USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

Kosova’da Osmanlı mirasına sahip çıkılıyor

Yunus Emre Enstitüsü, ortak kültürel değerlerin paylaşıldığı Kosova’da Osmanlı mirasının gün yüzüne çıkarılmasına yönelik önemli bir projeye daha imza attı.Başkent Priştine’de Kosova Kitabeleri ProjeSİ tanıtımı ve kitap takdimi yapıldı. Geniş katılım ile

Kosova’da Osmanlı mirasına sahip çıkılıyor
10-04-2015 12:40
Google News

Yunus Emre Enstitüsü, ortak kültürel değerlerin paylaşıldığı Kosova’da Osmanlı mirasının gün yüzüne çıkarılmasına yönelik önemli bir projeye daha imza attı.
Başkent Priştine’de Kosova Kitabeleri ProjeSİ tanıtımı ve kitap takdimi yapıldı. Geniş katılım ile gerçekleşen gecede, 1389’dan Balkan Savaşları’na kadar Osmanlı hakimiyetinde kalmış Kosova’da çoğunluğu Osmanlı dönemine ait cami, dergah, türbe, hamam, köprü, saat kulesi, çeşme gibi mimari eserlerin kitabeleri tanıtıldı. Kosova Kitabeleri Proje tanıtımı gecesine Kosova Çevre Bakanı Ferid Agani, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, Kosova Meclisi milletvekilleri Müferra Şinik, Fikrim Damka ve Kujtim Paçaku, Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Tërnava, T.C Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, Türk Tarih Kurumu Başkanı Refik Erturan ile Kosova ve Türkiye kurum ile kuruluş temsilcileri katıldı.
Kosova’ya sağladığı desteklerinden dolayı Türk halkı ve kurumlarına teşekkürlerini ifade ederek konuşmasına başlayan Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Tërnava, Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı ile gerçekleştirilen ve kardeşliğe dayanan yapıcı işbirliği sayesinde kültürel ve tarihi mirasın, üzerine serpilen tozlardan temizlendiği ve gün yüzünü gördüğünü belirtti. Kosova Müftüsü Tërnava bu nedenle Kosova kitabeleri projesinin son derece büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.
Kosova Kitabeleri projesinin, her gün önünden, yanından geçtiğimiz, altında oturduğumuz eserlerin kitabelerinin bizim için anlaşılır hale getirilmesi projesi olduğunu kaydeden Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, “Arnavut gençler, Türk gençler, o kitabelerde ne denildiğini bilmiyor. Aynı sorun Türkiye’de de yaşanıyor. Böylece kitabeleri günümüz Türkçesine, Arnavutçaya, Boşnakçaya ve İngilizceye çevirerek, günümüz insanıyla bir temas noktası haline getirmeliyiz. Umarız bu ve benzer projeler devam edecektir” ifadelerini kullandı.
Plaketlerin verilmesinin ardından Türkiye Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu tarafından katılımcıların büyük beğenisini toplayan bir dinleti sunuldu. Daha sonra Kosova kitabeleri fotoğraf sergisi açıldı.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ