USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kent konseyleri sorunları masaya yatırıldı

İstanbul Aydın Üniversitesi’nde Türkiye’de kent konseyleri ve kentler anlamında ‘ilk çalışma’ olan “Uluslararası Kent Konseyleri ve Kentler Kongresi” başladı.

Kent konseyleri sorunları masaya yatırıldı
14-04-2016 21:09
Google News

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Türkiye Araştırma Merkezi, UNESCO Kültürel Diplomasi, Yönetişim ve Eğitim Kürsüsü, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (MEWA), Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD ) ile Avrasya Üniversiteler Birliği tarafından organize edilen “Uluslararası Kent Konseyleri ve Kentler Kongresi” İstanbul’da yapılıyor.

Kongrede kent konseylerinin daha iyi anlaşılması ve öncelikli konuların tartışması yapılırken, kent konseylerinin çeyrek asırlık geçmişi, bugünkü durumları ve geleceğe yönelik ön görüler bilimsel çerçevede değerlendiriliyor.

Kongreye, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli, MEWA Genel Sekreteri ve WALD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Duman, Türkiye’nin dört bir yanından belediye başkanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kent konseyleri doğrultusunda yaşanan problemlerin ve çözüm süreçlerinin ele alındığı kongrede ana konu sığınmacı sorunuydu. Suriyeli sığınmacılar konusunda neler yapılması konularında bir dizi öneri dile getirildi.

Kongrenin açılış konuşmasında, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “Şuan aktif olarak çalışmaların yürütüldüğü kent konseylerinde bazı eksiklikler ve problemler var. Fakat bu tarz etkinliklerle hem bu problemleri çözmüş olacağız hem de bu sorunlarımız gündeme getirerek ortak çareler arayacağız. Kentin yaşanabilir hale gelmesini sağlamak ve yaşam kalitesini arttırmak, kentte yaşayan insanlar arasında sosyal projeler ve yardımlaşmayı geliştirmek, sürdürülebilir kalkınma ve gelişmeyi sağlamak, yerel düzeyde hesap verme, hesap sorma, katılım ve yönetimin gerçekleştirilmesi gibi görevleri olan kent konseylerinin bu konular üzerinde detaylı çalışmalar yapması gerekiyor” dedi.

“TOPLUMDAN KOPUK BİR KENT KONSEYİNİN HİÇ BİR ANLAMI YOKTUR”

Açılış konuşmasında kent konseylerinin görevinden ve çalışmalarından söz eden İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve aynı zamanda da Küçükçekmece Kent Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Aydın, çalışmalarıyla ‘en iyi kent konseyinin’ Küçükçekmece Kent Konseyi olduğunu söyledi.

Dr. Aydın, “Kent konseyleri olarak yapmış olduğumuz bu çalışmaları aslında Türkiye’nin diğer kentlerini de taşımamız gerekiyor. Öyle ki hem kent konseylerinin önemini ortaya çıkarmış hem de aynı zamanda toplumun daha fazla kent konseyini benimsemesini sağlamış oluruz. Zaten toplumdan kopuk bir kent konseyinin hiçbir anlamı yoktur. Biz kent konseyleri olarak konferanslarla, seminerlerle, panellerle çalışmalar yürütmeliyiz. Aynı şekilde bütün kurum ve kuruluşlarla ortak işbirlikleri içinde olmalıyız ki toplumumuzdaki ve kentimizdeki en ayrıntılı problemlere kadar inip çözüm odaklı projeler üretmeliyiz. Biz Küçükçekmece Kent Konseyi olarak gereken bütün çalışmaları titizlikle sürdürüyoruz. Bu sayede kentlerimizi daha yaşanabilir daha konforlu ve sorunsuz hale getirebiliriz” dedi.

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Rektörü Prof. Dr. Yadigâr İzmirli de kentlerle birlikte ticaretin geliştiğini, kültür ve sanatın zirveye ulaştığını ve demokrasi kavramının daha anlamlı hale geldiğini belirterek günümüzde de kent konseylerinin bu anlamda çok büyük önemi olduğunu vurguladı.

“İSTANBUL’DAKİ BELEDİYELERİN EN BÜYÜK PROBLEMİ MÜLTECİ SORUNUDUR”

Moderatörlüğünü İAÜ Türkiye Araştırmaları Merkezi Başkanı Zeynep Banu Dalaman’ın yaptığı açılış oturumunda Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ve Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz söz aldılar. Başkanlar, belediyelerin yaşadığı problemleri aktarırken, bugün karşı karşıya kaldıkları en büyük problemin Suriyeli sığınmacılar olduğunu ifade ettiler.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, sığınmacı sorununun özellikle İstanbul Belediyeleri için büyük önem arz ettiğini dile getirerek kaynak sıkıntısı yaşadıklarını dile getirdi. Karadeniz, “Sığınmacı sorununda öncelikli olarak ağırlayacağımız Suriyelilerle ilgili toplumun tüm kesimlerini hazırlamamız gerekiyor. Çünkü bizlerden bir umut beklentisi olan insanlara kapılarımızı açtık ve onlara yeni yerler hazırlamamız ve sorunlarına çare üretmemiz gerekiyor” dedi.

“BİZ BU İNSANLARA EĞİTİM VERMEZSEK, CANLI BOMBA OLARAK KARŞIMIZA ÇIKARLAR”

“Mülteci sorunu şuanda hem Türkiye’nin hem de bütün dünya ülkeleri kapsayan büyük bir problemdir” diyen Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Suriyelilerle ilgili önümüzdeki yıllarda yaşanabilecek muhtemel sıkıntılara dikkati çekti. Akgün, şunları söyledi:

“Mülteci sorunu öncelikli olarak kısa vade de çözüme kavuşacak bir problem olmadığı için olayı uzun vadeli programlarla ele almalıyız. Her şeyden önce o insanlara gerekli eğitimi vermediğimiz, hayatlarını sürdürebilecek kadar karınlarını doyuramadığımız ve dil eğitimi vermediğimiz takdirde ileride karşımıza canlı bomba olarak çıkacaklardır. Biz Türkiye olarak bu çıkacak olan problemlerden çok ciddi zararlar göreceğiz. Aynı zamanda hayatlarını devem ettirecek seviye de para kazanmaları için ileride uyuşturucu ve organ mafyalarının figüranları olabilirler. Bu yüzden gereken bütün önlemleri almalıyız özellikle eğitimi başta tutarak. Çünkü bu problem en az Güneydoğu’daki mücadelemiz kadar önemli bir konudur.”

“Uluslararası Kent Konseyleri ve Kentler Kongresi” konulu kongrenin tematik çalıştay bölümü içinde altı kategoride kent konseylerinde yarışmaya girip başarı elde eden belediyelere de ödül verildi.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ