KÜTAHYA - RAMAZAN DOĞAN
Kütahya'da 5 kız öğrenci, çiçeklerin otomatik ya da akıllı cep telefonu aracılığıyla uzaktan sulanabileceği sistem geliştirdi.
Devlet Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bilişim Teknolojileri Bölümünde eğitim gören Duygu Karaağaç, Şerife Gül Koyak, Şerife Nur Avşar, Emine Sarı ve Şeyda Mert isimli beş öğrenci tarafından hazırlanan "Otomatik Çiçek Sulama" projesiyle, saksıya bırakılan ve bluetooth ile çalışan bir aparat sayesinde nem oranı ölçülüyor.
Saksılardaki nem oranı ise söz konusu aparatta yanan renklerle ifade ediliyor. Kırmızı toprağın kuru, yeşil normal seviyede, mavi fazla nemli, mor ise çok fazla nemli olduğunu gösteriyor.
Düzenek için oluşturulan yazılım sayesinde, renklere göre suya ihtiyacı olan çiçekleri algılayan sistem, su dolu bir kaptan otomatik olarak sulamayı sağlıyor.
Ayrıca, cep telefonuna veri gönderen sistem, uzaktan komutla da sulama işlemini gerçekleştiriyor.
Projeyi geliştireceklerOkulun bilişim teknolojileri bölümü öğretmeni ve proje koordinatörü Ali İhsan Uysal da insanlar evde olmadığında veya tatile çıktığında çiçeklerin susuz kalmamasına yönelik bir projelerinin olduğundan bahsedince öğrencilerine yardımcı olduğunu aktardı.
"Arduino" ve "APPinventor" programlarını kullanarak bunu yapabileceklerini öğrencilerine gösterdiğini anlatan Uysal, şunları kaydetti:
"Hazırlanan projede çiçek saksılarında bulunan toprağın nemi ölçülerek suya ihtiyacı olup olmadığı belirleniyor. Yine öğrencilerimizin hazırladıkları yazılım sayesinde de cep telefonumuzu kullanarak çiçeklerimizi otomatik olarak uzaktan da sulayabiliyoruz. Bu ve bunun gibi projeler sayesinde çağımızın eğitim sistemi olan STEM (fen, teknoloji, mühendislik ve matematik) eğitimlerinin sadece özel okullarda değil devlet okullarında, özellikle meslek liselerinde de uygulanabilir olduğunu görmüş olduk."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com