Aydın Liva Hastanesi hekimlerinden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Kadriye Uğurlu, hemcinslerini uyararak “Kariyer de yapın çocuk da doğurun. Artık çalışanlar için hamile kalan ve doğum yapan kadınlara ciddi kolaylıklar getirildi. Sadece kariyer yapmak isterken her kadının en büyük özlemlerinden olan anne olmayı riske atmayın” dedi.
Her yaşın kendine göre bir güzelliği olduğu gibi doğurma yaşının da en sağlıklı evresinin 18 ile 32 yaş arası olduğunu belirten Aydın Liva Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Kadriye Uğurlu, “Günümüzde kadınlar anne olmayı, gebelikten korunma yöntemleri, eğitim süreçlerinin devam etmesi, önce kariyer hedeflerine ulaşmak istemesi ve zaman zaman da ‘önce gençliğimi yaşayacağım’ düşünceleri ile erteliyor.
Yaş ilerledikçe doğurganlık, gebelik ve doğum süreçleri olumsuz etkileniyor. Kadınlarımız sağlıkları için gebe kalmayı çok ertelemesinler. Hem çocuk doğurup hem kariyer yapmak artık daha kolay” dedi.Yaradılış özellikleri gereği kadınların belli bir yaştan sonra hamileliğinin ve doğum yapmasının daha sıkıntılı olduğunu gelişen tıpla bu sorunlar çözülse de bir hekim olarak her şeyin doğal olanını tavsiye ettiklerini kaydeden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kadriye Uğurlu, “Kadınlarımız elbette hayatın her alanında aktif olarak yer almalı.
Ancak bu durum anne olmaya engel olmamalı ve sıkıntıya sokmamalı. Sorunsuz bir gebelik dönemi ve sağlıklı bir bebek elde etmek için annelerin 35 yaş altı olması ideal bir zamanlamadır. Ancak 32 yaşından sonra doğurganlık azalmaya başlar, 37 yaşından sonra bu azalmada hızlanma olur. Doğurganlık azalır, çünkü kadınların doğduklarında belirli sayıda yumurtaları vardır.
Ve zaman geçtikçe bu sayı azalır. Yumurtalıkların yumurta üretme potansiyelinin azalması ise hem doğal yollarla hem de tedaviler sonucunda oluşan gebelik oranlarının azalmasıyla sonuçlanır. Biz hekimler olarak her şeyin doğalını tavsiye ederiz. Doğal yolla anne olmak isteyen kadınlarımız kariyer uğruna anne olma özlemlerini riske atmasın’ dedi.
“ANNE YAŞI İLERLEDİKÇE HAMİLELİK VE BEBEK SIKINTIYA DÜŞÜYOR”
Yaşı 40’a yaklaşmış bir kadının gebeliği ile 25-30 yaşlarındaki kadının gebeliği arasında fark olduğunu kaydeden Op. Dr. Uğurlu, “Bir yil içinde gebe kalma oranları; 30 yaşındaki kadınlarda yüzde 80, 35 yaşındakilerde yüzde 60, 40 yaşında ise yüzde 30 civarındadır. Ayrıca yumurta yaşlanmasının bir sonucu olarak ileri yaş gebeliklerinde gebeliğin düşükle sonlanması riski de artmıştır.
Yaşla birlikte, doğurganlığı etkileme muhtemellığı olan endometriozis (çikolata kistleri) ve miyomlar gibi jinekolojik problemler, şeker hastalığı ve guatr gibi tıbbi sorunlara da daha sık rastlıyoruz. Anne yaşı ilerledikçe bebekte Down sendromu gibi kromozomların fazla, eksik ya da hasarlı olması gibi kromozomal anomalilerden kaynaklanan hastalıkların görülme muhtemellığı da artar. Bu nedenle kadınlara hamile kalmakta da gecikmemelerini tavsiye ediyoruz” dedi.
dikGAZETE.com