USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kırgızistan Cumhuriyeti 33 yaşında

Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla 31 Ağustos 1991'de bağımsızlığını ilan eden Kırgızistan Cumhuriyeti 33 yaşında.

Kırgızistan Cumhuriyeti 33 yaşında
31-08-2024 14:47
Google News
Bişkek

Kırgızistan Yüksek Konseyi (parlamento) üyeleri, 31 Ağustos 1991’de olağanüstü toplanarak Egemenlik Bildirgesi'ni oyladı.

Kırmızı zemin üzerinde 40 sarı güneş ışını ve "tündük" adı verilen çember ile betimlenen Kırgız bayrağı, 3 Mart 1992'da kabul edildi.

Meclis, 3 kıta ve 3 nakarattan oluşan milli marşı 18 Aralık 1992'de ve ülkenin ilk anayasasını da 5 Mayıs 1993'te kabul etti.

Kırgızistan'ın ulusal para birimi "som", 10 Mayıs 1993'te dolaşıma sokuldu.

Ülkeyi ilk tanıyan ülke 16 Aralık 1991'de Türkiye Cumhuriyeti devleti oldu.

İki ülke arasında diplomatik ilişki 29 Ocak 1992'de tesis edildi.

Kırgızistan, Tanrı Dağları üzerinde bulunuyor

Kırgızistan Cumhuriyeti, Orta Asya'nın su kaynakları ve doğal güzelliklerinin kaynağı Tanrı Dağları üzerinde yer alıyor.

Yılda 8 milyon turistin ziyaret ettiği ülke, misafirperver insanları, doğası, deniz görünümüne sahip Issık Göl'ü ile doğası, geleneksel göçebe kültürü cezbediyor.

199 bin kilometrekarelik yüz ölçüme sahip Kırgızistan Cumhuriyeti'nin, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan, Çin'in Sincan-Uygur Özerk Bölgesi ile devlet sınırı bulunuyor.

Kazakistan, Özbekistan ve Çin ile sınır anlaşmaları bulunan Kırgızistan'ın Tacikistan ile bir yıldan fazla süren sınır müzakerelerinin bu yıl tamamlaması bekleniyor.

Yaklaşık 80 farklı etnik gruba mensup insanın yaşadığı 7 milyon 200 bin nüfuslu ülkede Kırgızlar, Özbekler, Ruslar, Dunganlar, Uygurlar, Tacikler ve Ahıska Türkleri yaşıyor.

Kırgızistan'da, bin yıl önce İslamiyet'i kabul eden ilk Türk devleti Karahanlılar dönemine ait türbe, Burana ve Özgen adlı kulelerin yanı sıra tarihi işlemeli taşlar ile taş anıtları bulunuyor.

Ülkeyi, 10 Ocak 2021'de yapılan erken cumhurbaşkanlığı seçimini yüzde 79,20 oyla kazanan Sadır Caparov, Kırgızistan'ın 6. Cumhurbaşkanı olarak yönetiyor.

Kırgızistan, bu yıl özerkliğinin 100. yılını da kutluyor

Yüzyıllardır bağımsız ve egemen bir devlet kurma hayaliyle yaşayan Kırgız halkı, 1922 yılında kurulan Sovyetler Birliği devletinden bağımsızlık talep etmeye başladı.

Sovyetler Birliği merkezi yönetimince, 14 Ekim 1924'te Kırgızların yoğun yaşadığı Tanrı Dağları'nda 737 bin nüfuslu Kara-Kırgız Özerk Bölgesi'nin kurulmasına ilişkin karar kabul edildi.

Bölgenin adı 1 Şubat 1926'da Kırgız Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, 5 Aralık 1936'da Kırgız Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti şeklinde değiştirildi.

Kırgız devletinin temel taşlarını İmanali Aydarbekov, Yusup Abdrahmanov, Abdıkadır Orozbekov, İşenali Arabayev, Kasım Tınıstanov, Töleykul Aytmatov ve diğer vatansever insanlar oluşturdu.

Tarihçiler 1924 yılını Kırgızistan tarihinin en önemli dönüm noktası olarak değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı kararıyla ülkenin kurucularının isimleri kabul edildi

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, 24 Ekim 2023'te Kara-Kırgız Özerk Bölgesi'nin kuruluşunun 100. yılının devlet düzeyinde kutlanmasına ilişkin kararname imzaladı.

Cumhurbaşkanının kararı doğrultusunda bu yıl düzenlenecek olan sportif, kültürel ve resmi etkinlikler, Kara-Kırgız Özerk Bölgesi'nin kuruluşunun 100. yılına atfedilecek.

Ayrıca, Caparov'un imzaladığı "Modern Kırgız devletinin kurucu babaları" adlı kararnamede, Abdikerim Sıdıkov, İmanali Aydarbekov, Yusup Abdrahmanov, Abdıkadır Orozbekov ve İşenali Arabayev modern Kırgız devletinin kurucu isimleri olarak kabul edildi.

Kararnamede, her Kırgızistan vatandaşının modern devletinin "kurucu babalarını" anmayı ve saymayı bir görev bilmesi gerektiği vurgulandı.

Kara-Kırgız Özerk Bölgesi'nin kuruluşunun 100. yılı kutlamaları kapsamında hükümet yurt içinde ve yurt dışında 30 etkinlik düzenlemeyi ve 100 işletmenin açılışını yapmayı planladı.

Kamu ve eğitim kurumlarında Kara-Kırgız Özerk Bölgesi'nin kuruluşuna ilişkin bilgilendirici panolar kuruldu.

Kırgızistan Merkez Bankası, "Kara-Kırgız Özerk Bölgesi-100 Yılı"na ithafen gümüş koleksiyon para çıkardı.

33. Bağımsızlık Günü kutlanıyor

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'un katılımıyla gerçekleştirilen törende kabine üyeleri, milletvekilleri, yargı mensupları, kültür ve spor camiası temsilcileri, din görevlileri, yabancı misyon şefleri ve davetliler yer aldı.

Caparov, Ala-Too Meydanı'nda göndere bayrak çekme töreninin açılışında Kırgızistan Silahlı Kuvvetleri, İçişleri Bakanlığı ve Acil Durumlar Bakanlığına mensup askerleri selamladı.

Bayrağın göndere çekilmesinin ardından konuşan Caparov, halkın Bağımsızlık Günü'nü kutlayarak, "Egemenliğimiz hiçbir zaman tehdit altında olmasın. Kırgızistan, yeni zirvelere ulaşsın ve kızıl bayrağımız her zaman gururla dalgalansın." temennisinde bulundu.

"Atalarımızın eserini sürdürmek kutsal görevimizdir"

Cumhurbaşkanı Caparov, Bağımsızlık Günü'nü özgürlüğün ve bağımsız gelişimin değerinin farkına varmak, korumak ve gelecek nesillere onurlu şekilde aktarmak için kutladıklarını söyledi.

Caparov, "Bağımsız ve müreffeh bir Kırgızistan için mücadele eden atalarımızın kahramanlıkları önünde eğiliyor, anılarını saygıyla anıyoruz. Atalarımızın eserini sürdürmek kutsal görevimizdir. Bu misyonun bir göstergesi olarak, Kara-Kırgız Özerk Bölgesi'nin kuruluşunun 100. yılına ithafen bugün başkentimizin ana meydanında bayrağımızı 100 metre göndere çekiyoruz." dedi.

Yabancı kültürlerin körü körüne kopyalanmasının kutsal kavramların çarpıtılmasına neden olduğunu ve ülkesini zayıflattığını söyleyen Caparov, siyasi parti kurarak seçime giren bazı kişilerin Kırgızistan'ın otoriter bir devlet haline geldiği yönündeki kafa karıştırıcı açıklamalarını reddetti.

Caparov, gelişmiş demokratik ülkelerde güvenliğe talebin arttığını belirterek, hiyerarşik (dikey) yönetimin güçlü ve katı, liderlerin de adil ve vatanına karşı sorumlu olması gerektiğini dile getirdi.

Egemen bir devletin her şeyden önce vatandaşlarının istikrarını ve güvenliğini sağlayabilmesi gerektiğinin altını çizen Caparov, "Ulusal çıkarları önemsemek otoriterlik değildir. Bugün güçlendirdiğimiz bağımsız devletimizin temeli budur. Bu nedenle kapsamlı güvenliğin sağlanması bizim önceliğimizdir. Buna çok önem veriyoruz." diye konuştu.

"Ülkede maliye politikası kontrol altına alındı"

Caparov, ülkede Kanadalıların işlettiği Kumtor altın madeninin kamulaştırılmasını "Tarihi adalet yerini buldu" şeklinde nitelendirerek, "Ülkede maliye politikası kontrol altına alındı, devlet bütçesinin temelini oluşturan vergi ve gümrük sistemleri düzene konuldu." dedi.

Hükümetin kararlarını destekleyen parlamentoya da teşekkürlerini ileten Caparov, Kırgızistan'ın egemen devlet olarak diğer gelişmiş ülkelerle eşit, karşılıklı yarara dayalı ilişkilere girebilecek düzeye ulaştığını kaydetti.

Başkent Bişkek'teki Bağımsızlık Günü kutlamaları kapsamında Ala-Too Meydanı'nda akşam saatlerinde tiyatro oyunu sahnelenecek, yerli ve yabancı ses sanatçıları konser verecek.

Kutlamalar, dron, ışık ve havai fişek gösterileriyle sona erecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ