USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi'nin açılış töreninde ihracat sözü!

- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü: - “İhracatımızın içinde yüksek teknolojili ürünlerin payını artıracağız. Halen yüzde 3,5 civarında olan bu oranı yüzde 20’lere çıkarmayı arzu ediyoruz" - "Yüksek teknolojili sektörler düşük teknolojili sektörlere göre neredeyse 2 kat daha karlı"

Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi'nin açılış töreninde ihracat sözü!
20-08-2016 18:09
Google News

İSTANBUL

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "İhracatımızın içinde yüksek teknolojili ürünlerin payını artıracağız. Halen yüzde 3,5 civarında olan bu oranı yüzde 20’lere çıkarmayı arzu ediyoruz.” dedi.


Kordsa Global ve Sabancı Üniversitesi iş birliği ile Aralık 2014'te İstanbul Teknopark'ta temeli atılan Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi'nin açılışı, Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı'nın katılımlarıyla gerçekleşti.

Bakan Özlü, burada yaptığı konuşmada, temel atma töreninde bulunduğu tesisin bugün açılışında bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek, "Sabancı Üniversitesi ve Kordsa Global’in hayata geçirdiği bu Mükemmeliyet Merkezinin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Günümüz iş dünyasında kompozit malzeme uygulamaları ve kompozit teknolojileri büyük bir değer taşıyor. Klasik metallerden daha kuvvetli ve daha hafif olan kompozitler, havacılık, uzay, otomotiv, enerji ve teknik giyim gibi bir çok farklı alanda kullanılıyor. Bu malzemelerin girdi olarak kullanıldığı ürünlerde çok daha yüksek katma değer meydana getiriyor. Ülkemizin bu kritik teknoloji alanında yüksek donanımlı bir Mükemmeliyet Merkezi kazanması elbette son derece önemlidir. Kompozit teknolojileriyle ilgili Ar-Ge’den üretime kadar tüm süreçlerin yürütüleceği bu merkeze çalışmalarında başarılar diliyorum.” dedi.

"EKONOMİK BÜYÜME, ÖZEL SEKTÖRÜN YATIRIMI VE İHRACATLA SAĞLANIR..."

"Hiç şüphesiz sürdürülebilir bir ekonomik büyüme ancak özel sektörün yapacağı yatırım ve ihracat ile sağlanabilir.” diyen Özlü, "Amacımız da sadece daha fazla üretmekten ibaret olmamalıdır. Ne ürettiğimize ve nasıl ürettiğimize bakmalıyız. Bu iki soru üretimin bizzat kendisi kadar önemlidir. Bu iki sorunun özet olarak cevabı daha yüksek katma değerli yani yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürünleri, teknoloji yoluyla rekabetçi bir şekilde ve çevre dostu metotlarla üretmek olmalıdır. Yani bir yanda ülkemizde güçlü bir makine, otomotiv, tekstil gibi sektörlerde katma değeri artıracağız. Ama eş zamanlı olarak da ileri malzeme teknikleri, nano teknoloji, biyoteknoloji, yapay zeka ve robot teknolojileri gibi yeni nesil alanlarda güçlü bir ivme yakalayacağız.”değerlendirmesinde bulundu.

Yüksek teknoloji ürünlerinin ihracattaki payı artırılacak...

Özlü, yüksek teknolojili ürünlerin ekonomiye katkısına ilişkin şunları kaydetti:

"İhracatımızın içinde yüksek teknolojili ürünlerin payını artıracağız. Halen yüzde 3,5 civarında olan bu oranı yüzde 20’lere çıkarmayı arzu ediyoruz. 2015 yılında düşük teknolojili firmaların karlılık oranı yüzde 6,1 iken yüksek teknolojili firmaların karlılık oranı yüzde 11,6’dır. Yani yüksek teknolojili sektörler düşük teknolojili sektörlere göre neredeyse 2 kat daha karlı. İhraç ettiğimiz düşük teknolojili ürünlerin ortalama kilogram fiyatı 3,6 dolar iken, yüksek teknolojili ürünlerin ortalama kilogram fiyatı 34 dolardır. Burada da neredeyse 10 kat bir farklılık bulunuyor. Altyapı ile ilgili süreçlerin ve ön hazırlıkların tamamını kamu olarak biz yapalım istiyoruz. Sanayicinin bu süreçlerle oyalanmasını, vakit kaybetmesini istemiyoruz. Sanayici sadece yatırımına, ne üreteceğine, nasıl üreteceğine, ürettiğini nereye ve nasıl satacağına odaklansın istiyoruz. Kısaca diyoruz ki devlet kendi işini doğru yapsın. Böylece sanayici de kendi işini rahat olarak yapabilsin.”

- "En fazla yoğunlaşacağımız konuların başında TÜBİTAK’ geliyor"

Özlü, Bakanlığın hedeflerine ilişkin olarak, "Önümüzdeki dönemde en fazla yoğunlaşacağımız konuların başında TÜBİTAK’ın yeniden yapılandırılması geliyor. Bununla birlikte 4. Sanayi Devrimine geçişi başlatacağız. 4. Sanayi Devrimine damga vuracak teknolojileri hem üretmek hem de bu teknolojileri üretim sistemlerinde daha fazla kullanmak için modeller geliştireceğiz.” bilgilerini paylaştı.

Kompozit malzemelerin üretim mantığı, temel olarak bir materyali başka materyallerde etkileşime sokmaya ve kuvvetlendirmeye dayandığını hatırlatan Özlü, "15 Temmuz’dan sonra da ülkemizde ortaya çıkan manzaranın da biraz buna benzediğini düşünüyorum. İktidarıyla, muhalefetiyle, STK’larıyla medyasıyla, iş dünyasıyla bir araya gelen Türkiye, yıkılmaz, kırılmaz sarsılmaz bir görüntü sergilemiştir. İnşallah bu atmosferi koruyacağız.” ifadelerini kullandı.

ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ...

Özlü, iş birliğinin önemini vurgulayarak, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

"Bakanlık olarak da bizim önemsediğimiz en önemli iş birliği çeşidiyse üniversite-sanayi iş birliğidir. Bugün burada üniversite-sanayi iş birliğinin çok güzel bir örneğini görüyoruz. Sabancı Üniversite ve KordSa Global’in birlikte gerçekleştirdiği bir yatırımın açılışında bulunuyoruz. Hükümetimizin, özel sektörün ve üniversitemizin gayretiyle bu iş birliğinin güçleneceğine inanıyorum. Bugün açılışını yaptığımız bu merkezin ülkemiz için tekrar hayırlı olmasını diliyorum. Bizlere yön veren Başbakanımız Binali Yıldırım’a ve Sabancı Grubu yöneticilerine teşekkür ediyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ