Kerkük
Kerkük Engelliler Hizmet ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Kadım Ali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle 2003'teki Amerika'nın ülkeyi işgali sonrası Irak'ın yıllardır savaş, çatışma ve terör saldırılarına sahne olduğunu hatırlattı.
Kentte yaklaşık 20 yıldır El Kaide, DEAŞ ve çeşitli terör örgütlerinin saldırılarında sakat kalanların kendilerine başvurduğunu aktaran Ali, genelde kırsal bölgelerde teröristlerin döşediği mayınların patlaması sonucu ölenlerin yanında yüzlerce sivilin de hayatının karardığını ifade etti.
Kadım Ali, "Son 19 yılda merkezimize başvuruda bulunan ve kayıtlarımıza göre 45'i çocuk, 950 sivil, engelli kaldı" dedi.
İmkanlarının yetersizliği dolayısıyla yeterli hizmetin verilemediğini belirten Ali, çoğu zaman uluslararası yardım kuruluşlarından destek aldıklarını dile getirdi.
"Mağdurların çoğu genç"
Özellikle terör örgütü DEAŞ'ın 2014 ve sonrasında kent merkezi ve kırsalda düzenlediği bombalı saldırılarında 286 sivilin engelli kaldığını ifade eden Ali, bu insanların yeniden hayata tutunmalarını sağlamaya çalıştıklarını anlattı.
Mağdurların çoğunun genç olduğu bilgisini paylaşan Ali, şöyle devam etti:
''Bu gençler kent merkezindeki bombalı araç patlaması ve kırsaldaki kara mayınları patlaması olaylarında engelli durumuna düşüyorlar. Merkez olarak bu mağdurlara spor ve çeşitli sosyal aktivite hizmetleri vererek destek olmaya çalışıyoruz.''
"İmkansızlık nedeniyle merkezdeki protez atölyesi çalışmıyor"
Merkezlerinde bulunan ve engellilere protez imal eden atölyenin imkansızlıktan dolayı çalışmadığını bildiren Ali, protez yapımında kullanılan malzemelerinin de olmadığını ve bazı cihazların da kullanılamadığını söyledi.
Kerkük Engelliler Hizmet ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Kadım Ali, devlet kurumu olmasına rağmen yeterli desteği alamadıklarını, bu nedenle kısıtlı imkanlarla terör mağdurlarına rehabilitasyon hizmeti sağlamaya çalıştıklarını kaydetti.
Engelliler daha fazla destek bekliyor
Yaklaşık 10 yıl önce Kerkük'te meydana gelen bombalı terör saldırısında vücuduna isabet eden bir şarapnel parçası nedeniyle bacaklarından felç kalan Abbas Muhammed de yıllardır merkezde rehabilitasyon hizmeti alıyor.
Yüzlerce gencin hayatını karartan terörü lanetleyen Muhammed, merkezdeki hizmetlerin yetersiz olduğunu söyledi.
Kendisi ve terör mağduru arkadaşlarının büyük bir kısmının tekerlekli koltuklarının eskidiğini ve bunları kullanmakta zorlandıklarını dile getiren Muhammed, değiştirilmesi için defalarca talepte bulunmalarına rağmen yanıt almadıklarını belirtti.
Irak'ta devletin terör mağdurlarına desteğinin "yok denecek kadar" az olduğunu ifade eden Abbas Muhammed, ''Yüzlerce terör mağduru engelli insanlara devlet sahip çıkmalı ve yanında olmalı.'' dedi.
Kerküklü Mustafa Mahmut da 13 yaşındayken kent merkezindeki çarşıda bombalı aracın patlaması sonucu çalıştığı iş yerinin çökmesiyle enkazın altında kaldığını ve daha sonra bir bacağının felç olduğunu anlattı.
Daha çok spor ve fiziksel aktivite yapmak istediklerini anlatan Mahmut, engelli gençlerin çoğu merkeze gelip spor yaparak hayata tutunmak istediğini ancak merkezde kendilerine sağlanan olanağın yetersizliğinden yakındı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com