TÜRKİSTAN
Kazakistan'ın Türkistan kentinde "Tehlikedeki Türk Dilleri" konulu 7. Uluslararası Türkoloji Kongresi başladı.
Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi tarafından üniversitenin konferans salonunda düzenlenen kongrenin açılış törenine, söz konusu üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek, Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Velihan Abdibekov, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu üyesi Muhammet Hekimoğlu, Türk Dil Kurumu Bаşkan Yardımcısı Bilal Çakıcı'nın yanı sıra Türkiye, Rusya, Azerbaycan, İran, Özbekistan'dan bilim adamları katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Yıldız, kongrenin gelenekselleştiğini belirterek "Kongre Türk dünyasının değişik ülkelerinden Türkoloji alanındaki bilim adamlarımızın buluşma platformu haline geldi." dedi.
Türk Dil Kurumu Bаşkan Yardımcısı Çakıcı da BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Tehlikedeki Diller Dünya Atlasında Başkurtça, Çuvaşça gibi Türk dillerinin de yer aldığına dikkati çekerek "Bu diller rakipleri olan baskın dillere maalesef direnç gösterememektedir." diye konuştu.
Çakıcı, Türk dili araştırmacılarının gerek dillerin belgelenmesi, tanımlanması ve kayıt altına alınması, gerek sürdürülerek yeni nesillere aktarılması için çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesinin Rektör Yardımcısı Mustafa Eren, kongreye 2002'den beri ev sahipliği yaptıklarını söyleyerek "Kongremizin amacı tehlikedeki Türk dillerini açığa çıkarmak, sonra da büyük Türk dilleri hafızasında onların da gelişmesine vesile olabilecek sistematik projeler yapmak." ifadesini kullandı.
Kongre üç gün sürecek.
Muhabir: Aliia Raimbekova
dikGAZETE.com