KIRKLARELİ - UFUK ERTOP
Lüleburgaz ilçesine bağlı Celaliye köyü sakinleri, il ve ilçelerin adını taşıyan soyadlarıyla dikkati çekiyor.
1870'li yıllarda kurulan Celaliye köyünde yaşayan vatandaşlar, 1934 yılındaki Soyadı Kanunu'nun ardından seçtikleri soyadlarıyla dikkati çekiyor.
Kimi askerliğini yaptığı kimi de çalışmak için gittiği il ve ilçelerin adlarını soyadı olarak kabul eden vatandaşlar, doğudan batıya pek çok yerleşim yerini soyadı hanelerini yazdırdı.
AA muhabirine, köy nüfusunun yüzde 70'inin yerleşim yerlerinden esinlenerek alınan soyisimlerinden oluştuğunu anlatan köy muhtarı Mustafa Balcı, köy sakinlerinin dedelerinden miras soyadlarından memnun olduğunu söyledi.
Köy sakinlerine normal gelen soyisimlerinin köyü dışarıdan ziyaret edenlerce ilginç bulunduğunu vurgulayan Balcı, şöyle konuştu:
"Köyümüz 1870'li yıllarda kurulmuş çok güzel bir köydür. Soyadı Kanunu çıkarılmasının ardından dönemin nüfus memurları köyümüze gelmiş ve herkesin kendisine bir soyadı seçmesini istemiş. Dedelerimiz kim nerede askerlik yaptıysa soyadlarını o şekilde istemişler. 81 ilin birçoğu soyadı olarak köyümüzde bulunuyor. Edirne, İpsala, Süloğlu, Bursa, İzmir, Aydın, Samsun, Diyarbakır, Erzurum gibi il ve ilçe isimlerini soyadı olarak kabul etmişler.
Soyadlarımızı söylediğimizde insanlar tarafından çok ilginç karşılanıyor. Köyümüzün dışında bir yerde soyadları söylendiğinde insanlar o il ya da ilçeli zannediyor. Diyarbakır soyadı olduğu olduğu için vatandaşlar 'Diyarbakırlı mısın?' diye soruyor. Halbuki hiç alakası yok. Köy kuruluşunda yurt dışından gelen vatandaşlar da orada yaşadıkları yerlerin isimlerini almış. Bulgaristan'dan, Gürcistan'dan, gelen vatandaşlarımız orada yaşadıkları Batum, Lofça ve Yanbolu isimlerini soyadı istemiş. Artık insanlar soyadlarında şehir ismi duyduğu zaman o kişinin Celaliye köyünden olduğunu anlıyor."
Balcı, kendi soyadının ise Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç eden büyük dedelerinin arıcılık yapmalarından dolayı soyadlarını Balcı olarak belirlediğini sözlerine ekledi.
Köy sakinlerinden Engin Bursa ise 'Bursa' soyadını dedesinin istediğini ve dönemin nüfus memurları tarafından da kabul edildiğini belirtti.
Köyü bilen ve tanıyan insanların soyadlarına alıştığını, ilk duyan insanların ise çok şaşırdığını dile getiren Bursa, "Soyadlarımız ilginç karşılanıyor ama köyümüzü bilenler artık alıştı. Çevredeki insanların çoğu biliyor. Şehir ismi duyduklarında 'Celaliye köyü' diyorlar." diye konuştu.
Şükrü Diyarbakır da, büyük dedesinin Diyarbakır'da askerlik yaptığı için soyadının Diyarbakır olarak belirlendiğini kaydetti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com