USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kiralık diplomalı eczanelere ceza yağdı

Başkasının adına işletilen ya da kiralık diploma ile açıldığı tespit edilen Türkiye genelindeki yüzden fazla eczaneye kapatma cezası verildiği bildirdi. - Anadolu Ajansı

Kiralık diplomalı eczanelere ceza yağdı
08-12-2016 16:32
Google News

ANKARA

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Hakkı Gürsöz, başkasının adına işletilen ya da kiralık diploma ile açıldığı tespit edilen Türkiye genelindeki yüzden fazla eczaneye kapatma cezası verildiğini bildirdi.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca düzenlenen "Eczacılıkta Muvazaa ile Etkin Mücadele Çalıştayı"nın üçüncüsü bir otelde gerçekleşti. Çalıştaya, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Hakkı Gürsöz, Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak ve Türkiye genelindeki il sağlık müdürlüklerinde çalışan eczacılar ile eczacı odalarının temsilcileri katıldı.

TİTCK Başkanı Gürsöz, burada yaptığı konuşmada, muvazaanın eczanelerin ehil olmayan kişiler tarafından işletilmesi olduğunu belirterek, "Muvazaa bizim kronik sorunumuz, kanayan bir yaradır. 2016 yılı içerisinde bu konuya bir el atalım istedik ve etkin bir şekilde mücadele ettik." dedi.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) ve sahada çalışan il müdürlüklerinin katkılarıyla yıl içerisinde muvazaa ile mücadeleye hız verdiklerini ifade eden Gürsöz, bu kapsamda daha önce iki çalıştay yaptıklarını hatırlattı. İllerde muvazaa değerlendirmelerini yapan eczacı odalarını ve il müdürlüklerinde çalışan eczacıları bir araya getirdiklerini belirten Gürsöz, sahada etkinliğin artmasını istediklerini dile getirdi.

- "Mücadelenin etkinliği arttı"

Gürsöz, konuyu sürekli gündeme getirdikçe ve üzerine gittikçe çözüme doğru yol aldıklarını belirterek, "Yıllardır kanayan bir yarada nihayet çözüm ışığı belirdi, mücadelenin etkinliği arttı. Muvazaa tespiti yapılan eczane sayılarından da açık bir şekilde görebiliyoruz." diye konuştu.

Önceki yıllara göre bu tespit sayılarının arttığını kaydeden Gürsöz, "Türkiye genelinde yüzden fazla eczane muvazaalı olarak işletildiği gerekçesiyle kapatıldı. Bu mücadelenin etkinliğini artırmaktan dolayı memnuniyet duyuyoruz." dedi.

TİTCK Başkanı Gürsöz, 2017 içerisinde de eczacılıkta muvazaa ile etkin mücadelenin hız kesmeden devam edeceğini bildirdi. Muvazaa konusunun eczacılık mesleğinin saygınlığına gölge düşüren bir husus olduğunun altını çizen Gürsöz, "Bu mücadeleyi de sonuna kadar son muvazaalı işletilen eczane kapatılana kadar bu mücadeleyi devam ettireceğiz." ifadesine yer verdi.

- "Eczacılık ehil insanların elinde yapılmalı"

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, Türkiye'de eczacılık mesleğinin ticari bir alan, eczacının ise sadece ilacı raftan alıp veren pozisyonda olmadığı gerçeğinin artık kamuoyu nezdinde kabul edilebilir bir gerçeklik haline dönüştüğünü söyledi.

Eczacıların hem bir ilaç danışmanı hem bir halk sağlığı uzmanı olduğunu ifade eden Çolak, "Halk sağlığı noktasında önemli bir merkezse eczaneler, o zaman bu, ehil insanların elinde yapılması gereken bir iştir. Bu bağlamda baktığımızda eczanelerin bu noktaya taşınması son derece önemlidir." ifadesini kullandı.

Eczaneler ve Eczane Depoları Ruhsat Deposu Daire Başkanı Fatma Bekar da kuruma gelen dosya sayısında azalma olduğunu gördüklerini, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünce, 32 mevcut eczanenin 16'sının faaliyetten men edildiği bilgisini paylaştı.

Muhabir: Duygu Yener

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ