USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel piyasalardaki iyimserlik Türk lirası varlıkları destekliyor

Azalan jeopolitik riskler ve ABD ile Çin arasında ticaret anlaşmasının sağlanmasına paralel artan risk iştahı Türk lirası varlıkları desteklerken, pay piyasalarını rekor seviyelere taşıdı.

Küresel piyasalardaki iyimserlik Türk lirası varlıkları destekliyor
15-01-2020 15:37
Google News
İstanbul

Küresel piyasalarda süregelen ılımlı hava 2019'un son çeyreğindeki iyimserliği 2020'ye taşıdı. Türk lirası varlıklarda görülen olumlu fiyatlama 2020 için beklentileri görece yükseltti.

Yılbaşında ABD'nin Irak'ta İran'lı General Kasım Süleymani'yi öldürmesinin ardından, ABD ile İran arasında artan gerilimin kısa sürede yatışması piyasalarda olumlu fiyatlandı.

Bununla birlikte Libya'daki çatışmaların sona ermesi için sürdürülen görüşmeler yatırımcılar tarafından risk algısını azaltan bir gelişme olarak görüldü.

"Kredi derecelendirme kuruluşlarından not artışı bekleyebiliriz"

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2020'de Türk lirası varlıklardan özellikle Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) ve Borsa İstanbul'un yatırımcıların odağında olacağını söyledi.

2019'da reel anlamda en iyi getiriyi sırasıyla DİBS, mevduat faizi ve Borsa İstanbul olduğuna dikkati çeken Şener, " Bu kadar büyük dolarizasyonun olduğu 2019'da geçirdiğimiz sıkıntılı süreç göz önüne alındığında bu araçların 2020'de de iyi performans sergilemesini öngörüyorum." sözlerini kullandı.

Şener, reel bazda özellikle DİBS'in yabancı alımlarıyla birlikte en çok getiri sağlayan yatırım aracı olacağını, bunu da Borsa İstanbul'un izleyeceğini dile getirdi.

Altın fiyatlarının 2020'de sınırlı getirisinin olmasını beklediğini tahmin eden Şener, "ABD ile Çin'in anlaşacak olması risk algısını azaltacağı için emtia fiyatlarında bu sene sınırlı yükseliş yaşanacağını düşünüyorum." diye konuştu.

Şener, üç büyük kredi derecelendirme kuruluşunun da duruşlarını değiştirdiğini vurgulayarak, "2020'de muhtemelen kredi derecelendirme kuruluşlarının üçünden de not artışı bekleyebiliriz. Buna sebep olarak azalan jeopolitik riskler ve ticaret görüşmelerindeki olumlu gelişmeleri söyleyebiliriz." dedi.

"Borsada çok hızlı olumlu fiyatlama olduğu için sık sıkta düzeltme gelebilir"

Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu da, 2019'da yapılan faiz indirimlerinin etkilerinin bu yılın ilk döneminde görüleceğini, bunun da büyüme rakamlarına olumlu yansıyacağını söyledi.

Para politikalarının etkilerini 6 ila 18 ay içerisinde gösterdiğini belirten Aslanoğlu, piyasalarda geçen yıla göre bir miktar toparlanma olacağını, bunun da şirket karlarına yansıyarak genel anlamda risk iştahını artıracağını ifade etti.

Aslanoğlu, Türkiye'nin bundan olumlu etkilendiğini ve bu sürecin yaz aylarına kadar devam etmeye aday olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:

"Fakat ABD seçimleri sonrası kişisel görüşüm, ticaret savaşları şu ya da bu şeklide alevlenecek. Diğer dünya ekonomilerinde hem yüksek borçluluktan kaynaklanan riskler hem diğer jeopolitik riskler, iklim değişikliği ve bunun getireceği bir takım bazı küresel arenadaki değişiklikler, dünya ekonominde zorlu bir dönemi karşımıza çıkartacak. Bu anlamada ABD seçimleri yaklaştıkça risk iştahı yatışacak. Takip eden birkaç yılda da risk iştahının zaman zaman düşük seyredeceğini düşünüyorum."

Erhan Aslanoğlu, gelecek dönemde ilave bir jeopolitik riskle karşılaşılmadığı takdirde yaz aylarına kadar görece riskli olan Türk varlıklarına da yabancı varlıklara da talebin canlı seyredeceğini söyledi.

Başta pay piyasaları olmak üzere olumlu gelişmelerin çok hızlı fiyatlandığını kaydeden Aslanoğlu, "Borsalarda bu yüksek seviyelerin devam edeceği ve bir miktar daha yukarı gideceği kanaatindeyim ve eğilim bize de yansıyacak. Ama çok hızlı olumlu fiyatlama olduğu için sık sıkta düzeltme gelebilir, o anlamda dikkat etmek gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"2020'de yüzde 3,5-4 büyüme olabilir"

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova ise 2020'de küresel ticarete ilişkin endişelerin ABD ve Çin'in birinci faz anlaşmaya varması ve ardından ikinci fazın konuşulacak olması sebebiyle yerini iyimserliğe bıraktığını söyledi.

Dünya ticaretinin 2020'de genel beklentilerin aksine daha hareketli geçeceğini tahmin eden Arzova, küresel ticaretin dünya ülkelerinin büyümelerine olumlu katkı sağlayacağını belirtti.

Arzova, Türkiye'nin de mutlaka bu olumlu rüzgardan etkileneceğini vurgulayarak, "Özellikle 2019'da kötü gelen verilerin baz etkisi yaratacak olması, 2020'de belki yüzde 5'lik büyüme zor olsa bile yüzde 3,5-4 arasında bir büyümeye Türkiye'yi taşıyabilir. Büyümenin baz etkisi nedeniyle yüksek gelme ihtimalinin oldukça kuvvetli olduğunu ancak sürdürülebilirliğini görmek için zamana ihtiyaç duyulacağını düşünüyorum. Büyümeyle birlikte geri gelecek olan güven CDS'leri daha da aşağıya çekecek." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ