ANKARA
Bilim adamları, sadece 3'ü hayatta kalabilen kuzey beyaz gergedanlarını genlerini, tüpte döllenme yöntemiyle gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor.
BBC'nin haberine göre, bilim adamları, 1 erkek ve 2 dişi üyesi bulunan kuzey beyaz gergedanının neslini kurtarmak için ilk etapta tüpte dölleme (IVF) yöntemini kullanacak. Eğer bu dölleme yöntemi başarılı olmazsa, kuzey beyaz gergedanının genlerinden yeni bir melez tür üretilmeye çalışılacak.
Bilim adamları, IVF'de kullanmak üzere, İngiltere'deki Longleat adlı safari ve macera parkında bulunan, kuzey beyaz gergedanların alt türü dişi güney beyaz gergedanlarından yumurta topladı.
IVF yöntemi, gergedanlarda daha önce hiç kullanılmadığı için güney beyaz gergedanlarından alınan yumurtalar, ilk etapta kuzey beyaz gergedanında yapılacak tüpte döllenme teknolojisini geliştirmek için kullanılacak.
Ekip şu ana kadar erkek ve dişi güney beyaz gergedanlarından alınan yumurta ve spermleri birleştirerek oluşturulan embriyoda, hücre bölünmesi aşamasına ulaştı. Söz konusu embriyolar dondurularak saklandı, fakat henüz hiçbiri gergedan rahmine aşılanmadı.
43 yaşındaki erkek kuzey beyaz gergedanı Sudan'dan alınan spermle, genç dişi kuzey beyaz gergedanlarının yumurtasını laboratuvar ortamında döllemeyi amaçlayan bilim adamları, dişi güney beyaz gergedanları "taşıyıcı anne" olarak kullanacak.
Bilim adamları, bu deneyin başarısız olması durumunda da melez bir beyaz gergedan nesli oluşturmaya yönelecek.
Bilim adamları, erkek kuzey beyaz gergedanından aldıkları spermi, dişi güney beyaz gergedanlardan aldıkları yumurtalarla dölleyerek, en azından kuzey beyaz gergedanının genlerini korumayı planlıyor.
Ancak üreyecek melez beyaz gergedanın üreme yetisine sahip olup olmayacağı ise henüz bilinmiyor.
Dünyadaki son 2 dişi kuzey beyaz gergedanı Najin ve Fatu, sağlık sorunları nedeniyle doğurganlıklarını yitirmişti.
Muhabir: Ayşe Aktaş
Kaynak: AA
dikGAZETE.com