Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, dezavantajlı grupların yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, Roman vatandaşlar konusunda öz eleştiride bulundu.
Türkiye Belediyeler Birliği tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği Türkiye Mali İşbirliği kapsamında yürütülen İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi toplantısı Diyarbakır’da düzenlendi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın katıldığı toplantıya proje kapsamında yapılan çalışmalar ve ilerleme raporu açıklandı. Toplantıda proje kapsamında hedeflenen gruplar ise, engelliler, gecekondu bölgelerinde yaşayanlar, yoksulluk seviyesinde olan kişiler, aile içi şiddet mağduru kadınlar, Roman vatandaşlar, çalışan çocukların ebeveynleri, uyuşturucu bağımlıları ve eski hükümlü ve tutuklar olarak belirlendi.
"DEZAVANTAJDAKİ YURTTAŞLARIMIZLA İLGİLİ ONLARI PASİF YURTTAŞ POZİSYONA İTİLMESİNDE HEPİMİZİN CİDDİ YANLIŞ YAKLAŞIMLARI VAR"
Toplantının açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, dezavantajlı grupların bir çok alanda karşılaştıkları zorlukların olduğunu ve bunların ortadan kaldırılması gerektiğini ifade ederek, sosyal dışlanmışlığın bunun en başından gelen bir konu olduğunu anlattı. Dezavantajlı grupların kendilerini iyi hissetmeleri, toplumsal hayata katılmaları, kendilerini toplumun diğer bireyleriyle eşit haklara sahip olduklarını hissetmeleri için yapılması gereken çok çalışmanın olduğunu dile getiren Kışanak, "Sosyal içerme kapsamında yürüttüğümüz çalışmaların aslında gittikçe zorlandığını görüyoruz. Özellikle çalışan çocuklarla ilgili geçmişte yürütülen büyük projeler vardı. Yine engelli yurttaşlarımızla ilgili ciddi çalışmalar yapıldı. Kentimizde bu konuda güçlü bir farkındalık düzeyi oluştu. Yerel yönetimler olarak tespit ettiğimiz bir durum var. Bu tespit ise, Roman vatandaşlarımıza yönelik Diyarbakır’a yeterince sosyal içerme çalışması yapılmadığıdır. Hala Roman yuttaşlarımızın bu kentin eşit yurttaşları oldukları algısında bir eksiklik görüyoruz. Onlar da kendilerini yeterince iyi hissetmiyorlar, sosyal katılım konusunda gayret sarf etmiyorlar. Kentimizin diğer yurttaşları da ve ilgi kurumlarda yeterince bunu bir sorun olarak görüp, sosyal içerme programları yürütmüyorlar. Dezavantajdaki yurttaşlarımızla ilgili onları pasif yurttaş pozisyona itilmesinde hepimizin ciddi yanlış yaklaşımları var" dedi.
Toplantı, katılımcıların görüş ve önerilerini bildirmesi ile devam etti.
(İHA)