledi.

"Bugün ise durum tamamen deÄŸiÅŸmiÅŸtir. Artık dini duygularıyla aldatıldığını anlayan ve Ä°ranlı siyasetçilere baÅŸkaldıran bir kesim var. Lübnan ve Irak'taki gösteriler de bunun en açık örnekleridir." tespitini yapan Tufeyli, Ä°ran'ın, yıkıcı siyasetinden ötürü yakın zamanda Åžiilik liderliÄŸini kaybedeceÄŸini savundu.

Esed ordusu, Ä°ran destekli teröristler ve Rusya'nın durumu

Tufeyli, Beşşar Esed rejimi ordusuna dair ise şunları kaydetti:

"Esed ordusu ve Tahran'ın paralı askerleri, Rusya'nın talimatları olmadan yerlerinden kımıldamazlar. Bir süredir Suriye'deki her ÅŸey Rusların kontrolüne geçmiÅŸ durumda. Rusların zaman zaman kayıtsız kaldığını görmek aldatmadan baÅŸka bir ÅŸey deÄŸildir."

Lübnanlı Åžii alim Tufeyli, Hizbullah örgütünün Suriye'den çekilme ihtimaline iliÅŸkin ise "Hizbullah'ın Tahran ile birlikte Suriye'den çekilmesi ve haçlı Rus ordusunun da topraklarımızdan kovulmasının ardından Suriye halkının topraklarında özgürce yaÅŸaması hepimizin temennisidir." diye konuÅŸtu.

Tufeyli kimdir?

Lübnan merkezli Hizbullah örgütünün kurucularından ve ilk genel sekreteri olan Åžii din alimi Åžeyh Tufeyli, 1988'de Ä°srail ve ABD'nin düzenlediÄŸinden ÅŸüphelenilen bir suikast giriÅŸiminden kurtuldu.

Tufeyli, 1992'de Hizbullah'ın genel seçimde yer almasıyla ilgili bir tartışma sonucunda örgütle yollarını ayırma kararı aldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4BaÅŸakÅŸehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6BeÅŸiktaÅŸ3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20Ä°stanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi