USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Koruma altındaki ceylanlara kış desteği

TİGEM Ceylanpınar İşletmesinde doğal ortamlarında koruma altında tutulan "Gazella Gazella" türü dağ ceylanlarına meraların iyi olmadığı kış aylarında yemlerle besleniyor. - Anadolu Ajansı

Koruma altındaki ceylanlara kış desteği
12-02-2017 15:02
Google News

ŞANLIURFA - YASİN DİKME

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (TİGEM) Ceylanpınar Tarım İşletmesinde, doğal ortamlarında neslini koruma altına aldığı "Gazella Gazella" türü dağ ceylanlarına, meraların veriminin yüksek olmadığı kış aylarında yem desteği veriliyor.

Orman Bakanlığı Doğa Hayatı Koruma Başkanlığı tarafından, doğal yaşam alanları bozulduğu için nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan ceylanları, Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesindeki TİGEM İşletmesinde 40 yıl önce koruma altına alındı.

O yıllarda sayıları iyice azalan Gazella Gazella türü ceylanlar, yapılan çalışmaların ardından her geçen gün arttı. Şu anda 825 dekar alanda yaşamlarını sürdüren 741 ceylan sayısının bahar aylarında beklenen doğumlarla artacağı öngörülüyor.

Zorlu geçen kış şartları dolayısıyla yem bulmakta zorlanan ceylanların korunmasının yanı sıra sayılarını da artırmayı hedefleyen TİGEM işletmesi yetkilileri, meralarda yiyecek bulmakta zorlanan ceylanlara kış aylarında kesif yem (kepek, küspe ve sanayi yemleri) desteği sağlıyor.

İşletmede hayvancılıktan sorumlu veteriner Özgüç Ustabaşı, AA muhabirine, işletmede koruma altındaki ceylanların doğal ortamlarında yaşamalarını sürdürebilmeleri için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Sürü halinde yaşayan ceylanların ortalama 8 ila 12 yıl yaşadığını aktaran Ustabaşı, "Ceylanların Türkiye'de ana vatanları isminden anlaşılacağı gibi Ceylanpınar ilçesidir. Sürü halinde yaşayan bu hayvanlar tehlike anında yaklaşık 60-70 kilometre hızla koşabiliyor. Bu hayvanların çiftleşme dönemleri ekim ve kasım aylarında oluyor. Yaklaşık 6 aylık bir süreden sonra nisan ve mayıs aylarında doğum yapıyorlar. İşletmemizde yılda yaklaşık 200 ceylan elde ediliyor. 825 dekarlık alanda 463 baş erkek, 278 baş da dişi ceylan bulunuyor." diye konuştu.





Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ