USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

'Libyalılar devrimin 6. yılında ilk günkü hedeflerinin peşinde'

Libya Yeniden Entegrasyon ve Kalkınma Programı Genel Müdürü Sakızlı, "Libyalılar, devrimin altıncı yılında hala ilk günkü hedeflerinin gerçek olmasını umuyor." dedi. - Anadolu Ajansı

'Libyalılar devrimin 6. yılında ilk günkü hedeflerinin peşinde'
17-02-2017 17:37
Google News

ANKARA - SELEN TEMİZER

Libya Yeniden Entegrasyon ve Kalkınma Programı Genel Müdürü Mustafa Sakızlı, devrimin 6. yılında hala ilk günkü hedeflerini gerçekleştirmeyi umduklarını belirterek, devlet inşası ve güvenliğin sağlanması için tüm tarafların uzlaşması gerektiğini söyledi.

Libya hükümetine bağlı genel müdürlükte görevinde yoğun çalışmalar yürüten Sakızlı, Libya devriminin 6. yıl dönümünde AA muhabirinin sorularını telefonla yanıtladı.

42 yıl boyunca adalet, demokrasi ve refahtan yoksun yaşayan Libya halkının Kaddafi rejimini devirdiğini hatırlatan Sakızlı, "Ben de devrimcilerden biriydim. Devrimden sonra güzel adımlar attık. 2012'de özgür demokratik seçimleri düzenledik. Genel Milli Kongre için üyelerimizi seçtik. 2012-2013'te hükümetimizi kurduk. İlerliyorduk, kalkınıyorduk. Maaşlar düzeliyordu. Ülkeyi yeniden inşa etme sürecimiz başlamıştı." diye konuştu.

Sakızlı, bu süreçte karşılaştıkları güvenlik sorunlarına değinerek, "Biz Kaddafi'den 'başarısız devlet' miras aldık. Güçlü kamu yönetimi, güvenlik kurumlarımız yoktu." dedi.

Sakızlı, her şeye rağmen başarılı giden devrimin 2014'te General Hafter ve milislerinin darbesi sonrasında çıkmaza girdiğini vurgulayarak, halkın, hükümetlerin, güvenlik güçlerinin bölündüğü iki başlı yönetim ortaya çıktığını hatırlattı.

Mustafa Sakızlı, şunları kaydetti:

"Libya'dan umudumuzu kesmiyoruz. Zengin kaynaklar ve genç nüfus. Libya, mezhepsel olarak bölünmüş bir ülke de değil. Siyasi alanda başlayan çatışma, silahların dağılmasıyla askeri alana taşındı. Libyalılar, devrimin altıncı yılında hala ilk günkü hedeflerinin gerçek olmasını umuyor. Demokrasi, sivil devlet ve refah."

Libya'daki bekleyiş

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından yaşanan siyasi istikrarsızlık ve karşıt gruplar arasındaki çatışmalar sonucu biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi), diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim ortaya çıktı.

17 Aralık 2015'te, Birleşmiş Milletlerin (BM) girişimleriyle Fas'ın Suheyrat kentinde varılan Libya Siyasi Anlaşması uyarınca Başkanlık Konseyi (BK) kuruldu. BM Güvenlik Konseyi 2259 sayılı kararlı BK'yı Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanıdı. BK başkanlığı görevine Fayiz es-Serrac getirildi.

Ancak BK'nın sunduğu hükümet listeleri General Hafter'in baskıları nedeniyle Tobruk'daki Temsilciler Meclisi'nde onaylanmadığı için bakanlar görevlerini vekaleten yürütüyor.

Bazı bölge ülkelerinin olumsuz müdahalelerine karşın, uluslararası toplum ihtilafın çözülmesine yönelik eşgüdümlü çabalarını sürdürüyor. Bu çabalara destek veren Türkiye, UMH Başbakanı Serrac'ı geçen hafta Ankara'da konuk etmişti.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ