USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Magazin

Kutsi duruşmaya katılmadı

Sanatçı Kutsi, askere gitmemek için sahte çürük raporları aldığı iddiasıyla 60 yıla kadar hapsinin istendiği davanın ilk duruşmasına Manisa’da konseri olduğu gerekçesiyle katılmadı. Sanatçı Kutsi, emekli Tabip Albay Doktor Haşmet...

Kutsi duruşmaya katılmadı
10-02-2016 14:37
Google News
Sanatçı Kutsi, askere gitmemek için sahte çürük raporları aldığı iddiasıyla 60 yıla kadar hapsinin istendiği davanın ilk duruşmasına Manisa’da konseri olduğu gerekçesiyle katılmadı.
Sanatçı Kutsi, emekli Tabip Albay Doktor Haşmet Işıklı (54) ve gazeteci Selçuk Ergenç ve bazı emekli askerlerin de aralarında bulunduğu 31 sanıklı sahte çürük raporu davasının görülmesine başlandı. İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Kutsi olarak tanınan sanık Ahmet Kutsi Karadoğan, Manisa’da tarihi önceden belirlenmiş bir konseri olduğu gerekçesiyle mazeret sunarak katılmadı. Duruşmada aralarında emekli Tabip Albay Doktor Haşmet Işıklı’nın da bulunduğu 19 tutuksuz sanık ile avukatları hazır bulundu. Şikayetçiler Sağlık Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı’nı ise avukatlar temsil etti.
Duruşmanın başlamasının ardından sanıkların kimlik tespitlerine geçildi. Sanık Haşmet Işıklı, evli, 3 çocuk sahibi, psikiyatrist olduğunu ve aylık gelirinin 30 bin TL olduğunu söyledi. Diğer sanıkların da kimlik tespitlerinin tamamlanmasının ardından sanık avukatlarından biri, sanıklar arasında askerlerin de olduğunu, bu askerlerin emekli olsalar dahi askeri mahkemelerde yargılanmalarını öngören yasalar olduğunu söyledi. “Asker kişiler burada yargılanamaz” diyen avukat, dava dosyasının askerlerle ilgili olan bölümünün görevli yerlere gönderilmesini talep etti.

DOSYANIN ASKERİ MAHKEMEYE GÖNDERİLMESİ TALEBİNE RET
Sanık avukatının talebine ilişkin görüşünü açıklayan duruşma savcısı, dosyada sanıklara atılı suçlamalar arasında “rüşvet” ve “resmi belgede sahtecilik” olduğunu hatırlattı. Savcı, suç tarihinde asker olan kişilerin askerlikle ilişiklerinin kesilmiş olması ve diğer sanıkların sivil olması sebebiyle sanık avukatının talebinin reddedilmesini istedi. Mahkeme, kısa bir aranın ardından sanık avukatının talebinin reddedildiğini açıkladı.

“BUGÜNE KADAR HİÇ SORUŞTURMA GEÇİRMEDİM”
Duruşmada daha sonra iddianame okunarak, sanıkların savunmalarına geçildi. Suçlamaları kabul etmeyen sanık emekli Tabip Albay Doktor Haşmet Işıklı, yaptığı işler nedeniyle hiçbir soruşturma geçirmediğini ve hiçbir raporunun geri dönmediğini ifade etti. Mahkemeye 10 sayfa yazılı savunma sunan sanık Işıklı, “Senede bin 500 civarı rapor yazdım. 15 bin civarı hasta tedavi ettim. Askeri psikiyatri çok yoğundur. Günde 25-30 rapor yazardım. Sivilde normal yaşantısı olan bir hasta, askerde sıkıntı yaşayabilir” dedi.

“KUTSİ BENİ ARAYIP KALABALIKTA MUAYENEYE GELMEK İSTEMEDİ”
Kutsi’nin ilk erteleme raporunu kendisinin vermediğini belirten sanık Işıklı, “Kutsi bana zaten ertelemeli geldi. Kutsi’nin ikinci erteleme raporunu ben verdim. Üçüncüde ise ‘askerliğe elverişli raporu’ yazdım. Sonra roche raporu testi yapan doktor emekli olduğu için eski raporu kopyalayıp koydum. Çünkü bu test çok uzun süreç gerektiren bir işlemdir. Bütün hastanelerde raporların şablonu bellidir. Hatta Kutsi muayene için gelecekti, beni aradı kalabalıkta gelmek istemediğini, ne gün boşsa o zaman gelmek istediğini söyledi” diye konuştu.

“BİZE BİR BABALIK YAP”
“Sahte rapor işi için benim askeriyede ayrı bir teşkilat kurmam lazım” diyen sanık Işıklı, “Ordu bu kadar çürümüş bir organ mıdır ki böyle bir şey olsun. Bir ‘baba’ konusudur gidiyor. Benim buradaki sanıkların lideri olduğum ve ‘baba’ olarak anıldığım söyleniyor. Bu ‘baba’ meselesi jargon gibi bir şey oldu. Hastalar gelip ‘Bize bir babalık yap diyorlardı. Radyolara Haşmet Baba için bir şarkı istiyoruz diyorlardı. Facebook’ta ‘Haşmet Baba’ grubu kurmuşlar. Benim elimde olan bir şey değil" ifadelerini kullandı.

İFADESİNİN ARDINDAN ASKER SELAMI VERDİ
Askeriyeden emekli olduktan sonra Etiler’de muayenehane açtığını kaydeden Işıklı, “Ben örgüt lideri olsam, çete lideri olsam gidip neden Kasımpaşa’da askeri hastane yakınında muayenehane açmayayım. Niye gidip Etiler’de açıp zengin insanları tedavi edeyim? İddianamede Hakan Harput’un çetedeki yardımcım olduğu anlatılmış. Harput benim tedavi ettiğim bir şahıstır. Böyle bir yapıdaki insanla iş yapıyorsam benim ruh sağlığımın bozuk olması lazım. Ben çevresi olan bir psikiyatristim. Bu işlere girecek bir insan değilim. Pişman olacağım hiçbir şey yapmadım. Buradaki insanlar bana beş kuruş teklif etmemiştir” dedi.
Işıklı, ifadesini tamamlamadıktan sonra mahkeme heyetine asker selamı verdi.

KUTSİ’NİN MAZERETİ KABUL EDİLDİ
Duruşmada daha sonra diğer sanıkların bir kısmının ifadesi ile sanık avukatlarının talepleri alındı. Ara kararını açıklayan mahkeme, sanık Kutsi’nin mazeretini kabul ederken, diğer sanıkların ifadesinin alınması için duruşmayı erteledi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından 31 kişi hakkında hazırlanan iddianamede suç örgütünün Kasımpaşa Asker Hastanesi’nde görevli Psikiyatri Uzmanı Tabip Albay Haşmet Işıklı’nın liderliğinde kurulduğu aktarıldı. İddianamede, Işıklı liderliğindeki örgütün askerlik yapmaktan kurtulmak isteyen şahıslara rüşvet karşılığında “sahte sevk geciktirme raporu”, “hava değişim raporu”, “askerliğe elverişli değildir” raporu ve görevde olan rütbeli TSK personeli ile sivil devlet memurlarına “hava değişim raporları” temin ettiği anlatıldı.
İddianamede, sanık Ahmet Kutsi Karadoğan’ın 3 kez “rüşvet” ve 3 kez “resmi belgede sahtecilik” suçundan 21 yıldan 60 yıla kadar hapsi isteniyor. Sanık Haşmet Işıklı’nın ise “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, 18 kez “rüşvet” ve 19 kez “resmi belgede sahteciliğe teşebbüs” suçlarından 116 yıl 9 aydan 336 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ