USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür Sanat

Lübnanlı ressam Osmanlı geleneği ve Sufiliği taşa nakşediyor

Lübnanlı sanatçı Ba'yun taş üzerine çizdiği hüsnühat ve resmettiği tarihi ve dini sembollerle Osmanlı geleneği ve Sufiliğin izlerini günümüze taşıyor. - Anadolu Ajansı

Lübnanlı ressam Osmanlı geleneği ve Sufiliği taşa nakşediyor
10-11-2016 16:32
Google News

BEYRUT - WASSİM SEİFEDDİNE

Lübnanlı ressam Hani Ba'yun taş üzerine yazdığı hüsnühat ve resmettiği tarihi ve dini sembollerle Osmanlı geleneği ve Sufiliğin izlerini günümüze taşıyor.

Çizimlerine kağıt üzerinde başlayan Beyrut Arap Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Ba'yun (68), Lübnanlı ünlü şarkıcı Feyruz ve oğlu Ziyad Rahbani, eski Lübnan Başbakanı Refik el-Hariri ve eski Suudi Arabistan Kralı Abdullah gibi birçok siyasi ve ünlü ismi çizimiyle ün kazandı.

Ba'yun AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Sanat ve uzmanlık araştırmaları için Roma, Londra ve Paris arasında gezindim. Çizim sanatında eğitim alıp uzmanlaştıktan sonra medeniyet bakımından zengin, tabiata ve aileme daha yakın olmak için ülkeme geri döndüm." ifadelerini kullandı.

Sanatında değişik ve yeni şeyleri keşfetmek için devamlı çaba sarf ettiğini söyleyen Ba'yun, son çalışmalarında taş üzerine hüsnühat, tarihi ve dini figürleri işlediğini belirtti.
Ressam Ba'yun, bir çizimin birkaç gününü aldığını, fikir ve ilham aşamasının bu sürecin en önemli kısmı olduğunu anlatarak, "Çizimdeki küçük ayrıntılar büyük önem taşır, titizlik ve incelik de güzelliğin temelidir." dedi.

Osmanlı'nın izlerini taşıyor

Çoğu çizimlerindeki ortak noktanın Semazenler ve Osmanlı geleneği olduğunu ifade eden Ba'yun şunları kaydetti:

"Bu resimler Osmanlı medeniyetinin ne kadar zengin ve derin olduğunu temsil eden bir delildir. Osmanlı medeniyetinin sembolü olduğu için Osmanlı tuğrasını ve Sufi kültüründeki önemli sembollerden "vav" harfini kullanıyorum. Çoğu kişinin dikkatini çeken ilk şey manasını bilmedikleri halde Osmanlı tuğrası oluyor. İnsan hayatının bütün aşamalarına benzetildiği için vav harfi de önemli. Semazenler de Sufi geleneğinde önemli bir yere sahip. Semazenler çark ederken sağ elleri yukarı sol elleri ise aşağıya dönük olan duruşlarıyla onlara bakıp düşünen insanları başka bir aleme taşıdığı için sanatımda önemli bir yer alıyor."

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ