USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür Sanat

'Kimse Türkiye'ye gitme demedi'

Kaligrafi sanatçısı Brown, "Türkiye'ye gelirken çevremdekilerden 'dikkatli olman lazım' diyenler oldu ama kimse de 'gitme' demedi. Ben bir sanatçıyım ve sanatımı anlatmak için burada olmak zorundaydım" dedi. - Anadolu Ajansı

'Kimse Türkiye'ye gitme demedi'
13-09-2016 14:47
Google News

İSTANBUL

Danimarkalı kaligrafi sanatçısı Denis Brown, "Türkiye'ye gelirken 'dikkatli olman lazım' diyenler oldu ama kimse de 'gitme' demedi. Ben bir sanatçıyım ve sanatımı anlatmak için burada olmak zorundaydım." dedi.

"Denis Brown Kaligrafi Çalıştayı"nda Batı kaligrafisine ilişkin 4 gün eğitim veren Brown, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Türkiye'ye ilk kez geldiğini belirten Brown, "Türkiye'de son zamanlarda askeri darbe girişimi gibi üzücü şeyler oldu. Türkiye'ye gelirken 'dikkatli olman lazım' diyenler oldu ama kimse de 'gitme' demedi. Ben bir sanatçıyım ve sanatımı anlatmak için burada olmak zorundaydım. Buraya geldiğim için de çok mutluyum." diye konuştu.

Brown, Mavera Topluluğu'nun daveti üzerine geldiği Türkiye'de yapılan çalışmaları gördüğünü ve kaligrafi sanatının gittikçe ivme kazanan başarılı bir çizgide devam ettiğini söyledi.

Hat sanatı ile de ilgilendiğini, fakat hiç denemediğini kaydeden sanatçı, şunları aktardı:

"Buradaki hat örneklerine baktım. Çok güzel örnekler var. Hat sanatının yavaş yazıldığı ve hareketlerin yavaş yapıldığı söylendi. Bazen oradaki dokunuşları hissedebiliyorum. Hatalı yapılmış dokunuşları ve rötuşları görebiliyorum. Batı kaligrafisinde de sıkıntılar var. Ben şuna inanıyorum, kusursuz çizgiler çekmek için hızlı hareket etmek lazım. Batı kaligrafisinin ve hat sanatının belli bir sistemi var. Hat sanatında bazı hareketler geniş, bazı hareketler ise dar. Hat sanatının bu durumu ritim ve ahenkli bir etki veriyor yazıya. Harmanlanmış bir melodi gibi. Batı kaligrafisinin geleneğinde ise bunu göremeyiz."

"Batı kaligrafisinin içerisinde, Arap kaligrafisinin çizgileri de var"

Denis Brown, geleneksel kaligrafiye 21. yüzyıl yorumu getirdiğini belirterek, "Harf formları arasında yenilikler oluşturmayı sürekli deniyorum ve bunu poliritmik yani çok ritimli kaligrafi olarak adlandırıyorum. Aslında Batı kaligrafisinin içerisinde, Arap kaligrafisinin çizgileri de var. O tarz hareketleri, modern kaligrafi içinde görebiliyorum. Arap kaligrafisinde yani hat sanatında ise şekillere benzer hareketler var. Diğer taraftan da Türkiye'de sanırım hattatlar çok para kazanıyor. Çünkü bazı hat eserleri çok yüksek fiyatlarda." ifadelerini kullandı.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ