Konut kredisi ile ev almak isteyen vatandaşın yatırması gereken yüzde 25'lik peşinata, devletin de yüzde 15 oranında katkı vereceğini belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, bu katkının kredi ile ev almak isteyen vatandaşların peşin ödemesi gereken yüzde 25'li
Konut kredisi ile ev almak isteyen vatandaşın yatırması gereken yüzde 25'lik peşinata, devletin de yüzde 15 oranında katkı vereceğini belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, bu katkının kredi ile ev almak isteyen vatandaşların peşin ödemesi gereken yüzde 25'lik kısmına yapılacağını örnekle açıkladı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, ev almak isteyen vatandaşlara devletin de para yardımında bulunacağını açıkladı.
İnşaat Sektörü Zirvesi'nde konuşan Başbakan Davutoğlu şunları kaydetti:
"Konut kredilerinde mecburi olarak yatırılan yüzde 25 peşinatı biriktirmek için açılan her hesaba, devlet yüzde 15-20 nispetinde katkıda bulunacak. 'Ben konut almak için para biriktiriyorum' diyen bir vatandaş, bankada bir hesapta para biriktirmeye başlarsa, konut aldığı anda hesapta ne kadar biriktirmişse, devlet ona yüzde 15 katkıda bulunacak"
Davutoğlu'nun açıklamasına göre, bu katkı, kredi ile ev almak isteyen vatandaşların peşin ödemesi gereken yüzde 25'lik kısmına yapılacak.
BİR ÖRNEK...
Örneğin, kredi ile 200 bin TL'lik bir konut almak isteyen ve bunun 50 bin TL'sini peşin ödemek zorunda olan bir vatandaşa, hesabında 43 bin 500 TL biriktiği anda devlet bu miktarın yüzde 15'i oranında, yani yaklaşık 6 bin 500 TL katkı sunacak.
Böylece vatandaş, bankadaki parası 43 bin 500 TL'ye ulaştığı anda devletin de katkısıyla 50 bin TL'lik peşinatı ödemiş olacak.
İMAR RANTINDAN BELEDİYELERE PAY...
İmar rantıyla ilgili konuya da dikkat çeken Başbakan Davutoğlu, imar planı değişiklikleri sonucu değer artışından belediyelerin pay almasını sağlayacak düzenlemenin, hem etik hem de ekonomik boyutu olduğunu belirtti ve şunları söyledi:
"Belediyelerimizin güçlendirilmesi bağlamında ekonomik ama bir taraftan da kuralların açık ve net olması bağlamında etiktir.
Aynı paftada, aynı yerde bireysel bir taleple bir araziye verdiğiniz emsal artış, yandaki başka arsaya verilmemişse büyük bir eşitsizlik yapılıyor demektir.
Burada ortaya çıkan değer artışı, o kişinin emek üreterek artırdığı bir şey değildir.
Vergi, emek üreterek veya finans üzerinden kazanılarak ortaya konan bir şeydir. Burada ise bir imzayla olacak değer artışı, kamunun otorite kullanımı suretiyle yaptığı değer artışı söz konusudur.
Ayrıca DOP (Düzenleme Ortaklık Payı) ve KOP (Kamu Ortaklık Payı) konusunda da zaten sizin dile getirdiğiniz taleplerden daha aşağıda uygulamaları biz öngördük.
Yine de herhangi bir şekilde, bir sektör temsilcisinin, bir arkadaşımızın kanaati olursa daha yapıcı, daha üretken bir teklifi olursa...
Bu tasarı, sizlerin görüşlerinden de istifade edilerek nihai şekli kazanacak."
İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN İŞİ KOLAYLAŞACAK...
Yeni düzenlemeyle inşaat sektörünün işinin kolaylaşacağını, her şeyin öngörülebilir ve herkese açık olacağını, herhangi bir haksızlığın da yaşanmayacağını ifade eden Davutoğlu, emsal düşüşü yaşanması, kamunun aldığı bir kararla arsa veya mekan sahibinin o düşüş nedeniyle yaşadığı zararın tazminini sağlayacak bir düzenlemenin de yapılacağını bildirdi. Başbakan Davutoğlu, "Kimsenin hak ettiğinin dışında bir şey almaması ama hak ettiğinden de bir şey kaybetmemesi lazım" dedi.
Kaynak: AA