USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kreatif endüstri sektörü uluslararası pazardan daha fazla pay almayı hedefliyor

Reklamcılık, mimarlık, tasarımdan moda, film, müzik yazılıma kadar birçok alanı kapsayan kreatif endüstri sektörü uluslararası pazardan daha fazla pay almayı amaçlıyor.

Kreatif endüstri sektörü uluslararası pazardan daha fazla pay almayı hedefliyor
23-03-2024 13:23
Google News
Ankara

Teknolojinin gelişmesi birçok sektörde dönüşüme neden olurken, sanat ve yaratıcı alanları da yeni bir iş kolu olarak ön plana çıkardı.

Bu anlamda reklamcılık, mimarlık, sanat, zanaat, tasarım, moda, film, müzik, performans sanatları, yayıncılık, araştırma ve geliştirme, yazılım, oyun ve medya birçok alanı kapsayan kreatif endüstri sektörü, ekonomik büyümeye, istihdama ve inovasyondaki gelişmeye önemli katkı sağlıyor.

Söz konusu sektör, Türkiye'de de gelişimini sürdürürken, yerli aktörler uluslararası pazardan ekonomik anlamda daha fazla pay almayı hedefliyorlar.

"Küresel çapta yaklaşık 50 milyon kişiye istihdam sağlıyor"

TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclis Başkanı Ata Kavame, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) raporlarına göre, Türkiye'nin, kreatif mal ve hizmet ticareti açısından gelişmekte olan ekonomiler arasında ilk beşte yer aldığını söyledi.

Türkiye'nin, küresel kreatif endüstrilerin pazar büyüklüğünden aldığı payın 2023 yılı sonu itibarıyla 31 milyar doları geçtiğini belirten Kavame, "Bu da Türkiye'nin küresel kreatif ekonomide önemli bir oyuncu olduğunu gösteriyor." dedi.

Küresel çapta kreatif endüstrilerin yaklaşık 50 milyon kişiye istihdam sağladığını dile getiren Kavame, "Türkiye'de ise Kovid-19 salgını sonrası 1,5 milyon kişinin istihdam edildiği belirtiliyor. Salgının olumsuz etkilerini geride bıraktığımız bu dönemde, istihdamın hızla genişlediğini görüyoruz." diye konuştu.

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, kreatif endüstrilerdeki her 100 istihdamın diğer sektörlerdeki istihdamı 180 kişi artırdığına dikkati çeken Kavame, şunları kaydetti:

"Bir bölgede film çektiğinizi düşünün, çekim sürecinde otelden esnafına, ulaşım hizmetlerinden kuaförüne kadar pek çok farklı sektörel alanın iş hacmi genişliyor. Filmi izleyenler o yöreyi ziyaret ediyor. O yöredeki el sanatları, yemekler daha fazla talep görüyor, yeni işler doğuyor. Bu sadece tek bir sektörden örnek. Tasarımın ekonomideki çarpan etkisini, dijital deneyim tasarımının etkinliklere kattığı dinamizmi, modanın değer zincirini, görsel sanatlar ve performans sanatlarının şehrin yaşamına kattığı hareketi düşündükçe bu istatistiğin ne kadar haklı olduğunu anlıyoruz."

Kavame, küresel kreatif endüstriler pazarı büyüklüğünün 2028 yılında 3,5 trilyon dolara yaklaşmasının beklendiğine işaret ederek, bunun sektörün büyüme potansiyelini gösterdiğini söyledi.

"Türkiye güçlü bir potansiyele sahip"

Kavame, dijital medya, oyun, dizi sektörleri ve dijital içerik üretiminin son yıllarda kreatif endüstrilerde öne çıkan alanlar olduğunu ifade etti.

Dijital dönüşümün etkisiyle bu alanlardaki inovasyon ve teknolojik gelişmelerin hızlanmasının beklendiğinin anlatan Kavame, şu ifadeleri kullandı:

"Özellikle oyun ve dizi sektörlerindeki yaratıcı içeriklerin global pazarda daha fazla yer bulması ve bu sayede uluslararası başarı hikayeleri yaratılması öngörülüyor. Türkiye performans, görsel sanatlar ve müzik gibi alanlarda da güçlü bir potansiyele sahip. Bu potansiyelin dijital mecralarla buluşturulması, bu alandaki yeteneklerin dijital becerilerle donatılması sayesinde küresel izleyiciye erişme imkanlarının artacağını düşünüyoruz."

"Sektörün önünü açmalıyız"

Kreatif endüstrilerin ekonomiye katkısını artırmayı, uluslararası pazarda daha fazla yer edinmeyi ve Türkiye'nin kreatif ekonomide lider ülkeler arasındaki konumunu güçlendirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Kavame, "Bu hedeflere ulaşmak için devlet desteklerinin artırılması, eğitim ve destek programlarına odaklanılması, yaratıcı düşünceyi ve özgün fikir üretimini teşvik eden politikaların geliştirilmesi önceliklerimiz arasında yer alıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kavame, hukuki düzenlemeler ve mali sistemin de soyut ekonominin potansiyelini anlayan ve destekleyen bir anlayışla yenilenmesi gerektiğini bildirdi.

Kreatif endüstrilere yapılan yatırımın bir ülkenin kültürel kimliğini güçlendirdiğini ve uluslararası alanda rekabetçiliğini artırdığını belirten Kavame, "Sektörün küresel düzeyde ticari başarılar kazanması için önünü açmalıyız. Bu başarı ile elde edilen etki, ülkemizin diplomatik çıkarları için yumuşak güç olarak en uygun şekilde yönlendirebilir." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ