Tasarım Vakfı, 2013 yılında mimar Faruk Malhan tarafından kurulan uluslararası bir organizasyon olarak biliniyor. Tasarım Vakfı kurulduğu günden bu yana yaratıcı endüstriler ve ekonomileri buluşturan tasarım atölyeleri, konferans ve sempozyum etkinlikleriyle faaliyetlerine devam ediyor.
Tasarım Vakfı, tasarım adına kurucu bir çatı misyonu yüklenirken bu doğrultuda tüm etkinliklerini Karya Tasarım Akademisi altında topladı. Karya Tasarım Atölye çalışmaları; tasarım, sanat, zanaatlar, mimarlık, yönetişim disiplinleri arasında kuramsal, deneysel bağlar kuruyor.
Tasarım Vakfı, kurulduğu günden bugüne ''yaparak, uygulayarak öğrenme'' fikrini destekleyen tasarım atölyeleri düzenliyor, ortak yatırım alanı olarak atölye çalışmalarının önemini vurguluyor.
Karya Akdemi Tasarım Atölyeleri sergisinde takı, tekstil, keçe, mobilya aksesuarları, giyilebilir teknolojiler, seramik, cam, mimarlık atölyelerinde üretilen çalışmalar sergileniyor.
Karya Akademi yeni dönemde tasarım atölyelerinde üretilecek ürünlerin satılacağı online tasarım mağazasını faaliyete geçirmeyi, ekonomik, toplumsal, sosyal yapının bütünlüğünü tasarımcı düşünce ile sağlamayı, uzun vadede yaratıcı iş gücünü teşvik etmeyi ve istihdam oluşturmayı hedefliyor. Karya Akademi'nin kapsama alanı kentsel tasarımdan yaşama ait her şey olacağı ifade ediliyor.
''BU SERGİ ÜLKEMİZDE İLK DEFA OLUYOR''
Tasarım Vakfı Kurucusu Mimar Faruk Malhan, bu serginin belki de ülkemizde ilk defa olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Tasarım ürünlerinin ustalar tarafından başlatılmış olan tasarımların emeğe aktarım sürecidir. Çizilmiş olan kilimler, Anadolu'nun çeşitli yerlerinde örülmüştür. Çizilmiş olan tekstil tasarılarının Rize, Trabzon, Bayburt illerinde el tezgahlarında çalışan kadınlar tarafında prototipi yapılmıştır. Seramik işlerinde şu anda kitlelere aktarım yapılmadı, çok yeniyiz. Amacımız tasarım atölyelerinin Türkiye'de çoğaltılması, liderler tarafından bizim bilgilendirmemiz ve yönlendirmemizle o yörenin halkı tarafından değerlendirilip istihdama kazandırılmasıdır. Anadolu'yu gezdiğim zaman oradaki kısıtlı hali ve yoksulluğu gördüğümde, onlarla sohbet ettiğimde karşılaştığım şuydu; Bölgenize bir yatırım gelsin ister misiniz? Cevap olarak istemeyiz oldu. Olacağımız asgari ücretli işçi veya orada güvenlik elemanı. Biz kendi işimizi daha iyi yapmak istiyoruz. İşimize sahip olmak istiyoruz ifadesini daha çok gördük. Onlar kendi bünyelerinde kalkınma arzusundalar. Bu da enteresan bir boyuttur."
"BİZ GELECEK VAAT EDEN TASARIMCILARA AÇIK ÇAĞRI YAPTIK''
Karya Akademi Etkinlik ve İletişim Yöneticisi Dilek Öztürk de bu sergide 2013 yılında Tasarım Vakfı olarak kurulduğu günden bu güne kadar Tasarım Atölyesi çalışmaları sonucunda ortaya çıkan ürünleri sergilediklerini söyledi.
Tasarımın coğrafyasını ayırt etmediklerini anlatan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mümkün olduğunca tasarımın, zanaatın değeri nerede ise oradan kaynak alıp çağdaş dünyaya yorumlamaya çalışıyoruz. Bu yüzden bizim gerçekleştirdiğimiz atölye çalışmalarının ilki Midyat'ta telkari üzerine gerçekleşti. Bu atölyede gençlere ve gelecek vaat eden tasarımcılara açık çağrı yaptık. Bunun yanı sıra akademisyenler, tasarımcılar, tasarım öğrencileri, ustalarla çalışıyoruz. Atölye çalışmaları sonucunda çıkan ürünler kavramsal bir zemine oturduğu için de bizim altını çizmek istediğimiz değerleri üzerinde taşıyor. Sergideki ürünlerin de bunu yansıttığını düşünüyorum.''