USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Kişiye özel tıbbın önünü açacak projeyi bu yıl başlatıyoruz'

Türkiye Anne, Çocuk ve Ergen Sağlığı Enstitüsü Başkanı Sarıkaya, "Türkiye Genom Projesi kapsamında, Türk uzmanlar tarafından yapılacak olan kişiye özel tıbbın önünü açacak bir projenin startına bu yıl başlıyoruz." dedi. - Anadolu Ajansı

'Kişiye özel tıbbın önünü açacak projeyi bu yıl başlatıyoruz'
10-02-2017 19:37
Google News

ANKARA

Türkiye Anne, Çocuk ve Ergen Sağlığı Enstitüsü Başkanı Esma Sarıkaya, kişiye özel tedavi çalışmalarının önünü açacak projenin bu yıl başlayacağını belirterek, "Kişiye özel ilaç ve tarama testleri geliştirilmesi için önemli bir proje." dedi.

Sarıkaya, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığına (TÜSEB) bağlı Türkiye Anne, Çocuk ve Ergen Sağlığı Enstitüsünce Meyra Palace Otel'de düzenlenen "Doğum Şekli Tercihinin Multidisipliner İrdelenmesi Çalıştayı"nda konuştu.

TÜSEB'in 2014 yılında kurulduğunu anımsatan Sarıkaya, "Sağlık alanında bilgi üreterek ülkemize hizmet etmek amacıyla faaliyetlerine başladı. Sağlığın TÜBİTAK'ı olarak da değerlendirebiliriz. İleri teknoloji ve inovasyon ihtiyacını karşılamak için çalışan yepyeni bir yapılanma." ifadelerini kullandı.

Sarıkaya, TÜSEB'in çalışma alanları hakkında da bilgi vererek, Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltarak, teknolojilerin üretimine ağırlık verecek aşı ve plazma ürünü gibi pahalı ürünlerin Türkiye'de üretilmesi çalışmalarına başlandığını söyledi.

Kişiye özel tedavi için start verilecek

Türkiye'de "kanser gen" projesi konusunda hazırlıkların başladığını ifade eden Sarıkaya, "Türkiye Genom Projesi kapsamında, Türk uzmanlar tarafından yapılacak olan kişiye özel tıbbın önünü açacak bir projenin startına bu yıl başlıyoruz. Kişiye özel ilaç ve tarama testleri geliştirilmesi için önemli bir proje. Sağlık Araştırmaları Enstitülerimizden 6'sı kuruldu biz de bunların içerisinde, Anne Çocuk ve Ergen Sağlığı Enstitüsü olarak çalışmaktayız." dedi.

Türkiye'de gelişmiş ülkelerin sorunları olan obezite, depresyon, kronik hastalıklar ve artan sezaryen oranlarının tartışıldığını dile getiren Sarıkaya, şunları kaydetti:

"Sayın Cemil Topuzlu hocamız 1900'lü yılların başında ilk sezaryen ameliyatını bir saray cerrahı olarak Nişantaşı'nda bir konakta gerçekleştirmiş. O günden bugüne çok şey değişti. Sezaryenler artık çok daha sağlıklı ortamlarda yapılabilir hale geldi. Sezaryenle ilgili şunu da unutmamak gerekiyor, cerrahi bir operasyondur. Sezaryen oranlarındaki artış, 7 ayrı disiplince ele alınacak. İlgili tüm paydaşların bir araya gelmesi açısından sorunun ulusal seferberlik coşkusu içerisinde ele alınmasını hedefliyoruz. O nedenle bu çalıştayı düzenledik. Çalıştay kapsamındaki değerlendirmeler bir rapor haline getirilecek ve hazırlanan raporlar çalıştay sonunda katılımcılarla paylaşılacak."

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ