USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Kıbrıs gazisi yarım asırdır kemik tarak yapıyor

Ordu'da 15 yaşındayken babasından öğrendiği zanaatı devam ettiren Temel İbiş, 50 yıldır manda, tosun ve koç boynuzundan kemik tarak imal ediyor.

Kıbrıs gazisi yarım asırdır kemik tarak yapıyor
07-10-2018 18:32
Google News

ORDU

Ordu'da 15 yaşındayken babasından öğrendiği zanaatı devam ettiren Temel İbiş, 50 yıldır manda, tosun ve koç boynuzundan kemik tarak imal ediyor.

Geçmiş yıllarda 30'a yakın kemik tarak ustasının bulunduğu Aybastı ilçesine bağlı Toygar Mahallesi'nde yaşayan dört çocuk babası Temel İbiş, bu zanaatı ilçede devam ettiren tek usta kaldı.

İbiş, evinin alt katında bulunan atölyesinde çoğunlukla manda olmak üzere tosun ve koç boynuzlarını da kullanarak baba mesleğini sürdürüyor.

Kıbrıs gazisi olan 65 yaşındaki Temel İbiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baba mesleğini bunca yıldır severek yaptığını söyledi.

Zanaatı, babasının yanında ufak tefek işler yaparak öğrendiğini anlatan İbiş, "Rahmetli babamın zamanında bizim burada 20-30 kişi bu işi yapıyordu. Kimi rahmetli oldu, kimi gurbete gitti, kimi de bıraktı. Bu iş bitmeye yüz tuttu. Bizim evden 4 kişi aynı işi yapıyorduk ancak üçü rahmetli oldu, bir ben kaldım. Mahallemizde bir ustamız daha var ancak o da yaşlandığı için artık tarak yapmıyor." dedi.

İbiş, kemik tarağının ham maddesinin boynuz olduğunu belirterek, kurumuş ve içi boş boynuz almaya özen gösterdiğini ifade etti.

Temel İbiş, kurumuş boynuzun beklemeye gerek olmadan işlenebildiğini ancak içi dolu boynuzun ise boşaltıldıktan ve kaynatıldıktan sonra yaklaşık iki ay kurutulması gerektiğini dile getirdi.

Boynuzları genellikle Kayseri, Samsun, Çorum ve Erzurum'daki mezbahanelerden aldığını aktaran İbiş, tarak yapımında en çok manda olmak üzere tosun ve koç boynuzu kullandığını söyledi.

"Mesleğimi bırakabileceğim kimse yok"

İbiş, sipariş üzerine çalıştığını belirterek, "Yaptığım kemik tarakları daha çok İstanbul, Kayseri ve Samsun gibi büyük şehirlerdeki alıcılara satıyorum. Şehir içine ayrıca Sivas ve Erzurum'a da gönderiyorum. Günde 10-15 tarak yapıyorum. Kemik tarak kepeklenme ve elektriklenme yapmaz, saçı kırmaz." diye konuştu.

Kemik tarağın saçlar için sağlıklı bir malzeme olduğunu ancak Ordu civarında neredeyse bunu yapan usta kalmadığını anlatan İbiş, şöyle devam etti:

"Severek yaptığım mesleğimi bırakabileceğim kimse yok. Ne yazık ki benimle beraber toprağa gidecek. Gönül ister ki birkaç kişi yetiştirsem de yerime bırakabilsem. Benim arzum bu yönde, başka da bir şey değil. Başıma bir hal gelse, bu iş özellikle Karadeniz'de biter. Teşvik etseler de bu işi yapabilecek birkaç kişi yetiştirsem, işte o zaman kendimi mutlu sayarım."

İbiş, bir kemik tarağın maliyetinin yaklaşık 5 lira olduğunu belirterek, "Toptan satış fiyatı 15-20 lira. Çalışırsan aylık kazancın yaklaşık 2 bin 500-3 bin lira olur. Çok şükür ben geçimimi bu şekilde sağladım." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Eyüp Elevli

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
IIS 10.0 Detailed Error - 403.501 - Forbidden

HTTP Error 403.501 - Forbidden

You do not have permission to view this directory or page.

Most likely causes:

  • This is a generic 403 error and means the authenticated user is not authorized to view the page.

Things you can try:

  • Create a tracing rule to track failed requests for this HTTP status code. For more information about creating a tracing rule for failed requests, click here.

Detailed Error Information:

Module   IIS Web Core
Notification   Unknown
Handler   ASPClassic
Error Code   0x00000000
Requested URL   https://api.haberpanelim.com:443/haberler.asp?domain=https://www.dikgazete.com&t=1735047013
Physical Path   C:\Inetpub\vhosts\api.haberpanelim.com\httpdocs\haberler.asp
Logon Method   Not yet determined
Logon User   Not yet determined

More Information:

This generic 403 error means that the authenticated user is not authorized to use the requested resource. A substatus code in the IIS log files should indicate the reason for the 403 error. If a substatus code does not exist, use the steps above to gather more information about the source of the error.

View more information »

ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ