USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Kistik fibrozis' hastalığına dikkati çekmek için koştular

İzmir'in Bornova ilçesinde "kistik fibrozis" hastalığı konusunda farkındalık oluşturmak için düzenlenen etkinlikte kimi katılımcılar çocuklarıyla kimileriyse köpekleriyle koştu.

'Kistik fibrozis' hastalığına dikkati çekmek için koştular
22-10-2017 20:07
Google News
İZMİR

İzmir'in Bornova ilçesinde "Kistik fibrozis" hastalığına dikkati çekmek isteyen, oğlu da aynı hastalığa yakalanan Gökhan Güneri tarafından düzenlenen etkinlikte, aynı hastalığı taşıyan ve onlara destek olmak isteyen birçok kişi, Yakaköy mevkisindeki ormanlık alanda bir araya geldi.

Müzik eşliğinde ısınma hareketleri yapan grup, daha sonra oluşturulan parkurda koştu.

Her yaştan katılımcının yer aldığı etkinlikte, 5,5 kilometrelik parkurda ilk olarak köpekleriyle koşan yarışmacılar start aldı. Daha sonra da 7,5 kilometrelik parkurda çocukların da aralarında bulunduğu katılımcılar ter döktü.

Güneri, yaptığı açıklamada, kistik fibrozis hastalığının nadir görüldüğünü, bu hastalığa dikkati çekmek istediklerini söyledi.

Hastalıkla ilgili seslerini duyurmak istediklerini belirten Güneri, "Sağlık Bakanlığımıza ve gerekli mercilere seslenmek istiyoruz. Bütün hastanelerimizde nadir görülen hastalıklarla ilgili birimler kurulmasını kistik fibrozis tanı ve tedavi merkezlerinin kurulması için çalışmasını istiyoruz. Türk bilim insanlarına, araştırmacılarına seslenmek istiyoruz, lütfen nadir görülen hastalıklarla ilgili laboratovarlarında çalışmaya başlasınlar." diye konuştu.

Pelin Şengül de kistik fibrozis hastalarına destek vermek için etkinliğe katıldığını, herkesin bu konuda duyarlı olmasını arzuladığını ifade etti.

Kistik fibrozis

Kalıtsal hastalık olan kistik fibrozis, hücre zarındaki su ve tuz geçişini, solunum yolları, pankreas, mide-bağırsak sistemi ve ter bezleri başta olmak üzere vücudun tüm salgı sistemlerini etkiliyor.

Vücutta salgılanan sıvı içeriğinin değişmesi, akciğerlere dirençli enfeksiyon ajanlarının kolayca yerleşmesine neden oluyor. Bu da müzmin iltihaba ve akciğerlerin uzun dönemde harap olmasına yol açıyor. Hastalığın kesin tedavisi olmamakla birlikte erken tanı ve etkili tedavi yöntemleriyle hastalar keyifli ve aktif hayat yaşayabiliyor.

Hastaların sağlıklarına kavuşabilmeleri için gen tedavileri araştırılıyor.

Muhabir: Eşber Ayaydın

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ