İSTANBUL
Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, kurbanlık seçimiyle ilgili, hastalıklar açısından gerekli kontrolleri yapılmamış hayvanların sadece eti tüketenleri değil, hayvan ile temas eden herkesi risk altına aldığını bildirdi.
Samim, yaptığı yazılı açıklamada, kurbanlık olarak satın alınacak hayvanların sağlıklı, besili, veteriner sağlık raporu/hayvan pasaportu/nakil belgesi olan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenen koruyucu aşıları yapılmış ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı olanlardan seçilmesi gerektiğini belirtti.
"Hijyen kuralları ihmal edilmemelidir"
Hayvanın, belirtilen yerlerde ve hijyenik bir ortamda kesilmesi gerektiğini vurgulayan Samim, şunları kaydetti:
"İdeal bir kesimde amaç, hayvana acı çektirmeden iyi kan akıtmayı sağlamak ve bu işlemleri hijyenik olarak yapmaktır. Hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında hijyen kuralları ihmal edilmemelidir. Kurban kesen ve parçalayan kişilerin ellerinde yara olmaması, bu durumda olan ve kesim yapmak durumunda kalan kişilerin ise hijyenik açıdan eldiven kullanmaları önemlidir. Eldiven kullanmadan kesim işlemi yapılmışsa, bu etlerin çok iyi pişirildikten sonra tüketilmesi gerekmektedir.
Çevre sağlığı yönünden de kesimi takiben ortaya çıkan kan, mide ve bağırsak içeriği önemlidir. Bunların gelişi güzel bir şekilde etrafa atılmaması ve akarsulara dökülmemesi gerekmektedir. Ayrıca bunların ve hastalık taşıyan diğer iç organların (karaciğer ve akciğer gibi) köpek ve kedilere verilmemesi gerekir. Bütün bunlar usulüne uygun bir şekilde imha edilmeli veya derin çukurlara gömülmelidir."
"Sakatatlar etler ile aynı ortamda bulundurulmamalı"
Samim, kurbanlık etin dayanma süresi kesim kalitesine ve parça büyüklüğüne göre değiştiğini ifade ederek, kurban etlerinin, serin bir yerde hava alması sağlanarak kesim sıcaklığından oda ısısına düşmesi beklendikten sonra buzdolabına kaldırılması gerektiğini belirtti.
Dondurulmuş etlerin çözüldükten sonra hemen tüketilmesi ve tekrar dondurulmaması gerektiğini vurgulayarak, şu bilgileri verdi:
"Çözdürme işlemi buzdolabı koşullarında gerçekleştirilmelidir. Çözdürme işleminin uzun sürmemesi için tek seferde tüketilecek şekilde et parçalarının dondurulması tavsiye edilir. Acil durumlarda soğuk su içinde ve suyu sık sık değiştirerek çözündürme işlemi gerçekleştirilebilir ancak bu durumda çözdürme işlemi paketten çıkarılmadan yapılmalıdır.
Sakatatlar tüketilecekse kesim sırasında temiz bir şekilde çıkarılmalı, etler ile aynı ortamda bulundurulmamalı ve aynı ortamda muhafaza edilmemelidir. Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemelidir. Diğer yandan, çok kuvvetli ateşte pişirme, etin merkezi tam olarak pişene kadar, dış yüzeyde yanmaya neden olabilmekte, oluşan yanma ürünleri ayrı bir sağlık riski oluşturmaktadır. Güvenli olan, dış yüzü yanmamış ve merkezi tam olarak pişirilmiş olan etlerdir. Pişirilen etler en kısa sürede tüketilmeli ve tüketilmeyen kısım buzdolabında saklanmalıdır. Birden çok ısıtma ve takiben dolaba kaldırma işlemi, yine mikrobiyal bozulmalara yol açacağından pişirilmiş etler bir seferde tüketileceği miktarda ısıtılmalıdır. 2 saatten uzun süre açıkta kalmış pişmiş yemek sağlık riski taşıdığından tüketilmemelidir."
Muhabir: Muhammed Gencebay Gür
dikGAZETE.com