USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Libya'da UMH, Hafter güçlerini zayıf noktasından hedef alıyor

Trablus'a saldırmak amacıyla doğudan ve güneyden gelen Hafter güçlerine ait cephane, araçlar ve savaşçılar henüz yoldayken Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) birlikleri tarafından etkisiz hale getiriliyor.

Libya'da UMH, Hafter güçlerini zayıf noktasından hedef alıyor
27-04-2019 17:37
Google News
Libyan

Libya'nın General Halife Hafter'e bağlı güçlerin binlerce kilometre öteden Trablus'a intikali, uluslararası meşruiyete sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçlerinin engeline takılıyor.

Hafter'in 4 Nisan'da Trablus'a yönelik başlattığı saldırıya katılan güçler, UMH'ye bağlı birliklerin ikmal yollarına yönelik operasyonları nedeniyle ilerlemekte zorlanıyor.

UMH birlikleri, Hafter'in (Trablus'un bin kilometre doğusundaki) Bingazi'den ve (ülkenin ortasında bulunan) Cufra Hava Üssü'nden Trablus'a zırlı araçlarla silah, savaşçı ve cephane naklettiği destek ve ikmal yollarına operasyonlar düzenleyerek saldırının başarıya ulaşmasını engellemeye çalışıyor.

Uzun süren bir çöl yolculuğunun ardından kamyonlarla Trablus'un yaklaşık yüz kilometre güneyinde bulunan Giryan kentine ulaşan Hafter güçleri, buradaan çatışmanın odağında bulunan başkentin Kasr bin Gaşir bölgesine yönlendiriliyor.

Kasr bin Gaşir'den Trablus yakınlarındaki birçok çatışma bölgesine geçen güçler, eski havalimanı olan Trablus Uluslararası Havalimanı'na, Hıllet el-Furcan, Ayn Zara ve Vadi er-Rabi bölgelerindeki sıcak çatışma alanlarına destek unsuru olarak gönderiliyor.

UMH ise Ayn Zara'dan Vadi er-Rabi'ye uzanan hat arasında kontrolü ele geçirdiğini, Giryan kentine yakın El-Hira bölgesinde de denetimi sağlayarak Hafter güçlerinin ana ikmal hattını kestiklerini ve bu güçlerin Giryan'ın eteklerine doğru gerilediğini açıklamıştı.

UMH'nin stratejisi

Trablus'un elli kilometre güneyinde bulunan Suk es-Sebt ve Es-Sebia bölgelerinin büyük oranda kontrolünü ele geçiren UMH güçleri, Sebia köprüsünün ateş hatlarının içinde olduğunu açıkladı.

Bu durum, Giryan ile Terhune kentleri arasındaki ikmal hattının kesildiği anlamına gelirken, bu iki kentin Trablus'a en yakın askeri üssü barındırması doğu ve batıda konuşlanan güçlerin ikmali için büyük bir önem arz ediyor.

Trablus'a saldırların başladığı 4 Nisan tarihinden bu yana UMH, Hafter güçlerinin merkezlerini, cephanelerini ve ikmal noktalarını uçaklarla bombalıyor.

UMH birlikleri, Hafter güçlerinin yoğunlaştığı ülkenin merkezi noktasındaki Cufra'yı, Cufra ve Giryan arasında yer alan Şuvirif bölgesini, Giryan'ın güneyindeki Mizda ve Trablus'un güneyindeki Suk el-Hamis şehirlerini hedef alıyor.

Hafter güçleri sıkıntıda

Öte yandan, Hafter güçleri bölgedeki sivilleri silah sevkiyatında kullanarak, UMH güçlerinin kontrol noktalarından silahların geçişini sağlıyor.

UMH, Hafter güçlerine ait mühimmat dolu bir kamyonunun, Trablus'un 2 yüz kilometre doğusundaki Mistrata'nın güney doğusunda yer alan Bevvabetu's Saddada'da ele geçirildiğini açıkladı.

Çatışmaların yaşandığı Ayn Zara ve Vadi er-Rabi bölgelerinde tarım alanları ve araziler bu grupların ihtiyaçları doğrultusunda kullanılıyor.

Hafter güçlerinin araçlarının yakıt sıkıntısı yaşamasının, bu kuvvetlerin ilerleyişi sırasında sıkıntılar yaşadığını ve savaşma kabiliyetlerinin azaldığını, UMH birliklerinin birçok cephede kontrolü sağladığını gösteriyor.

Tarhuna ve Garyan bölgelerinde, Hafter güçlerinin karşı karşıya kaldığı yakıt sıkıntısı, bölge halkını da etkiliyor. Hafter güçlerinin şehri kontrol etmelerinin ardından baş gösteren kriz, halkın hoşnutsuzluğunu ve tepkisini çekiyor, halkın yakıtı depolaması ve yağmalaması yaygınlaşıyor.

UMH birlikleri, Cufra, Sirte ve Mistrata'da bulunan Hafter güçlerinin ikmal kaynaklarına saldıracağını açıkladıysa da henüz herhangi bir saldırı gerçekleştirmedi.

Hafter güçlerini birçok cephede etkileyen yakıt sıkıntısı, Savani ve Zehra bölgelerini ve el-Aziziye şehrini de olumsuz etkiliyor.

Libya'nın doğusundaki askeri güçlerin lideri General Hafter, başkent Trablus'u ele geçirmek için 4 Nisan'da saldırı emri vermiş, bunun üzerine UMH birlikleri de "Burkan el-Gadab" operasyonunu başlatmıştı.

Meşruiyet krizinin 2011 yılından bu yana sürdüğü Libya'da uluslararası tanınırlığa sahip UMH birlikleri ile Hafter'e bağlı güçler arasındaki çatışmalar yaklaşık üç haftadır sürüyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ