Şeker, tansiyon ve uyku apnesi gibi pek çok yandaş hastalığı olan, aşırı kilo nedeniyle hayatı çekilmez bir hal alan 37 yaşındaki Yalçın Aydın, ameliyat korkusunu yenip İzmir’de yapılan tüp mide ameliyatıyla 8 ayda 150 kilodan 80 kiloya indi.
Hayatının büyük bir bölümünü aşırı kilo problemleri yaşayarak geçiren, aynı zamanda bu durumdan psikolojik olarak da etkilenen Yalçın Aydın, Bursa’dan İzmir’e gelip tüp mide ameliyatı oldu ve 8 ayda 70 kilo vererek 150 kilodan 80 kiloya düştü. Obez ve şeker hastalığı nedeniyle pankreas nakli planlanan pek çok hastaya pankreas nakli olmak yerine obezite ameliyatı ile umut olan İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Medicalpark Hastanesi Organ Nakli ve Obezite Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ünal Aydın, hastaların yanlış yönlendirildiğini Tip 1 şeker hastalığı için pankreas nakli yapılabileceğini ancak tip 2 hastalarının birçoğunun obezite cerrahisi ile tedavi edilebileceğini söyledi.
“AMELİYAT KELİMESİNDEN KORKUYORDUM”
Aydın, 14 yıldır şeker hastalığı nedeniyle hayatı çekilmez bir hal aldığını ve başarılı bir operasyonla sağlık sorunlarını geride bıraktığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Ameliyat kelimesinden çok korktuğum için cesaret edip mide küçültme ameliyatını düşünememiştim. Uzun zamandır yaşadığım kilo problemi sağlık sorunlarının yanı sıra pek çok sorunları beraberinde getirmişti. Bursa’da hayatama rağmen araştırdım ve hem nakil hem de obezite konusunda uzman olan Ünal Hocayı buldum. Benim için naklin değil obezite ameliyatının daha uygun olduğunu söyledi ve hemen obezite ameliyatı olmaya karar verdim.”
“BEDENİME GÖRE KIYAFET BULABİLİYORUM”
İnsanların ameliyattan korkmaması gerektiğini belirten Aydın, ameliyat sonrasındaki süreci şöyle anlattı: “Ben ameliyatın avantajlarını çok konforlu yaşadım ve ameliyattan iki saat gibi kısa bir sürede ayağa kalktım. Ameliyattan beş gün sonra 10 kilo verdim. Benim için hayatımın başlangıç noktasıydı. Farklı bir kimlik kazanmış gibiyim. En önemlisi bir mağazaya girdiğimde istediğim her şeyi bedenime göre bulabiliyorum. Güne güzel başlamak ve sağlık kalitesinin hayata kattığı enerji paha biçilemez. Hem obezite hem de şeker hastalığından aynı anda kurtulmuş oldum.”
“YANLIŞ YÖNLENDİRİLİYORLAR”
Organ nakli ve obezite cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Ünal Aydın da konuyla ilgili şu bilgileri verdi: ''Morbid obezite ve şeker hastalığı bugün için dünyadaki en önemli sağlık sorunlarından biri. Özellikle morbid obeziteyle birlikte yandaş hastalıklar, sosyal sorunlar iş üretiminin azalması ve insanların kendi kapasitelerini kullanamamaları nedeniyle pek çok yandaş sorunu beraberinde getiriyor. Dolayısıyla hem ülke ekonomisini hem sağlık sektöründeki ekonomiyi kötü etkilediği gibi hastaların hayatlarını çekilmez hale getiriyor.'
Morbid obezitesi olan insanların Dünya Sağlık Örgütü’nün çalışmasına göre 10 yıl daha kısa yaşadığını anlatan Aydın, sözlerini şöyle tamamladı: 'Bunun gibi pek çok hastalıklara yakalanma riski daha da artıyor. Hipertansiyondan diyabete ve depresyona kadar pek çok başlık var. Modern toplumda insanların hareketlerinin çok azaldığı, kısıtlandığı ve yiyeceğe daha kolay ulaşmaları nedeniyle obezite artık çağın hastalığı olarak kabul ediliyor. Bu noktada insanların bu kadar yiyeceğe elini uzatabildiği bir ortamda tabi ki tavsiye edilen; diyet ve sporla kilolarını kontrol altında tutabilmek. Fakat bunların başarılamadığı hastalarda biz ameliyatla gerek midesini küçülterek gerek diğer yöntemlerle hastaların kilo vermeleri sağlıyoruz. Hastalar obeziteyle birlikte şeker hastalığı da söz konusu olduğunda çoğu zaman yanlış yönlendiriliyor. Oysa bu hastaların çoğu, obezite ameliyatıyla hastalığından kurtulabiliyor. Yalçın Bey de bu hastalardan biri. Yüksek kilolarla oldukça zor olan hayatı ameliyattan sonra normale döndü, daha iyi üretmeye başlayıp daha mutlu hayata geçmiş oldu.''
dikGAZETE.