Tokat’ta üstün yetenekli öğrencilerin eğitim aldığı Bilim ve Sanat Merkezi'nde (BİLSEM) Fen Lisesi 9. sınıf öğrencileri Serhat Danışan ve Necim Erdem Öksüz, dünyaca ünlü fotoğraf sıkıştırma programlarına rakip olacak bir yazılım hayallerini gerçeğe dönüştürmede önemli yol kat etti. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Hakan Abbas’ın destekleri ile 7 aylık bir çalışma sonrasında 'Nested Adaptive Prediction(NAP)' ismini verdikleri iç içe geçmiş adaptiv tahmin algoritması yazılımı oluşturan öğrenciler yarışmaya katıldı. TÜBİTAK tarafından Ankara’da 47'incisi düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'na yazılımları ile katılan ikili Türkiye birincisi seçildi.
Hayallerinin ötesine geçerek birinci oldukları için yaşadıkları sevinci dile getiren öğrencilerden Serhat Danışan, dünyada kullanılan kayıpsız sıkıştırma programlarının yetersiz olduğunu, bu anlamda kendilerine özgün resimleri kayıpsız bir şekilde sıkıştırıp geri çözebilen bir yazılım geliştirdiklerini söyledi. Kayıpsız fotoğraf sıkıştırmanın önemine dikkat çeken Danışan, “Dünya üzerinde böyle bir kaç tane kayıpsız sıkıştırma yazılımı var ama biz bunların yetersiz olduğunu düşünerek böyle bir yazılım çıkardık.
Yaklaşık 7-8 aydır çalışıyorduk. Bu yazılım ile daha çok verilerden tasarruf ediyoruz. Şirketlerin masraflarını düşürebilir. Bizim programımızda resmi sıkıştırıp geri çözdüğümüzde renklerde veya çözünürlükte hiçbir sıkıntı, kayıp oluşmuyor. Yazılımı sınırsız bir şekilde kullanabiliyoruz ama resmin boyutu yükseldikçe makinenin daha güçlü olması gerekiyor” dedi.
Ünlü sıkıştırma yazılımlarından daha iyi sonuç alacak bir sonuca ulaştıklarını ileri süren Necim Erdem Öksüz de kendilerinin bu kadar başarılı bir sonuç beklemediklerini ifade ederek, “Diğer rakiplerimizi geçtiğimiz için bu Türk yazılımının dünyada da kullanabileceğini düşünüyoruz. İleri de bu yazılımı geliştirerek video görüntülerini de kayba uğramadan sıkıştıracak veri tasarrufu yapmayı, dosyaların daha hızlı mail atılabilmesini sağlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.
dikGAZETE.com