USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kocaeli'de 'geri kazanım suyu' ile 50 milyon liralık tasarruf

Kocaeli'de su kaynaklarının korunması amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında, atıksu arıtma tesislerinden çıkan suların sanayi kuruluşlarınca kullanılmasıyla, 50 milyon liralık tasarruf sağlandı. - Anadolu Ajansı

Kocaeli'de 'geri kazanım suyu' ile 50 milyon liralık tasarruf
28-10-2016 00:17
Google News

KOCAELİ 

Kocaeli'de içme suyu kaynaklarının korunması amacıyla hayata geçirilen, "Geri Kazanım Suyu Projesi" kapsamında, atık su arıtma tesislerinden çıkan suyun fabrikalarda proses suyu olarak kullanılmasıyla milyonlarca metreküp su tasarruf ediliyor.

Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresince (İSU) başlatılan proje kapsamında arıtma tesislerinden çıkan sular, kum filtre, ultraviyole ışınları ve klor dezenfeksiyonunu içeren işlemlerden geçirilerek sanayiye kazandırılıyor.

İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin geleceğini su ihtiyacı bakımından teminat altına alabilmek için yeni kaynaklar ortaya koyduklarını söyledi.

Su kayıp ve kaçaklarını azaltarak da kendilerine ilave kaynak oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden Bayram, 2014'de atık suları iki kez ileri seviyede arıtarak bunu sanayi ve yeşil alan sulamasında kullanılmak üzere sunmaya başladıklarını dile getirdi.

Geri dönüşüm suyunun sanayiciye maliyeti yarı yarıya

Bayram, Türkiye'de sanayide geri dönüşüm suyunu en çok kullanan kurumun kendileri olduğunu belirterek, "Sadece Körfez Atıksu Arıtma Tesisi'nin günlük deşarjı 40-45 bin metreküp ve bunun tamamını TÜPRAŞ'a veriyoruz. Günlük 40-45 bin metreküp su yıla vurulduğunda 16-17 milyon metreküp su yapıyor. Sadece bu yılın 9 ayında TÜPRAŞ'a 10 milyon metreküpün üzerinde geri dönüşüm suyu vermişiz. Proje sadece TÜPRAŞ için değil, başka yerler için de yapıldı. 9 ayda Kocaeli'de sanayi kuruluşlarınca 12,5 milyon metreküp geri dönüşüm suyu kullanıldı. Bunun 10 milyonunu TÜPRAŞ, 2,5 milyonunu diğerleri kullanmış." diye konuştu.

Geri dönüşüm suyu kullanımının ilerleyen dönemlerde daha da artacağını ifade eden Bayram, bu yılın sonuna kadar 16-17 milyon metreküp geri dönüşüm suyunun sanayide kullanılmasını planladıklarını belirtti.

Bayram, geri dönüşüm suyu olmasaydı bu miktardaki tatlı suyun sanayide kullanılması gerekeceğine işaret ederek, "Bir noktadan sonra suyun karşılığını para olarak alamazsınız. Biz o noktaya gelmeden çözüm üretmeye çalışıyoruz. Bu projede sanayinin avantajı var. Şu anda OSB kuruluşlarına 6,90 lira civarındaki bir bedelden su satıyoruz, ama geri dönüşüm suyu yaklaşık 3,20 lira bedelle sanayiciye ulaşıyor. Yapmaya çalıştığımız, kaynaklarımızı ekonomik ve doğru kullanmak." dedi.

Kentin 1,5 aylık su ihtiyacı kadar tasarruf yapıldı

Geri dönüşüm suyuyla Kocaeli'nin 1,5 aylık suyunu tasarruf ettiklerine dikkati çeken Bayram, bunun parasal karşılığının da yaklaşık 50-60 milyon lira civarında olduğunu aktardı.

Bayram, sanayide ve yeşil alan sulamasında geri dönüşüm suyunun kullanılabileceğini kanıtladıklarını vurgulayarak, diğer büyük şehirlere de bunun örnek olduğunu söyledi.

Bayram, Kullar, Plajyolu atık su arıtma tesislerine de aynı projeyi uyguladıklarını belirterek, "Kartepe bölgesindeki 4-5 büyük sanayi kuruluşu bu zamana kadar geri dönüşüm suyu aldılar. Diğerleri bekle gör politikası izledi. Şu anda önemli miktarda geri dönüşüm suyuna sanayiciden talep var. OSB'lerden talep geliyor. Yeni talepleri karşılayabilmek için gri su altyapı hatlarını çekmeye başladık." diye konuştu.

Gelecek 3 yılda geri dönüşüm suyu üretimini günlük 90 bin metreküpe çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Bayram, bu rakamla kentin 4'te 1'lik kullanım suyunun tasarruf edileceğini kaydetti.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ