Türkiye’nin en büyük çadır kenti olan Suruç-AFAD çadır kentinde açılan kurslarda Kobanililer meslek sahibi oluyor.
IŞİD terör örgütü ve Kürt gruplar arasında çıkan savaş sırasında Suriye’yi terk eden Kobaniller, Türkiye’ye sığınmıştı. Kobanililer, şu an Türkiye’de kendileri için yaptırılan 32 bin kişilik çadır kentte hayatlarını sürdürmeye devam ediyor. Kobanililer çadır kentte boş vakitlerini değerlendirmek ve meslek sahibi olmak içinse Suruç İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde halk eğitim hocalarıyla meslek sahibi oluyorlar. Kurs eğitmenlerinden Fatime Aydın, "Kobani’den gelen misafirlerimize kuaförlük mesleğini öğretiyoruz, İlerki zamanlarda gideceklerini düşündükleri için orada kuaförlükle ilgili iş yeri açmayı düşünüyorlar. Bizler elimizden geldiğince mesleği öğretiyoruz" dedi.
Kobanili Sara Mustafa ise “Kobani’ye gideceğim zaman burada edindiğim meslekle iş hayatına atılacağım. Buraya ilk geldiğim zaman hiçbir şey bilmiyordum, eskiye oranla çok şey öğrendim" şeklinde konuştu. Çadır kentte meslek öğrenebildikleri için çok mutlu olduklarını belirten Zilan Muhammed, “Burada bir meslek sahibi olduğumuz için çok mutluyuz. Memleketimize elimizde bir meslekle döneceğiz" dedi.
Kurs eğitmenlerinden Adil Öğürlü de “Kobani’den gelen kardeşlerimize meslek öğretmek amacıyla berberlik kursu açtık. Hiç tıraş yapmayı bilmedikleri halde şu an 2 aydan bu yana yaptıkları çalışmalarda baya bir gelişme gördük" diye konuştu.
Kobanili Azad Nejjo, “Emeği geçenlerden Allah razı olsun, ilk zamanlarda bir iş bilmiyorduk. Kurs hocalarımızın vesilesiyle iş öğrendik. Kobani’ye dönünce bir dükkan açabileceğiz. Biz muhaciriz ve burada bir iş öğrenmek benim için büyük mutluluk oldu" ifadelerini kullandı.
(İHA)