Siirt’in Eruh ilçesi Bingöl köyünde 20 yıldır tek başına yaşayan 84 yaşındaki Ömer Aslan, gidenleri geri çekmek amacıyla köydeki camiden sonra harabe haldeki kilisenin yapılması için de Kültür Bakanlığı’na müracaatta bulundu. Ulaşım sorununu da çözen Asla
Siirt’in Eruh ilçesi Bingöl köyünde 20 yıldır tek başına yaşayan 84 yaşındaki Ömer Aslan, gidenleri geri çekmek amacıyla köydeki camiden sonra harabe haldeki kilisenin yapılması için de Kültür Bakanlığı’na müracaatta bulundu. Ulaşım sorununu da çözen Aslan, 200 yıllık değirmeni de onarıp, su sorununu da bitme aşamasına getirmiş.
[gallery columns="6" ids="43886,43887,43888,43889,43890,43891"]
Yaklaşık 20 yıldır Eruh ilçesinin Bingöl köyünde eşiyle birlikte ikamet eden Ömer Aslan (84), 10 yıl önce hanımının vefat etmesiyle tek başına yaşadığı köyde kendi girişimleri ile cami yaptırdı ancak, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından henüz bir imam atanmadı o camiye.
1990-92 yıllarından önce köyde 50 hanenin bulunduğunu aktaran Aslan, "Ancak bölgede yaşanan olaylar nedeniyle köyün tüm sakinleri büyük şehirlere göç etti. 20 yıl eşimle birlikte tek başımıza yaşadık. 10 yıl önce eşim hakkın rahmetine kavuşunca bir başıma kaldığım köyde evin ve köyün tüm işlerini kendim yapıyorum. Kendi yemeğimi kendim pişiriyor, kendi elbiselerimi de kendim yıkıyorum. Allah’a şükür kimseye muhtaç değilim. Halimden razıyım" dedi.
CAMİNİN İMAMI DA KENDİSİ, MUHTARI DA
Köy meydan düzenlemesi ve köyde bulunan 200 yıllık değirmeni de tamir ettiğini belirten Aslan, "Köyün tüm resmi işlemlerini ve yazışmalarını ben takip ediyorum. Hatta köyün imamı da benim her şeyi benim.
Köyün ulaşım sorununu tamamladık. Geçen yıl su sorunu vardı o da bitme aşamasına geldi. Köyde de birtakım onarım ve bakım çalışmaları kaldı. Ancak tek başıma her şeye yetişemiyorum" diye konuştu.
"CAMİNİN YAKININDAKİ HARAP KİLİSE DE YAPILACAK"
Bingöl köyünün Siirt ile Eruh ilçesi arasında bulunan bereketli toprağıyla şirin bir kasaba olduğunu belirten Ömer Aslan, 2 yıl önce çözüm süreci ile bölgede huzur ortamının tesis edilmesine rağmen kimsenin köye dönmemesine çok üzüldüğünü söyledi. Aslan, "Köyden göç edenler ısrarla köye gelmeyince ben de köyde caminin hemen yanında yaklaşık 90 ile 100 yıldır harabe halde bulunan kilisenin onarılması için Kültür Bakanlığı’na dilekçe ile talepte bulundum. Kilise onarılırsa belki köyün eski sakinleri buraya döner de ben de yalnızlıktan kurtulurum. Kültür Bakanlığı’na yaptığım talebin olumlu karşılandı ve önümüzdeki dönemde kilisenin onarılacağını umut ediyorum" şeklinde ifade etti.
Ömer Aslan, üç gün önce köye gelen Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz ve 3’üncü Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Halil Soysal’a da talep ve sıkıntılarını ilettiğini sözlerine ekledi.