TBMM - MELTEM ÖZTÜRK
Meclis Araştırma Komisyonu üyeleri, Şanlıurfa'da çölyak hastaları ve aileleriyle görüşecek, onların sorunlarını dinleyecek.
Çölyak Hastalığının Teşhis Aşamasının, Sebeplerinin, Sonuçlarının ve Bu Hastalığa Maruz Kalanlara Sağlanabilecek Yardımların Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesine ilişkin kurulan Meclis Araştırması Komisyonu, çalışmalarını sahada da sürdürecek.
Komisyon üyeleri, çölyak hastalarının sorunlarını yerinde tespit edecek. Bu hafta sonu, hastalığın yoğun olarak görüldüğü Şanlıurfa'ya gidecek olan komisyon, Eyyübiye, Bahçelievler ve Haliliye'de beş aileyi ziyaret edecek, hastaların ve ailelerin sorunlarını dinleyecek.
Komisyon ayrıca, bölgede üretici firma ve bu alanda kurulan derneklerle de bir araya gelecek.
Araştırma Komisyonu üyeleri, Şanlıurfa'dan sonra Bursa'da da temaslarda bulunacak. Komisyon, çölyak hastalığının en fazla olduğu İskandinavya ülkelerinden Finlandiya'ya da gitmeyi planlıyor.
"Tek tedavi yöntemi glutenden uzak durmak"Komisyon Başkanı, AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, uzmanları, akademisyenleri, hastaları, hasta yakınlarını, bu alandaki sivil toplum örgütlerini dinlediklerini söyledi.
Zorlukları, eksiklikleri tespit ettiklerini, bunların giderilmesi için büyük çaba harcayacaklarını, çıkması gereken kanunları çıkaracaklarını belirten Tamer, bunların büyük bir oranda tespit edildiğini anlattı.
Çölyak hastasının fazla görüldüğü Şanlıurfa'yı öncelikle seçtiklerini belirten Tamer, Şanlıurfa Milletvekili olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın daha önce komisyonlarının üyesi olduğunu, komisyonu da şehirlerine davet ettiğini söyledi.
Tamer, sahada, özellikle doğuda çölyak hastalarının karşılaştığı zorlukları yerinde göreceklerini ifade etti.
Araştırma Komisyonu üyelerinin Şanlıurfa'da ve Bursa'da ailerle görüşeceğini dile getiren Tamer, uygun olması ve komisyonun karar vermesi halinde çölyak hastalığının en fazla olduğu İskandinavya ülkelerinden Finlandiya'ya gitmeyi planladıklarını kaydetti.
İsmail Tamer, Finlandiya'da bu hastalığın fazla görülmesinin nedeninin, 6 aylıktan sonra anne sütünün bırakılıp, mamalara geçilmesinden dolayı intoksikasyon gelişmesi olduğunu belirtti.
Güneydoğu, orta Anadolu, özellikle Konya'nın, çölyakın fazla görüldüğü yerler olduğuna işaret eden Tamer, ancak bunu genellemenin de yanlış olacağına değindi. Tamer, çölyak hastasının glutenle karşılaştığında, hangi ilde olursa olsun sorunlarının aynı olduğunu dile getirdi.
Çölyakın ilaç tedavisinin olmadığına dikkati çeken Tamer, ilaç tedavisi olmayan bu hasatlığın tek tedavi yönteminin glutenden uzak durmak olduğunu belirtti.
"Eksik kanun varsa bunları çıkartacağız"Tamer, son 10 yıla kadar Türkiye'de glutensiz gıda üreten çok fazla firma bulunmadığına işaret ederek, bugün itibariyle hatırı sayılır, çok da gelişmiş bir gıda üretiminin olduğunu vurguladı.
Yaptıkları çalışmalarda gördüğü eksiklerinden birinin, özellikle büyük marketlerdeki raflarda glutensiz gıdaların satılabilmesi için bir ücret talep edilmesi olduğunu kaydeden Tamer, bu nedenle gıdalara ulaşmanın zor olduğunu bildirdi.
Tamer, Sağlık Bakanlığına kayıtlı 70 bin hasta bulunduğunu dile getirerek, "Bu rakamın on kat daha fazla olduğunu, 700 bin olduğunu tahmin ediyoruz. Bunların tespitinde sıkıntılar var." dedi.
Hastalığa kesin teşhisin bağırsak biyopsisiyle konulduğuna işaret eden Tamer, ancak kan tahliliyle de bakılabildiğini kaydetti.
Tamer, çok hasta bulunduğunu, bunların sorunlarını ortadan kaldırmak için komisyonun var gücüyle çalıştığını dile getirdi.
Ürünlerin yerinde üretilmesiyle ilgili eksiklerin giderilmesini amaçladıklarını belirten Tamer, birinci önceliklerinin eksik kanun varsa bunları çıkartmak olduğunu bildirdi.
Büyük marketlerde raflar için belirli bir ücret istenildiğini dile getiren Tamer, "Bu sosyal bir proje, sosyal bir olay. Yüzde 1, binde 2, binde 5 gibi, rafların bir kısmının çölyaklı hastalara yönelik ürünlere ayrılması... Bu zorunluluğu kanunen getirmek gerekiyor. Çölyaklı hastalara, durumlarına göre SGK tarafından 110 lira, 120 lira gibi yardım yapılıyor. Belki bunun artırılması söz konusu olabilir. Ürünlerin üretilmesinde fabrikaların sorunlarını ortadan kaldırmaya çalışacağız. Onların belirtiği bir sürü sorun var; KDV gibi." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com