USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Genel

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: Turizmi tabana yayamazsak turizm politikaları etkili ve sürdürülebilir olamaz

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, turizmin tabana yayılmadığında, tüm turizm politikalarının etkili ve sürdürülebilir olamayacağını belirterek, "Bu açıdan zihniyet ve vizyon değişikliği kalıcı bir sonuç istiyorsak çok önemli." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: Turizmi tabana yayamazsak turizm politikaları etkili ve sürdürülebilir olamaz
06-01-2020 17:45
Google News

Ä°STANBUL (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Turizm Yatırımcıları DerneÄŸi ile Türkiye Sanayici ve Ä°ÅŸadamları DerneÄŸince düzenlenen “Turizmde DönüÅŸüm Senaryoları Tanıtım Toplantısı”nın açılışında yaptığı konuÅŸmada, 2019 yılında 51 milyon turist, 34 milyar dolara yakın turizm geliri, kiÅŸi başı gecelikte de 71 dolarlık gelirin yakalanacağını, kesin rakamların ay sonunda açıklanacağını söyledi.

Bu yıl ise bu rakamları yukarı çekerek 58 milyon turist, 40 milyar dolardan fazla turizm geliri ve kiÅŸi başı gecelikte de 78 dolarlık geliri elde etmeyi hedeflediklerini aktaran Bakan Ersoy, 2023’te de 75 milyon turisti, 65 milyar dolar turizm geliri, kiÅŸi başı gecelikte de 91 dolar geliri hedeflemeyi planladıklarını anlattı.

Bu hedefler için dünya ortalamasının çok üzerinde istikrarlı ve sürdürülebilir bir büyüme saÄŸlanması gerektiÄŸini vurgulayan Bakan Ersoy, bu büyümenin saÄŸlanması için 2018 yılı sonunda turizmde bir politika deÄŸiÅŸikliÄŸine gittiklerini ve turizm deÄŸiÅŸim stratejilerinin de bununla beraber hazırlandığını belirtti.

"ÖnceliÄŸimiz zihniyet ve vizyon deÄŸiÅŸikliÄŸi"

Bu baÄŸlamda bakıldığında Turizmde DönüÅŸüm Senaryoları Raporu’nu çok anlamlı bulduÄŸunu dile getiren Bakan Ersoy, "Raporu inceleme ÅŸansım oldu. Raporda deÄŸiÅŸimin temel eksenleri olarak fiziksel dönüÅŸüm, 3. yaÅŸ turizmi, turizm rezidansları ve tanıtım atağı ön plana çıkarılmış. Bunlar yapılması gereken programlar ama biz bakanlık olarak önceliÄŸin zihniyet ve vizyon deÄŸiÅŸikliÄŸi olması gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz. Zihniyet deÄŸiÅŸimi derken, deÄŸiÅŸimin öncelikli olarak devlet ile baÅŸlaması gerekiyordu ve öyle de oldu. Yeni CumhurbaÅŸkanlığı Yönetim Sistemi ile birlikte CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan turizm sektörünü, stratejik sektör ilan etti. Bakanlığa sektörden bir kiÅŸi atandı. Kabinedeki diÄŸer bakanlıklarda da turizm öncelikli ve hassas konu olarak kabul edildi." diye konuÅŸtu.

Turizmde "repeat guest" sorunu

Zihniyet ve vizyon deÄŸiÅŸikliÄŸinin ardından bakanlık olarak bir diÄŸer önceliklerinin, turizm gelirlerinin tabana yayılması olduÄŸunu belirten Bakan Ersoy, konuÅŸmasına ÅŸöyle devam etti:

"Turizmi tabana yayamazsak yani biri yer biri bakarsa, tüm turizm politikaları etkili ve sürdürülebilir olamaz. Hanutçuluk yapan acentelerimiz, rehberlerimiz ve dükkancılarımız var. Taksiciyi otelin kapısına yanaÅŸtırmak yerine komisyon geliri için rent a car bulunduran otelcilerimiz de var. Mevcut otelin yatak kapasitesini artırmayı, kiÅŸi gece geliri artırmak yerine total ciroyu artırmayı baÅŸarı gören yatırımcı arkadaÅŸlarımız da var. 12 aylık personel istihdamını hedeflemek yerine ‘Sezon geldiÄŸinde komÅŸunun personeline yüzde 5 fazla vererek çalarım’ diyen otelci arkadaÅŸlarımız da var. Bu açıdan zihniyet ve vizyon deÄŸiÅŸikliÄŸi kalıcı bir sonuç istiyorsak çok önemli.

Bir baÅŸka zihniyet ve vizyon deÄŸiÅŸikliÄŸimiz de turizmi 81 ile yaymak, yeni cazibe merkezleri oluÅŸturmak olmalı. Turizmi baÅŸta Ege olmaz üzere Ä°ç Anadolu, Karadeniz, DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Anadolu Bölgesi’ne de yaymamız gerekiyor. Turizmin ‘repeat guest’ dediÄŸimiz baÅŸka sorunları da var. 40 kere Antalya’ya gelmiÅŸ Rus turistlerimiz var. Antalya’yı ezberlemiÅŸler, hatta bıkmaya baÅŸlamışlar. Biz onlara Ege’yi yoÄŸun ÅŸekilde tanıtıp, Antalya ile benzer özellikler taşıyan Ege kıyılarına kaydırmayı hedeflemeliyiz. Aksi takdirde Türkiye dışındaki farklı bir destinasyona kaçıracağız.”

Bakanlıktan ÇeÅŸme ve Didim'de iki mega proje

Bakanlık olarak ÇeÅŸme ve Didim bölgesinde iki büyük proje üzerinde çalıştıkları aktaran Bakan Ersoy, bu projelerin doÄŸaya saygılı, geri dönüÅŸüme duyarlı, yatay mimari uygulanmış, 12 aylık turizmin gerektirdiÄŸi alt yapı ve ürün çeÅŸitliliÄŸine sahip projeler olduklarını kaydetti.

Turizm geliri yüksek olan ülkelerde 100 yıl önce uygulamaya baÅŸlamış olan Turizm GeliÅŸtirme Ajansı’nı geçen yıl hayata geçirdiklerini hatırlatan Bakan Ersoy, "Turizm GeliÅŸtirme Ajansı ile birlikte sürdürülebilir, yoÄŸun, etkin ve yaygın tanıtımı, çağın yenilikçi iletiÅŸim ve teknolojisiyle birlikte yapma ÅŸansını bulduk. 2018 yılında Türkiye olanak turizm tanıtım bütçemiz 18 milyon dolardı, geçtiÄŸimiz yıl biz bunu revizelerle 75 milyon dolarlara taşıdık. Sektörden alınan katılım paylarıyla birlikte bu bütçeyi 2020’de 180 milyon dolara çıkarıyoruz. Önümüzdeki yıl 200 milyon dolara sonra 210, 2023’te 220 milyon dolara çıkaracağız." diye konuÅŸtu.

MarkalaÅŸmanın tanıtım ile olduÄŸunu dile getiren Bakan Ersoy, markalaÅŸma baÅŸarılırsa rezervasyonların sayısının arttığını söyledi.

Bakan Ersoy, 2023 yılına kadar münferit rezervasyon oranlarının artırılarak, paket tur oranlarının pasta payının aÅŸağı çekilmesi gerektiÄŸini belirtti.

Toplantıya Ä°stanbul Kültür ve Turizm Müdürü CoÅŸkun Yılmaz, TÜSÄ°AD BaÅŸkanı Simone Kaslowski, Türkiye Turizm Yatırımcıları DerneÄŸi BaÅŸkanı Oya Narin de katıldı.

"Turizmde DönüÅŸüm Senaryoları Sunumu"nun ardından panel düzenlendi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi