USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kırgız-Türk Dostluk Devlet Hastanesinde "sanal anjiyo" uygulaması başlatıldı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te inşa ettiği ve donattığı 72 yataklı Kırgız-Türk Dostluk Devlet Hastanesinde, teşhis yöntemi olan koroner BT anjiyografi (sanal anjiyo) uygulaması başlatıldı.

Kırgız-Türk Dostluk Devlet Hastanesinde
04-04-2023 13:38
Google News
Bişkek

Halk arasında "sanal anjiyografi/kalp tomografisi" olarak da bilinen koroner BT anjiyografiye, koroner arter hastalığının var olup olmadığını veya bu hastalığa müdahale gerekip gerekmediğini belirlemek için başvuruluyor.

Başhekim Prof. Dr. Mete Hıdıroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırgız-Türk Dostluk Devlet Hastanesinin daha çok kalp ameliyatları üzerine kurulduğunu belirterek hastanede son model ultrasonografi (US), manyetik rezonans görüntüleme (MR tetkiki) ve bilgisayarlı tomografi (BT) cihazının mevcut olduğunu anlattı.

Kardiyoloji kliniğine göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı şikayetleriyle başvuranların sayısında artış olduğunu aktaran Hıdıroğlu, US, BT ve MRG'nin tanı konulmasında ve tedavinin yönlendirilmesinde yardımcı olacağını söyledi.

Hıdıroğlu, Türkiye'den Prof. Dr. Halil Arslan'ın, bu cihazlarla yapılacak kardiyovasküler incelemelerin hastanede başlatılması, eksiklerin giderilmesi ve ilgili teknisyenlerin eğitimi için geldiğini belirtti.

"Önemli bir eksiklik giderilmiş oldu"

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde (AYBÜ) ve Ankara Bilkent Şehir Hastanesinde radyoloji uzmanı olarak görev yapan Prof. Dr. Halil Arslan da Kırgız-Türk Dostluk Devlet Hastanesinde sanal anjiyografinin başlatılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Arslan, BT ile yapılan sanal anjiyografinin, koroner arter hastalığının var olup olmadığını veya bu hastalığa müdahale gerekip gerekmediğini belirlemek için en kolay ve hızlı başvurulan bir yöntem olduğunu vurguladı.

Sanal anjiyografinin Türkiye'de çok yaygın kullanıldığını aktaran Arslan, şu ifadeleri kullandı:

"Kırgız-Türk Dostluk Devlet Hastanesinde de bu uygulamanın başlatılmasıyla önemli bir eksiklik giderilmiş oldu. Ayrıca Kardiyak MR çekimleri de başlatılmış olup bu alanda Kırgızistan da ilk ve tek olma konumuna gelmiş bulunmaktadır. Yeni alınan gelişmiş üst düzey Doppler US cihazı ile özellikle damar hastalıklarının tanısında ve diğer tüm sonografi uygulamalarında kullanılmaya başlanmış bulunmaktadır."

Prof. Dr. Arslan, Radyoloji Bölümünde karmaşık cihazların bulunduğuna işaret ederek bunların kullanılması, ileri tetkiklerin yapılabilmesi, ilgili teknisyenlerin eğitimleri ve bu tetkiklerin değerlendirilmesi konusunda destek olmak için geldiklerini belirtti.

Kırgız-Türk Dostluk Devlet Hastanesinde radyoloji bölümünün eksiksiz ve tam donanımla çalışmaya başladığı bilgisini paylaşan Arslan, doğuştan ya da sonradan edinilen kalp yetersizliği durumlarında başvurulan ekokardiyografi (EKO) çekimi yetersiz kaldığı zaman Kardiyak MR uygulandığını anlattı.

Kovid-19 döneminde birçok hastada kalp iltihabı vakalarının yaşandığına dikkati çeken Arslan, "Bu tür hastalığı incelemek için Kardiyak MR çekilmektedir. Birkaç malzeme eksiğinin tamamlanmasının ardından daha yoğun şekilde çalışacağız." diye konuştu.

Arslan, Kırgız-Türk Dostluk Devlet Hastanesinin "Kardiyak MR merkezi" olma yolunda önemli adım attığının altını çizdi.

"Bu hastane, Türkiye'nin Kırgızistan'a olan en büyük hediyesidir"

Kırgızistan Sağlık Bakanlığınca 4 ay önce görevlendirilen Başhekim Vekili Talantbek Batıraliyev de "Büyük gururla ifade etmek istiyorum; bu hastane, Türkiye'nin Kırgızistan'a olan en büyük hediyesidir." dedi.

Batıraliyev, TİKA tarafından kurulan hastanede, Türk tıp uzmanlarının katkılarıyla dünya standartlarında ameliyatların ve eğitimlerin yapıldığını vurgulayarak, hastalara kardiyoloji hizmetlerin kaliteli şekilde verildiğini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ