USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Kazara yakıt ürettiler!

Bilim insanları karbon dioksit üzerinde çalışırken etanol elde ettiklerini fark ettiler. CO2'nin dönüşümünü sağlayan önemli gelişme ne anlama geliyor?

Kazara yakıt ürettiler!
22-10-2016 07:22
Google News

ABD Enerji Bakanlığı’na bağlı Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı, yaşanılan ilginç bir olayla gündeme geldi. Laboratuvarda nano boyuttaki karbon ve bakır çivilerin, karbon dioksite (CO2) eklenmesi sonucunda ortaya etanol çıktığı gözlemlenmiş. Bu anlamda ciddi bir kirletici olan karbon dioksit, artık işlevsel hale gelebilecek.

Uzayın keşfinde devrim yaratacak motor Uzayın keşfinde devrim yaratacak motor

.

Karbon dioksitten yakıta dönüşüm

Detaylara göre, ortaya çıkan etanol, el dezenfektanı ve alkollü içkilerde yer alan bir alkol türü ve bu alkol türü yakıta dönüştürülebiliyor. Araştırmacılar atığı yakıta çevirme konusunda önemli bir keşif yaptıklarının altını çiziyorlar. Örneğin yanan 1 galon yani 3,78 litre dizel yakıtın, yaklaşık 10 kilo karbon dioksite sebep olduğunu söylersek, sanırız çevreye olan zararın boyutları hakkında tahmin yürütebilirsiniz.

Aslen önerilen reaksiyonun ilk adımını çalışan araştırmacılar daha sonra katalizörün tüm reaksiyonu kendi başına gerçekleştirdiği fark etmişler ve tamamen kazara bir keşifte bulunmuşlar. Böylece CO2’nin etanole dönüştürülmesi için uzun süreli olarak birçok aşama ve Karmaşık kimyasal reaksiyonun denemesiyle yapılacak bir araştırma kendiliğinden gerçekleşmiş oldu.

16-10/20/co2t02.jpg

CO2 dönüşümünün geleceği

İklim değişikliklerine sebep olan bu hava kirleticinin dönüştürülmesini sağlayan Teknolojinin maliyet verimliliği sağlanır ve teknoloji yaygınlaştırılabilirse fosil tabanlı yakıt üretimine karşı, karbonsuz önemli bir alternatif sağlanmış olacak.

Öte yandan bu keşfin laboratuvar ortamından dışarıya ne zaman sunulacağı hakkında henüz bir açıklama yapılmıyor. Tabii ki bu durum petrol şirketlerinin acaba ne kadar işine gelir, o da tartışılması gereken tamamen bambaşka bir konu.

:: 

Kaynak: SDN

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ