İSTANBUL
Sultangazi'de kurulan kurban pazarında en büyük ilgiyi 1 ton 350 kilogramlık ağırlığı ve 35 bin liralık fiyatı ile sahibinin "Şampiyon" adını verdiği boğa görüyor.
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kurban pazarlarında da hareketlilik sürüyor.
Avrupa yakasına hizmet veren Esentepe Mahallesi'nde oluşturulan kurban satış ve kesim alanında, Anadolu ve Trakya'dan getirilen binlerce büyükbaş ve küçükbaş hayvan satışa sunuluyor.
Kurban pazarında satış yapan İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası'ndan Veysel Günal, AA muhabirine yaptığı açıklamada Türkiye'de yeteri kadar kurbanlık bulunduğunu ve fiyatların da makul seviyelerde olduğunu söyledi.
Kurbanlıkların pazar yerine intikallerinin halen devam ettiğini ifade eden Günal, "Kurban pazarında hareketlilik yavaş yavaş başladı. Büyükbaş almak isteyen vatandaşlar ortaklarıyla pazara gelerek, araştırıyor. Geçen yıla göre fazla bir fiyat farkı yok. Hatta geçtiğimiz yılla aynı gibi. Ancak yem maliyetlerinin artması nedeniyle hayvan başına 1-1,5 lira fiyat farkı var. Büyükbaş kurbanlıklarda fiyatlar bu yıl ağırlıklarına göre ortalama 7 bin liradan başlıyor, 18 bin liraya kadar devam ediyor." şeklinde konuştu.
"Pazar araştırmalarını iyi yapın"Bu yıl pazarın en büyük ve güzel kurbanlığının kendisinde olduğunu dile getiren Günal, "Bizim Şampiyonumuz 1 ton 350 kilogram ve 35 bin liralık değeriyle pazarın en iyisi olmaya aday. Geçen yıl Şampiyon'un kardeşiyle girdiğimiz yarışmayı kıl payı kaybetmiştik ama bu yıl kazanacağımıza inanıyorum. Şampiyon'u kendisine yakışır şekilde süsledik ve ona çok iyi bakıyoruz. Şampiyon'a ilgi büyük. İnsanlar gelip fotoğraf çektiriyor." dedi.
Kurban alacaklara tüm çarşıyı gezerek pazar araştırmalarını iyi yapmalarını tavsiye eden Günal, kurbanlık alırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında şöyle konuştu:
"Alıcılar, hayvanı ayağa kaldırsınlar, yerde yatarken pazarlık yapmasınlar. Kurbanlığın ağzını açıp baksınlar. Güzelliğine, parlaklığına, gözüne, kulağına, yaşına baksınlar. Bir de kurbanlığı alırken halkımız lütfen hayvanın pasaportuna dikkat etsin. İki yaşına gelen hayvanların pasaport gibi küpeleri vardır. Bu küpeler üzerindeki bilgilerle bakanlığın sitesine girdiklerinde onunla ilgili çeşitli bilgilere ulaşabilirler."
Aynı zamanda kasap olan Günal, kurban kesiminde her yıl yaşanan olumsuz olayları hatırlatarak, şunları söyledi:
"Kurbanı, usta bir kasaba yani ehli olan sertifikalı insanlara kestirsinler, yoldan geçen insana kestirmesinler. Bu hayvana eziyet olur ve o da bir can neticede. Bir de hayvanı kestikten sonra taze eti muhafaza etmek için en azından üç saat dışarıda bırakılmalı. Sonrasında eti kasaba götürüp kıymasını, kuşbaşısını yaptırıp dondurucuda muhafaza edebilirler. Derin dondurucudan çıkartılıp çözülen et yeniden dondurucuya konulmamalı."
Muhabir: Mücahit Türetken
Kaynak: AA
dikGAZETE.com